Coronavirus, enkele initiatieven op een rij

Coronavirus, enkele initiatieven op een rij

Een vreemde gewaarwording; het is muisstil op straat. Terwijl de zorg, transport en supermarkten overuren draaien, zijn de scholen sinds 16 maart gesloten. De horeca heeft een dag eerder het licht al uitgedaan. Het worden bizarre maanden, waar iedereen het beste van probeert te maken. Gelukkig zijn er veel initiatieven die ondersteuning kunnen bieden. Wie wil, kan zelf bijdragen aan de initiatieven. Maar vooral zijn ze bedoeld voor een ieder die wat hulp of steun kan gebruiken. Of je dat nu zoekt voor jezelf of iemand of een ander. We zetten hier enkele initiatieven op een rij.

Speciaal nummer Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft vanaf 16 maart een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen in thuisisolatie of quarantaine terechtkunnen voor een luisterend oor of advies. Het nummer is 070 – 44 55 888 en is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 21:00 en op zaterdag tussen 10:00 en 16:00.

Deze lijn is bedoeld voor kwetsbare mensen zoals ouderen, die door de corona-uitbraak hun huis niet uit kunnen. Maar ook voor zieken en de mensen in hun omgeving. Het nummer kan ook worden gebeld voor praktische tips. Aan de bellers wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe ze online hun boodschappen kunnen doen. Als blijkt dat telefonische hulp niet voldoende is, wordt gekeken of een vrijwilliger kan worden ingezet.

Ook is er nu een nieuw initiatief. Voor directe hulp aan een oudere.

Kaartjes voor een eenzame ouderen

Ouderen krijgen het zwaarder, nu ook bezoek in verpleegtehuizen niet meer is toegestaan. Het al bestaande initatief Oma-post heeft nu een speciale website gelanceerd: coromapost.nl. Je kunt hier kaarten versturen naar iemand die je kent. Deze ontvangt dan een fysieke kaart. Maar naast het versturen van post kun je er ook een eenzame oudere opgeven die wel wat meer aandacht kan gebruiken. Andere mensen die deze website bezoeken kunnen deze persoon dan ook een kaartje sturen. Een andere optie die de website biedt is het ‘adopteren’ van een oudere. Kortom, een heel mooi initiatief tegen eenzaamheid! Hier vind je op onze website nog meer initiatieven voor kaartjes sturen tegen eenzaamheid.

ANBO hulplijn

Ook de ANBO zet een telefoonlijn in voor eenzame ouderen. Een goed initiatief nu de regels omtrent bezoek aan ouderen nog steeds worden aangescherpt. Familie en mantelzorgers met een (lichte) verkoudheid of griep mogen momenteel niet op bezoek bij kwetsbare ouderen. En bezoek in verpleeghuizen is helemaal niet meer toegestaan. Via deze hulplijn kunnen ze toch een praatje te maken en kunnen hun familie of mantelzorgers die zich zorgen maken hier terecht. De lijn is 7 dagen per week van 09:00 tot 17:00 uur bereikbaar op telefoon 0348 – 46 66 66. De telefoonlijn wordt bemand door werknemers van de ANBO.

Spread the LOVE! (not the virus)

Een vrolijk initiatief. Juist op deze momenten wil jongereninitiatief JOW blijven zorgen voor een glimlach. Ze vragen daarom iedereen om een leuk bericht of video achter te laten voor senioren die aan huis gekluisterd zijn. Zij zullen zorgen dat ze op de juiste plek terecht komen. Een bericht achterlaten kan op Padlet.

Onlinehulp: Coronagroep.nl

Op de website Coronagroep.nl is een overzicht te vinden van alle hulpvragen en hulpgevers per provincie. Deze groepen maken onderdeel uit van de Facebookgroep: Corona, durf te vragen/helpen. Er wordt bijvoorbeeld eten aangeboden of een oppas. Maar er wordt ook hulp gevraagd door bijvoorbeeld regionale voedselbanken. Let op, geef niet zomaar uw gegevens en bankpas aan iemand die u niet kent. Gebruik uw gezonde verstand. 

Hashtag#Coronahulp

Mocht u of een naaste actief zijn op het sociale medium Twitter, dan is het goed te weten dat er via de hashtag #Coronahulp, hulp kan worden aangeboden en kan worden gevraagd. Als u zoekt op #coronahulp ziet u al deze oproepen verschijnen. 

Nog meer initiatieven voor hulp (gevraagd)

Gewoon mensen die willen helpen
Koetjes en kalfjes (verbindt studenten met ouderen)
NLvoorelkaar biedt coronahulp

Hoe ervaart u de ontwikkelingen rond het Coronavirus? Bent u goed geinformeerd of bent u op zoek naar hulp of informatie? Heeft u tips die u wilt delen? Vermaakt u zich voldoende de komende periode? Laat het ons weten. Wij blijven uw verhalen en mooie initiatieven delen op onze site!