De bloemenmetafoor voor jouw pensioenbeleving

De bloemenmetafoor voor jouw pensioenbeleving

Met pensioen gaan is een belangrijke mijlpaal in je leven. Het betekent het einde van je carrière en het begin van een nieuwe levensfase. Sommige mensen kijken echt uit naar hun pensionering. Voor anderen kan het leiden tot nogal wat angst en stress. Het aanpassen aan een nieuw leven kan een hele uitdaging vormen. De metafoor van de orchidee en de paardenbloem kan jou helpen om dit proces te begrijpen.

De bloemenmetafoor

De bloemenmetafoor van de orchidee en de paardenbloem is in 2005 door onderzoekers Tom Boyce en Bruce Ellis geïntroduceerd. Zoals de metafoor stelt, zijn orchideeën en paardenbloemen verschillende planten die allebei een andere omgeving nodig hebben om te groeien en bloeien.

Een orchidee staat bekend als een bijzonder mooie en delicate bloem. Hij floreert pas in de juiste omstandigheden. De paardenbloem daarentegen gedijt in de meest uiteenlopende omstandigheden en is daarmee veel veerkrachtiger. Aanpassingsvermogen is hun kracht. 

Twee typen bloemen

Deze bloemenmetafoor werd in eerste instantie toegepast op kinderen, maar wordt ondertussen ook breder gebruikt. Hij vergelijkt deze twee bloemen met twee groepen mensen, zoals gepensioneerden.

De orchidee

Sommige gepensioneerden zijn als orchideeën, die zorg en aandacht nodig hebben om te kunnen floreren. Dit geldt vooral voor gepensioneerden die zich minder goed kunnen aanpassen aan veranderingen en zich kwetsbaar voelen als hun routine wordt doorbroken. Zij hebben vaak een gestructureerd en voorspelbaar leven nodig om zich veilig te voelen en zich te kunnen ontspannen.

Voor deze gepensioneerden kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn om regelmatig contact te houden met vrienden en familie en deel te nemen aan activiteiten die hen interesseren en waar ze zich comfortabel bij voelen.

De paardenbloem

Andere gepensioneerden zijn als paardenbloemen. Ze zijn veerkrachtig kunnen zich net als deze bloem goed aanpassen aan verschillende omgevingen. Als er veranderingen op hun pad komen, kunnen ze hier beter mee omgaan. Het opdoen van nieuwe ervaringen zien ze als kans voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Voor deze gepensioneerden is het bijvoorbeeld interessant om nieuwe activiteiten te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Zij hebben vaak behoefte aan variatie en uitdagingen om zich betrokken en gemotiveerd te voelen tijdens de pensionering.

Onderzoek pleit voor beter 60+ beleid

Onderzoekers aan de Simon Fraser University (Canada) hebben onderzoek gedaan naar het verbeteren van de cognitieve gezondheid onder 60+ers. Meer dan 3500 mensen deden mee. Ze kwamen erachter dat de metafoor van de orchidee en de paardenbloem een positieve bijdrage kan hebben op beleidsvorming voor deze groep en hopen dat beleidsmakers hier ook iets mee gaan doen.

Onderzoeker Emma Rodrigues legt uit dat de groep orchideeën kwetsbaarder is, “net als de tere bloem die ze vertegenwoordigen”. “Ze zijn daarom geneigd overdreven te reageren op aanhoudende gezondheidsproblemen, huisvestingsproblemen, verontrustend nieuws over de economie of wereldwijde pandemieën.”

De gepensioneerden die als paardenbloemen zijn, zijn minder gevoelig voor wat er in hun omgeving gebeurt. Ze zijn beter opgewassen tegen tegenslagen. 

Ze moedigt mensen aan te stoppen met het in hokjes plaatsen van gepensioneerden.  Wetenschappelijk directeur van de groep Sylvain Moreno legt uit: “Begrijpen hoe persoonlijkheidsverschillen een vergrijzende bevolking beïnvloeden, kan besluitvormers helpen om oudere volwassenen oplossingen te bieden die passen bij hun individuele behoeften.”

Wat jij er direct mee kunt

De onderzoekers richten zich met hun onderzoek vooral op de beleidsmakers. Hun beleid afstemmen op de persoonlijkheidskenmerken vergroot de cognitieve gezondheid van 60-plussers. Zelf kun je natuurlijk ook iets met deze kennis.

De metafoor van de orchidee en de paardenbloem kan jou als gepensioneerde (in de dop) helpen om beter te begrijpen waarom je bepaalde emoties voelt, of waarom je reageert zoals je doet.

Het helpt je de veranderingen die gepaard gaan met pensionering het hoofd te bieden. Door te begrijpen wat jouw specifieke behoeften zijn, kun jij ook optimaal floreren!