De don’ts van met pensioen gaan

De don’ts van met pensioen gaan

Met pensioen gaan wordt vaak gezien als het hoogste doel dat je kunt bereiken: nooit meer werken en altijd een vakantiegevoel. Dit is meteen een van de grootste valkuilen. Juist door je pensioentijd te beschouwen als een grote vakantie denk je dat het niet nodig is om je voor te bereiden op je pensioen. Want met vakantie gaan kan iedereen. Toch?

De meeste pensionado’s gaan na hun pensioendatum eens nadenken over wat ze willen in deze nieuwe levensfase. Voor veel mensen werkt deze aanpak prima. Maar niet voor iedereen. Soms kunnen mensen zich toch een beetje ontheemd voelen de eerste periode van hun pensioentijd. Daarom zetten we (naast de do’s) nu ook enkele don’ts van met pensioen gaan voor je op een rij.  

Vrije tijd

Don’t: met een mentale vakantie nemen is niets mis, maar verspil niet te veel tijd als je met pensioen bent gegaan. Volgens onderzoek “verspillen” mensen de eerste achttien maanden tot twee jaar van hun pensioen. Een goede lange rust is nodig of wenselijk , maar pas op dat die paar maanden rust niet sluipend in een paar jaar veranderen.

Don’t: ga niet afwachten tot er iets op je pad komt. Kom zelf in actie als je nieuwe mensen wilt leren kennen of een nieuwe invulling van je pensioentijd zoekt . Investeer dus in mensen om je heen en in het ondernemen van activiteiten. Praat met mensen om je heen en kijk eens rond bij organisaties waar ze vrijwilligers zoeken. Een actief en leuk pensioenleven komt niet vanzelf naar je toe.

Partner

Don’t: vergis je niet door te denken dat je wel weet wat de wensen, verwachtingen en dromen van je partner zijn. Voer hierover een gesprek en denk het niet zelf te kunnen invullen op basis van jullie relatie. Het feit dat jij met pensioen gaat, kan tenslotte ook een keerpunt voor jouw partner zijn. Misschien wil hij/zij dit moment aangrijpen om dingen ook wat anders te doen.

Don’t: in het begin van jullie relatie deden jullie misschien alles samen, maar in de tussenliggende jaren hebben jullie ongetwijfeld meer je eigen leven gekregen. Met kinderen, vrienden en werk.  De afgelopen jaren waren jullie niet elke dag samen. Probeer dat tijdens je pensioen dan ook niet plotseling wel te zijn. Ga niet op elkaars lip zitten, maar zorg dat je allebei eigen zaken houdt. Ervaringsexpert Tjitske zegt: “Je eigen ding blijven doen, is heel belangrijk, juist als je met pensioen bent. Ga niet opeens alles samen doen en blijf onafhankelijk, dat kan ik iedereen aanraden. Die afwisseling van wel of niet samen thuis zijn, maakt het juist leuk.”

Don’t: grote kans dat als jij met pensioen gaat, dat jij je partner op een andere manier leert kennen. Het is ook heel aannemelijk dat jullie andere wensen over verwachtingen hebben. Weiger dan ook niet om water bij de wijn te doen. Jouw partner en jij zullen allebei hier en daar de ander tegemoet moeten komen. Een automatische do die daaruit voortkomt is het advies om met elkaar te onderhandelen en compromissen te sluiten.

Gezondheid

Don’t: de hele dag in je luie stoel zitten. Door het wegvallen van je werk kan het gebrek aan structuur zorgen voor een leven waarin je meer rond huis bent en er minder op uit hoeft. Besef dat je ouder wordt en je lichaam juist nu wat meer onderhoud nodig heeft. Dit doe je door te blijven bewegen en goede,pure voeding te eten. Bij een andere groep zien we juist dat ze de extra vrije tijd juist gebruiken om meer te wandelen en te fietsen. Daar ligt misschien het ‘gevaar’ van teveel en te vaak lekkers buiten de deur op de loer. Dat genieten van het leven moet je vooral blijven doen, maar houd een goede balans tussen je voeding en beweging.  Wij geven je meer tips over gezond blijven na je pensioen.

Niet dromen, maar doen

Don’t: volgens ervaringsexpert Gerrit-Jan moet je niet al je dromen en wensen uitstellen tot na je pensionering. “Veel mensen leggen als het ware een hypotheek op hun pensioen. Door een verkeerde balans tussen werk en privé stellen ze dingen uit tot hun pensioen”.