Column: zondag

Column: zondag

Zondagochtend vroeg in mijn dorp……stil, vredig, mooi en bijna sereen. Ik hoor vogels, af en toe een blatend schaapje en verder niets. Als ik met Lola buiten loop hoor ik de kerkklokken, ze roepen op tot gebed. Er rijden nauwelijks auto’s, geen tractoren, geen trekkers maar stilte, heerlijke stilte. Ik hou van deze zondagochtenden.

Zo’n 2 keer per jaar moet ik de dakgoten schoonmaken. Met de droogte van de afgelopen tijd heb ik er niet meer aan gedacht, maar vorige week toen er opeens een paar hevige buien vielen zag ik dat een van de goten niet goed door liep.

Het is maar een kort gootje, maar er komen wel 3 schuine daken op uit dus moet het goed schoon gehouden worden. Tenminste, als je geen vervelende lekkage wil riskeren, en daar heb ik zeker geen zin.

Op deze prachtige, stille zondagochtend is het schoonmaken van de goten een mooie, geluidloze activiteit. Ik zie dat een of ander dier zich te goed gedaan heeft aan kleine vogeltjes. Ik kan niet beoordelen of het kleine vogeltjes zijn geweest omdat ze nog heel jong waren, of gewoon een klein soort vogeltje.

Wel zie ik dat de dader of daders, zoals de meeste carnivoren, geen trek hadden in botjes. Ook behoorden de vleugeltjes niet tot het favoriete onderdeel van de maaltijd. Tussen het vuil in de goot zitten veel botjes en vleugeltjes.

Ik vind het niet heel prettig om te zien, en het voelt ook niet lekker in mijn handen (vergeten handschoenen aan te doen). Natuurlijk weet ik dat het bij het leven hoort, eten en/of opgegeten worden. Ik vraag me af wie hier heeft zitten smikkelen, grote vogels of katten. Misschien zie ik nog andere liefhebbers van kleine vogeltjes over het hoofd.

Die vogeltjes hebben zich, op hun beurt, weer lekker te goed gedaan aan insecten, wormen en andere lekkernijen voor vogeltjes. Op deze stille, mooie zondagochtend verdwijnen de restanten van vogeltjes in mijn kliko. Tesamen met rottende bladeren en modder.

De poes van de buren zit op een muurtje naar me te kijken. Misschien is zij de dader wel, wie zal het zeggen. De dakgoten zijn schoon, de kerkgangers verlaten de kerk, dagjesmensen zitten een ijsje te eten op een muurtje in de zon.

De serene stilte is doorbroken, maar het is nog steeds veel stiller dan op niet-zondagen.

Ik vind het heerlijk!