De ultieme vrijheid van pensioen

De ultieme vrijheid van pensioen

Eindelijk is het zover, het moment waar je al je hele leven voor spaart en misschien zelfs wel naar uit hebt gekeken: je pensioen. Het moment waarop je eindelijk kunt doen waar je écht zin in hebt. Want het ultieme gevoel van vrijheid tijdens je pensioen is iets waar nog steeds heel veel mensen naar streven.

We geven je twee tips die je helpen om meer te genieten van de nieuw verworven vrijheid! 

Leer tevreden zijn

Veel mensen hebben allerlei dromen om waar te maken tijdens hun pensioen en sparen daar al jaren of zelfs al hun hele werkende leven voor. Dit kan het gevoel geven dat als je maar genoeg geld hebt om alles te doen wat je wilt, dat je dan pas echt vrij bent.

Dat is een gedachte waar je een kanttekening bij kunt plaatsen. Want het zou betekenen dat als je niet voldoende geld hebt om die dingen te doen, je gevoel van vrijheid snel verdwijnt.

Wat je kunt doen om je rijk te voelen, is je perspectief veranderen. Leer tevreden te zijn. Dit doe je door na te denken over alles wat je wel hebt en kunt. Dit geluksgevoel is een rijkdom die je altijd kunt ervaren, ongeacht je omstandigheden.  

“There are two ways to get rich: make more or desire less.” – Anoniem 

En zijn we als gepensioneerden niet allemaal in zekere mate rijk te noemen? 

“Being rich is having money. Being wealthy is having time.” – Margaret Bonnano

Vrijheid in tijd en verwachtingen

De eerste definitie van vrijheid in de Van Dale is onafhankelijkheid. Als gepensioneerde heb je veel minder verplichtingen, die je voorheen op je werk wel had. Dat geeft je een grotere mate van vrijheid.

Ook neemt die baan niet meer die grote hap uit je weekschema. Vrijheid kan dus ook zitten in je tijd. Je wilt eindelijk die vishengels van de plank pakken, die racefiets uit de schuur halen en die gitaar in je handen nemen. Je wilt nu graag die camper kopen en door Europa reizen. 

Maar ook zien we vaak dat sommigen zich laten tegenhouden door verwachtingen van anderen. ‘Gaan jullie alweer weg?’ hoor je misschien regelmatig. Of je voelt je verplicht naar je kinderen toe om elke week op te passen. Of met een gezellig samenzijn heeft iedereen het over het drukke werkzame leven van alledag, terwijl jij de hele dag op de golfbaan hebt gestaan. 

Vrijheid kan dus ook zitten in loskomen van verwachtingen van anderen. De Van Dale omschrijft vrijheid bijvoorbeeld als een ‘daad die de gewone grenzen overschrijdt’. Weeg voor jezelf af welke doelen jij nog wilt bereiken in je leven, wat je belangrijk vindt en waar je van geniet. 

“Lost time is never found again.” – Benjamin Franklin

Wie niet waagt…

Je perspectief veranderen en loskomen van verwachtingen van anderen helpen je om dat vrijheidsgevoel te vangen. Probeer het eens uit! Misschien bevalt het je wel.

Wat betekent ‘pensioenvrijheid’ voor jou? Waar loop jij tegenaan, of wat heb je juist overwonnen? Deel het met onze LeefjePensioen-lezers via redactie@leef-je-pensioen.nl.