Column: wie, wat, waar, waarom en wanneer?

Column: wie, wat, waar, waarom en wanneer?

Als je de helft van een jaar op een camping staat merk je al snel dat alles anders wordt; er komt meer rust in je hoofd en in je handelen word je zorgelozer. Het komt zelfs voor dat je even vergeet wat voor een dag het is. Niet erg toch, dat is een teken van ontspanning rust en loslaten.

Maar wat als je voor langere tijd op een camping staat? ‘Oeps, word ik dement’? gaat dan wel eens door je hoofd, want de ontspanning en het loslaten wordt wel erg groot. Dementie is helaas één van de grootste volksziektes en ook het laatste waar je aan moet denken.

Het is te vergelijken met een dorp, maar dan toch net wat anders

Het is beter om andere verklaringen te zoeken en afleiding te zoeken, want voor velen is het verplicht werkzame leven voorbij. We wonen met z’n allen in een hechte gemeenschap op een heerlijke groene camping. Het is te vergelijken met een klein dorp, maar dan toch net wat anders.

WIE is dat ook al weer of, hoe heet die persoon en hoe heet zijn/haar partner? Oké, op een gegeven moment koppel je namen aan personen, maar dat kan lang duren. Het zijn eerder de gezichten die je herkent maar daar staat geen naam op

In het seizoen komen er vele gasten en dan kun je weer opnieuw beginnen, weer allemaal nieuwe gezichten, erg gezellig maar het zou leuk zijn als je de namen zou weten.

WAT gebeurt er met mij dat we dit of dat vergeten? Bijvoorbeeld onze trouwdag en de dag dat we elkaar ontmoetten. Het is al meerdere keren voorgevallen ( het is fijn dat anderen er ons aan helpen herinneren en ons verwennen met een bloemetje). Wijzelf leven van dag tot dag en denken, oh ja, dat is waar, het is al de 24ste.

WAAR was dat ook al weer? Het was erg  leuk mooi of smakelijk maar dat is het enige dat we ons herinneren. Dom vinden we zelf, maar de herinnering is verder positief en daar gaat het om. Zoveel mogelijk mooie herinneringen verzamelen.

Feitelijke zaken worden minder belangrijk

Alle feitelijke zaken worden minder belangrijk of je moet een dagboek bijhouden. Wel leuk, thuis ligt menig dagboek, maar de laatste jaren komt het er niet van. Misschien een goed idee om daar weer eens mee te beginnen maar waarom eigenlijk? Met de dag leven is eigenlijk wel fijn en we hebben genoeg te doen.

WAAROM weten we het soms niet meer allemaal? Daar praten we regelmatig over. Misschien omdat de gemiddelde leeftijd wat hoger is? We krijgen het gevoel alsof ons hoofd vol zit na al die jaren van drukte en gedoe, er kan niet veel meer bij.

Nu er ontspanning is laat je veel los. Eigenlijk lijkt ons hoofd op een computer die schoongemaakt moet worden. Alleen zorgt de techniek er voor dat alles opgeschoond wordt, dat valt met een hoofd niet mee. Dus rust en ontspanning zorgen voor veel goeds en geeft weer wat ruimte voor de dingen die je belangrijk vind. De rest, laat maar zitten, want goed is goed.

WANNEER berustten we? En nemen we het voor wat het is en proberen we elke dag leuk te maken? Laten we dat maar doen. Wij zijn al een heel end op de goeie weg en lachen om de dingen die we vergeten.

Al is soms dingen op een briefje schrijven wel handig.

Marian