De 11 do’s van met pensioen gaan

De 11 do’s van met pensioen gaan

Met pensioen gaan kent vele fases. Van de allereerste brief van je pensioenuitvoerder tot je laatste jaar bij je werkgever. Van wensen naar dromen en van dromen naar plannen. Hoe bereid je je voor op je pensioentijd, wat staat je te wachten? Kijk je er naar uit? Of zie je er soms tegenop? Hoe je ook naar je pensioentijd kijkt, wij geven je de beste tips in aanloop ernaar toe.

1) Bereid je voor

Net als een ‘eerste schooldag’ is met pensioen gaan ook een belangrijke nieuwe levensfase. Wij raden aan om je daar voldoende van bewust te zijn en je er op voor te bereiden. Dan gaat het dus niet alleen om de financiële kant van pensioen, maar juist de invulling van al deze vrije dagen, uren en jaren die je pensioen telt. Ga voor jezelf na wat je wilt of orienteer je op een pensioencursus (PIZ). Daarin komen al deze aspecten aan bod.

2) En doe dat op tijd….

Als we het dan toch hebben over het voorbereiden op pensioen, begin er dan op tijd mee. Zo kun je nog anticiperen op wensen die je hebt. Misschien wil je bijvoorbeeld wel kijken naar de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken of om je werk geleidelijk af te gaan bouwen. Als je rond je 50e eens gaat nadenken over je wensen dan liggen al deze opties nog open.

3) Sluit je werkzame periode goed af

Ook al kijk je misschien al jaren uit naar je pensioen, vergeet niet om je werkzame leven goed af te sluiten. Vier je laatste werkdag dan ook met je collega’s en familie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een afscheidsfeestje hebben gehad dit positieve gevoel nog een tijd met zich meedragen. Door het succesvol afsluiten van deze levensfase hebben ze ook vertrouwen in hun nieuwe levensfase.

4) Beschouw pensioen niet als vakantie

Het moment dat je voor het laatst je kantoor verlaat voelt misschien als dat het ‘grote genieten’ gaat beginnen. Maar vergis je niet.. Vaak is vakantie vooral fijn omdat je even kunt ontsnappen aan je dagelijkse routine en je drukke baan. Wat blijft er van dat gevoel over als je nooit meer terug hoeft naar je werk? Dit kan voor veel mensen een tegenvaller zijn.

5) Bouw het rustig op

Vaak wordt geadviseerd aan mensen die met pensioen gaan om het een jaartje rustig aan te doen. Neem even afstand van je werk en stort jezelf niet meteen in 10 vrijwilligersbaantjes. Voor je het weet zit je week weer vol verplichtingen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Door het even rustig aan te doen kun je je in alle rust oriënteren op zaken die jij graag wilt doen als je met pensioen bent. Net als dat je je werk even moet afbouwen of er afstand van moet nemen, zo kun je deze stap ook beschouwen als het langzaam opbouwen van vrije tijd.

6) Praat erover met je partner

Als je een partner hebt die niet werkt of al met pensioen is, dan betekent met pensioen gaan dat er thuis veel zal veranderen. Vooral het vinden van een nieuw ritme is belangrijk. Want waar je eerst veel op kantoor was, ben je ineens heel veel thuis. En dat kan heel goed uitpakken, maar kan ook even wennen zijn. Wat zijn de verwachtingen naar elkaar? Gaan jullie veel samen doen? Worden er nu andere dingen verwacht in het huishouden? Ga (vooraf) het gesprek met elkaar aan en blijf erover praten. Jarenlange opgebouwde patronen zijn niet ineens makkelijk te doorbreken.

7) Zie het als een kans

Als je met pensioen gaat vallen je dagelijkse verplichtingen weg. Waar heb je altijd al van gedroomd? Wat heb je altijd al eens willen leren? De wereld ligt aan je voeten! Wil je iets, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Bespreek het met de mensen om je heen, ze helpen je ongetwijfeld graag.

8) Ga in het voorjaar met pensioen

We horen regelmatig de tip voorbij komen om in het voorjaar met pensioen te gaan. De dagen zijn langer, je kunt er lekker op uit. Dit helpt mee in een prettige overstap van werk naar vrije tijd. En het geeft je bovendien voor de eerste maanden dat heerlijke vakantiegevoel.

9) Werk aan je gezondheid

Aan met pensioen gaan kleven zowel kansen als valkuilen voor je gezondheid. Aan de ene kant heb je meer tijd om aan je gezondheid te werken. Je hebt alle tijd om te wandelen, te fietsen en gezonde producten te halen op de markt. Maar ook kan het de andere kant op werken. Als je van een fysiek zware baan met veel beweging naar een inactievere leefstijl gaat is het verstandig om je eet- en beweegpatroon actief aan te passen. Gezond eten en voldoende bewegen blijft dan ook heel belangrijk zodra je met pensioen bent.

10) Investeer in je netwerk

Als je met pensioen bent valt de dagelijkse omgang met je collega’s weg; van het praatje bij de koffiemachine tot de gezellige team-uitjes. Juist deze vanzelfsprekendheden kun je gaan missen als je met pensioen bent. Belangrijk om te zorgen dat je investeert in andere sociale contacten. Begin hier al mee voor je met pensioen gaat, dan is de overgang soepeler. Denk aan wandelmaatjes in je omgeving, vrijwilligerswerk dat je kunt oppakken of om ‘oude’ vriendschappen weer nieuw leven in te blazen. Sociale contacten houden je blij en gezond.

11) Stel niet alles uit tot je pensioen

Pensioen is een prachtige periode om naar uit te kijken, maar stel de dingen die je heel graag wilt doen vooral niet uit tot je met pensioen bent. Maak die reis die droomreis gewoon nu! Als je met pensioen heb je vast wel weer inspiratie voor een volgende reis.