De positieve effecten van wandelen

De positieve effecten van wandelen

Er zijn mensen die niet van wandelen houden, die noemen het ‘doelloos rondjes lopen’. Maar wandelen is alles behalve doelloos! Een fervent wandelaar was Einstein. Hij zei dat de benen de wielen van de creativiteit waren. En dat is inderdaad zo. Als je met een probleem zit en je gaat een stuk wandelen, vind je daarna vaak de oplossing. Door je brein te ontspannen tijdens de wandeltocht, werken je hersenen op de achtergrond zonder dat ze worden afgeleid. Dat ontspannen van je hersenen zorgt er ook voor dat je bewuster naar je omgeving kijkt en daarvan meer kunt genieten.

Voldoende beweging en buitenlucht

positieve effecten wandelen

Met een dagelijkse wandeling kom je ook makkelijk aan voldoende lichaamsbeweging en buitenlucht. Om je vitamine D op peil te houden moet je dagelijks een half uur naar buiten en dit half uur per dag bewegen is ook essentieel om in vorm te blijven. Je wandeling naar de supermarkt is misschien geen wondermiddel om af te vallen, maar regelmatig lange wandelingen maken, zorgt er wel degelijk voor dat je vet verbrandt. Ook het versnellen van je pas en het actief inzetten van je hele lichaam draagt hier actief aan bij. Om extra calorieën te verbranden kun je ook aan Nordic Walking denken.

Een moeilijk gesprek wordt makkelijk

Tijdens het wandelen praat je ook makkelijker. Je zult daarom ook interessantere gesprekken hebben tijdens het wandelen dan zittend op een terras. Ook met onbekenden ontstaat lopend sneller een band. Dat was ook het geheim van het succesvolle programma ‘De Wandeling’. Doordat je je ontspant tijdens het lopen, zul je minder gestresst zijn als je over een moeilijk onderwerp praat.

De smaak te pakken: doe een lange afstandswandeling

In de afgelopen periode, tijdens de pieken van de corona-crisis, zijn nog meer mensen gaan wandelen. En heb je nu de smaak te pakken gekregen, dan kun je ook eens een lange afstandswandeling overwegen. Het Pieterpad bijvoorbeeld, dat loopt in bijna 500 kilometer van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Of het Kustpad, dat de gehele Nederlandse kust beslaat. Deze paden zijn opgedeeld in etappes en overal zijn overnachtingsmogelijkheden, maar de aankomst en vertrekpunten zijn ook met het OV te bereiken. Een ideale mogelijkheid om eens met je partner of een vriend zonder afleiding relaxt samen te zijn. En zoek je een wandelmaatje? Kijk bijvoorbeeld eens op tweevoeter.nl!

Veel wandelplezier!