Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag is dauwtrappen nog steeds een traditie. Vooral in het Oosten van het land en in Noord-Holland vinden er nog steeds vele activiteiten plaats die allen vroeg in de ochtend beginnen. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan en krijg je er natte voeten van?

Dauwtrappen als traditie

Heel vroeger stonden mensen op Hemelvaartsdag al midden in de nacht op om zingend en op blote voeten in het (natte) gras te dansen. De dauw die in alle vroegte nog op het gras staat leidt terug naar de naam van deze traditie. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en terugvoeren naar een heidens gebruik om de heropleving van de natuur te vieren.

Activiteiten door het hele land

Tegenwoordig hoef je niet meer bij zonsopgang op te staan om deel te nemen aan alle dauwtrap activiteiten. Maar wel is het vroeg opstaan nog steeds een traditie om er vervolgens erop uit trekken per fiets, wandelend of op nog originelere manieren.

In Holten kun je er bijvoorbeeld om 6:00 uittrekken met een buitenrit te paard, vinden er familiefietstochten plaats door het hele land, heb je autoritten voor liefhebbers , kun je deelnemen aan natuurwandelingen die in alle vroegte beginnen en nog veel meer. Ook kun je dauwtrappen met de boswachter.

In het hele land organiseert Staatsbosbeheer wandeltochten met boswachters. Deze starten tussen 6.00 en 7.30 uur ’s ochtends en bij een aantal tochten wordt er na afloop ontbijt geserveerd.

Wat onderneem jij op Hemelvaartsdag?

Ga jij iets leuks ondernemen op Hemelvaartsdag? Of wordt er bij jou in de omgeving altijd iets (origineels) georganiseerd? We zijn benieuwd naar je reactie!