De voordelen van af en toe alleen zijn

De voordelen van af en toe alleen zijn

Associeer jij het woord ‘alleen’ met eenzaam? Dan doe je jezelf tekort. Het is namelijk heel goed om zo nu en dan even helemaal in je eentje te zijn. In dit artikel lees je de voordelen van (zo nu en dan) alleen zijn.

(Even) alleen zijn

Als je denkt aan ‘alleen’ welke woorden komen er dan in jou op? Is eenzaam één van de eerste woorden? Word je meteen overvallen door een gevoel van verveling bij de gedachte aan alleen zijn omdat je nou eenmaal liever onder de mensen bent? Dan doe jij jezelf tekort. Het kan namelijk heel goed zijn om zo nu en dan even helemaal in je eentje te zijn. 

In ons taalgebruik zijn ‘alleen zijn’ en ‘eenzaam zijn’ vaak inwisselbare termen. Maar alleen is helemaal niet hetzelfde als eenzaam. Je kan eenzaam zijn terwijl je niet alleen bent, bijvoorbeeld op een feestje waar jij je niet op je gemak voelt. En tegelijkertijd kan je ook alleen zijn zonder je eenzaam te voelen, gewoon omdat het gezelschap van alleen jouzelf op dat moment voldoende is.

Want hoewel mensen sociale dieren zijn, betekent dat niet dat we niet ook erg goed alleen kunnen zijn. Als je alleen zijn durft te omarmen ontstaat er opeens tijd voor andere zaken waar je samen geen tijd voor hebt.

1) Even opladen

Hoe gezellig het ook is om contact te hebben met andere mensen, het kost ons tegelijkertijd ook erg veel energie. Dat is het beste te merken als je agenda een tijd lang alleen maar gevuld is met leuke activiteiten, dan kan dat op een gegeven moment aanvoelen als een verplichting.

Ondanks dat het allemaal zaken zijn waar je normaal gesproken van geniet. Simpelweg omdat alleen maar leuke dingen je ook energie kosten.Als je normaal gesproken energie krijgt van koffie drinken met een vriendin, dan kost dat je nu alleen maar energie omdat het de zoveelste koffieafspraak die week is. Tussen sociale afspraken door heb je dus tijd nodig om op te laden zodat je kan genieten van al je afspraakjes.

Dat heeft te maken met het feit dat in sociaal contact we telkens bezig zijn met wat de ander mogelijkerwijs denkt en voelt. We proberen de ander bijvoorbeeld aan het lachen te maken of hun ego te strelen. Die zaken kosten energie. Als we alleen zijn hoeven we voor niemand ons best te doen en kunnen we dus even weer onze batterij aan het stopcontact leggen.

eZine tijd

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

2) Tijd voor reflectie

Dagen vliegen soms voorbij zonder dat we er erg in hebben. We hebben een afspraak hier, drinken even koffie daar, fietsen langs de supermarkt, maken avondeten, kijken het journaal en de dag is alweer om. Op momenten dat we alleen zijn hebben we de tijd om even te reflecteren op ons leven.

Hoewel we soms ook tot denken worden aangezet in onze gesprekken met anderen, kunnen we woorden pas echt laten bezinken als we daar een momentje alleen voor pakken. Als je alleen bent kun je even verwerken wat je voelt en denkt.

Zelfreflectie is één van de belangrijkste manieren om aan jezelf te werken. Wie ben jij? Waar geloof jij in? En waarom? Tegelijkertijd moet je oppassen dat je niet gaat over-analyseren. Dat je blijft malen en denken. Dat kan snel doorschieten in het negatieve

3) Door alleen zijn genieten van samenzijn

Voordelen van alleen zijn

Als je agenda elke dag gevuld is met afspraken met anderen, dan kan sociaal contact best uitputtend worden. Een gezellige activiteit in je agenda kan dan opeens voelen als een volgend punt op je to-do-list. Daarom is het belangrijk om met regelmaat alleen te zijn, dan kun je vervolgens weer extra genieten van het samenzijn. Op die manier blijft samenzijn namelijk iets waar je naar uitkijkt. Als je alleen maar omringd bent ben door andere mensen kan je namelijk onbewust een beetje moe worden van al het sociale contact, waardoor de waardering wegvalt.

4) Alleen zijn is een kans om te doen wat jij leuk vindt

Als je afspraken met anderen maakt moet je altijd rekening houden met wat je vrienden wel of niet leuk vinden. Zij houden niet van vissen, jij wel. Zij houden van golfen, jij niet. Dus uiteindelijk ga je iets doen wat je allebei leuk vindt. Heel natuurlijk, maar door af en toe iets alleen te doen krijg je ook de kans om de dingen te doen die jij leuk vindt. Je kan een keertje gaan vissen, omdat je geen rekening hoeft te houden met de wensen van anderen.

Leuke dingen doen in je ‘alleen tijd’ is met name erg belangrijk voor mensen die het idee hebben dat alleen zijn hetzelfde is als eenzaam zijn. Door iets te ondernemen ligt de nadruk veel minder op het alleen zijn, maar op het genieten van een favoriete activiteit. Als jij je thuis op de bank gaat zitten vervelen, terwijl anderen leuke dingen doen kan dat namelijk inderdaad een gevoel van eenzaamheid oproepen.

Als je leuke dingen doet, is alleen zijn opeens een manier van genieten. Het gevoel van eenzaamheid komt dan voort uit het feit dat je denkt dat je alleen leuke dingen kan doen als je met iemand bent, daarom mis je het gezelschap, maar als je leert alleen leuke dingen te doen. Dan zal het gevoel van eenzaamheid op andere momenten ook verkleinen.

5) Alleen ben je productiever

Hoe gezellig het ook is om onder de mensen te zijn, alleen krijg je wel meer voor elkaar. Je hebt niemand die je afleidt en krijgt daardoor meer gedaan. Dus het is hartstikke goed om soms even alleen te zijn, dan houd je meer tijd over voor gezellige dingen op een ander moment.

Wat doe jij graag als je alleen bent? Of als je alleen bent komen te staan, hoe heb jij een nieuwe draai gegeven aan je vrijetijdsinvulling?