De 9 meestgestelde vragen over doorwerken na je pensioen

De 9 meestgestelde vragen over doorwerken na je pensioen

Veel mensen overwegen om door te werken na hun pensioen. Maar niet altijd is het duidelijk of dit mogelijk is, wat de regels voor doorwerken zijn of hoe je het moet aanvliegen. Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Doorwerkgever en is ook te vinden in ons online magazine ‘Doorwerken na pensioen’.

1. Mag je altijd doorwerken bij je huidige werkgever?

Doorwerken is geen recht dat je kunt afdwingen, wel iets om te bespreken met je werkgever. Vaak kun je zelf aangeven of je wilt of kunt doorwerken en voor hoeveel uur je dat zou willen doen. Je werkgever kijkt dan wat er mogelijk is. Meestal staat er in je arbeidsovereenkomst of CAO dat je contract automatisch wordt beëindigd als je met pensioen gaat. Staat er niets over in je contract, dan kun je er vanuit gaan dat het gewoon doorloopt en je in principe dus kunt doorwerken.

2. Wanneer moet je beslissen of je wilt doorwerken?

Het is altijd raadzaam om op tijd een pensioenplan te maken. Ga vijf jaar voor je pensioendatum eens met je werkgever om tafel zitten en bespreek hoe hij ertegenaan kijkt en wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Zoek ook uit hoe het financiële plaatje er precies uitziet als je met pensioen bent. Pas als je alle benodigde informatie hebt verzameld, kun je een optimale afweging maken. Ga dan voor jezelf uitzoeken wat je wilt.

3. Waar moet ik vooraf goed over nadenken?

Simpel gezegd zijn er drie dingen waar je vooraf over na moet denken:

  1. Wat zijn de mogelijkheden bij mijn werkgever
  2. Hoe ziet mijn financiële situatie eruit
  3. Wat wil ik zelf?

Die laatste vraag is het belangrijkst. Daarbij gaat het er niet alleen om waar je voorkeur ligt als het gaat om de aard van het werk, maar ook om hoeveel uur je zou willen werken en op welke manier. Zou je bijvoorbeeld vaker thuis willen werken en het liefst alleen de ochtenden? Of wil je helemaal niet verder bij je huidige werkgever, maar zou je graag als ZZP’er aan de slag gaan? Kies je misschien voor een functie met een minder hoge werkdruk. Het zijn vragen waar je voor jezelf, eventueel met behulp van een pensioencoach, een antwoord op moet vinden.

4. Heeft doorwerken invloed op je AOW?

Je AOW-uitkering blijft altijd gelijk, ongeacht hoeveel of hoelang je doorwerkt. Ook je aanvullend pensioen verandert niet als je langer blijft werken. Het kan zelfs hoger uitvallen. Je stelt je pensioen immer uit én bouwt meer op omdat je doorwerkt. Wel vervallen je rechten op andere uitkeringen, aangezien je al AOW ontvangt. Als je ziek wordt, krijgt je korter doorbetaald dan iemand die niet gepensioneerd is. Na dertien weken vervalt de verplichting tot doorbetaling voor de werkgever. Werk je via Doorwerkgever, dan hoeft de werkgever helemaal niet door te betalen bij ziekte.

5. Hoe zit het met de loonbelasting?

Vanzelfsprekend blijf je gewoon loonbelasting betalen als je doorwerkt wanneer je met pensioen bent. Vaak is de belasting wel lager, omdat je in een lagere belastingschijf valt. Zo kan doorwerken na je pensioen dus een mooie oplossing zijn voor meer inkomsten.

Daarbij is wel erg belangrijk is om te weten dat je inkomstenbronnen geen inzicht hebben in de andere verdiensten. Hierdoor kan het zijn dat te weinig belasting wordt ingehouden. Je kunt een verrassing achteraf voorkomen door het formulier ‘voorlopige aanslag’ in te vullen.

6. Hoeveel uur moet ik werken?

Het staat je vrij zoveel te werken als je zelf wilt. Uiteraard heeft de werkgever daar wel iets over te zeggen. Bij sommige werkzaamheden is het lastig plannen als je maar een beperkt aantal uur beschikbaar bent. De meeste werknemers kiezen ervoor om 12 tot 16 uur per week te werken.

7. Wat wil de werkgever?

Het verschilt heel erg per werkgever in hoeverre hij graag heeft dat je doorwerkt na je pensioen. Het is belangrijk om daarover het gesprek aan te gaan en te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Weet wel dat je voor een werkgever erg aantrekkelijk bent, omdat hij geen sociale premies hoeft te betalen. Je bent daardoor een stuk goedkoper dan niet-gepensioneerden.

8. Kan ik alsnog stoppen als ik dat wil?

Net als voordat je met pensioen ging kun je op elk moment weer stoppen met je baan. Als het je fysiek of psychisch te zwaar wordt, kun je stoppen, maar ook als je je tijd anders in wilt vullen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het doorwerken eerst een jaar of zelfs een half jaar te proberen en daarna de balans op te maken.

9. In welke sectoren kun je doorwerken?

In veel sectoren kun je doorwerken, maar het gebeurt duidelijk vaker in de ene branche dan in de andere. Er zijn vooral veel doorwerkers in de land- en bosbouw, de visserij en in vervoer en opslag. Zo’n 21 procent van de mensen werkt door als chauffeur. Ook kiezen relatief veel doorwerkers ervoor om ZZP’er te worden.

Doorwerken

Pensioen eZine Doorwerken

> Download het magazine