De wijze ‘pensioenlessen’ uit Tweede Hans

De wijze ‘pensioenlessen’ uit Tweede Hans

De succesvolle TV-serie Tweede Hans draait om hoofdpersoon Hans. Na vele jaren trouwe dienst bij het tuincentrum wordt hem bij een reorganisatie ineens een ‘gouden kans’ geboden. Met vervroegd pensioen én een mooie bonus. Hans ziet dit helemaal niet zitten, maar neemt het aanbod toch aan. Al snel heeft hij spijt en in de serie volgen wij hem in zijn zoektocht naar een fijne pensioeninvulling.

Hans blijkt al snel het schoolvoorbeeld van een kersverse pensionado. Alle thema’s waar je tegenaan kan lopen als je stopt met werken worden in de serie geraakt. Hans werd duidelijk overvallen door zijn pensioen en was er daardoor totaal niet op voorbereid. Zijn zoektocht gaat langs de verschillende thema’s die we op Leef Je Pensioen maar al te goed herkennen. En bovendien al veel over hebben geschreven.

  • het onder druk komen te staan van je relatie
  • niet weten hoe je je tijd moet gaan invullen
  • het willen bijdragen in kennis of activiteiten
  • de zoektocht naar nieuwe sociale contacten 

Wat nu?

Maar wat nu? Iedereen ziet hem worstelen. Zijn dochter probeert hem te helpen met een Pensioen in Zicht (PIZ)-boek. Ook gaat Hans naar een pensioencoach, bezoekt de repetities van het shantikoor van de buurman en heeft de nodige gesprekken met zijn vrouw die juist promotie heeft gemaakt en minder thuis is. Erg leerzaam! We zetten een paar tips aan de hand van de serie voor je op een rijtje.

Hans’ relatie met Marleen

Hans’ relatie met zijn vrouw Marleen komt steeds onder druk te staan. Zij ziet Hans ‘niksen’ en heeft voldoende ideeën om zijn tijd nuttig te besteden; in het huishouden en aan oppassen bijvoorbeeld. Hans ziet hier weinig in. Wat hij wel wil weet hij ook niet. Dit leidt natuurlijk tot irritaties. Ook zien we ze soms struggelen om naar elkaar te luisteren en begrip voor elkaar te tonen. Hier enkele interessante artikelen die de impact van het pensioen van de partner bespreken.

Tweede Hans: hoe hij zijn tijd invult

Hans is wel welwillend. Hij gaat mee fietsen met een buurman, werkt een dag mee in het asiel, haalt zijn kleinzoon van school en past op hem. Hij probeert het een en ander in het huishouden én gaat een dagje op stap met het shantykoor. Daar vindt hij zijn passie waar hij vervolgens helemaal in opgaat. We leren van Hans dat hij niet opgeeft in zijn zoektocht.

Deze artikelen helpen jou om een prettige invulling van je tijd te vinden →

Hans wordt Tweede Hans: de identiteit

Tussen alle ‘pensioenpogingen’ door, onderhoudt Hans toch contact met een van zijn ex-klanten van zijn werk. Deze meneer belt te pas en te onpas voor advies over zijn planten. Deze telefoontjes zijn een klein draadje dat hem nog verbindt met wie hij ooit was. Want dat heeft hij nu niet meer zo helder, wie hij is zonder zijn baan?

Dit artikel is voor wie in hetzelfde schuitje zit.

Hans’ sociale contacten

Hans bevond zich op zijn werk tussen klanten en collega’s. Na zijn pensionering houdt hij zakelijk contact met een van zijn klanten en gaat hij gauw ‘even een bakkie doen’ op het werk. Alleen hier lijkt niemand tijd voor hem te hebben. Een teleurstelling natuurlijk.

Nu hij is gestopt met werken heeft hij meer contact met twee buurmannen. Met één van hen gaat hij regelmatig fietsen, met de ander drinkt bezoekt hij het Shantykoor. Maar ook vaak zit hij ochtenden alleen op de bank tv te kijken met de gordijnen dicht. 

En dan is er natuurlijk nog het oppassen op zijn kleinzoon. Is het een generatiekloof die deze twee niet nader tot elkaar brengt? Hoe dan ook, gelukkig komt er een omwenteling. Zoals Hans’ voorbeeld toont: met een nieuwe hobby komen nieuwe contacten. Zodra hij enthousiasme toont voor het shantykoor, krijgt hij nieuwe vrienden.  

Is er in jouw leven ook nog plek voor nieuwe vriendschappen – lees dan deze tips.

Inspiratie

Laat je door de serie Tweede Hans motiveren om een geweldige tijd te maken van je pensioen. Op Leef Je Pensioen vind je alle inspiratie die je nodig hebt!