De YEP: dat ben jij!

De YEP: dat ben jij!

Nog niet zo lang geleden werd ‘met pensioen gaan’ geassocieerd met ‘achter de geraniums zitten’; dè symboliek voor het leiden van een inactief leven. Maar de tijden zijn veranderd. Er is een hele nieuwe bevolkingsgroep ontstaan die opvallende overeenkomsten vertoont. Mensen zoals jij, de actieve pensionado! Dagblad Trouw heeft een naam bedacht voor deze generatie; YEP (Young Elderly People) en liet een grootschalig onderzoek uitvoeren.

Een ‘vakantie’ van soms wel twintig jaar

Mensen zoals jij, vitale 55-plussers, noemt Dagblad Trouw yeps. Het is de naam voor een nieuwe bevolkingsgroep die opvallende overeenkomsten vertoont. Ze zijn gezond, sociaal actief, welvarend en nog lang niet klaar om achter de geraniums te zitten. Het is een fase tussen volwassenheid en ouderdom in, die in de laatste decennia dusdanig lang is geworden, dat ze ook al de derde levensfase wordt genoemd. Niet meer een vijfjarig pensioen als afsluiter van een hardwerkend leven, maar een ‘vakantie’ van soms wel twintig jaar, waar de meesten in goede gezondheid van kunnen genieten.

Werken, en nog veel meer

Voor Marianne van der Colk (70) geldt dat zeker. Voor haar begon het leven pas met haar pensioen. Ze werkt als hooradviseur, schrijft een boek, is een maatje voor sociaal zwakkeren, gaat geregeld op vakantie, gebruikt regelmatig de hometrainer en heeft nog een uitgebreid sociaal leven. Ze is volop onderdeel van de maatschappij en wil nog van alles. “Misschien pak ik weer een studie op, Italiaans of Spaans bijvoorbeeld.”

Marianne is exemplarisch voor jonge ouderen. Je voelt je fit en gelooft je fitheid in eigen hand te hebben. Yeps wandelen, fietsen en tuinieren om gezond te blijven. Zo is Ton van Os (72) nog een fanatiek roeier. Hij dacht er niet over om te stoppen met sporten omdat hij ouder werd. “Ik heb mijn hele leven lang gefietst, geschaatst, dat wil je gewoon doorzetten.”

Meedoen aan de maatschappij

En Ton is niet de enige. Van alle 55- tot 75-jarigen voelt tweederde zich fysiek goed, waarbij er nauwelijks verschil is in leeftijd. Haast alle yeps zijn in staat om te reizen, zijn sociaal actief en doen nog gewoon mee in de maatschappij.

De 66-jarige Renate Oosterbeek begon bijvoorbeeld nog met vrijwilligerswerk in Ghana na haar pensioen. “Vanaf dat ik tiener was, wilde ik al vrijwilligerswerk doen. Vorig jaar heb ik dat voor het eerst gedaan, twee maanden in Ghana. Het smaakt echt naar meer!”

Niets doen, een regelrechte ramp

Een andere opvallende overeenkomst is dat veel 55-plussers nog werken na hun pensioen. Andreas Ladestein (73) was voor zijn pensioen al een bezige bij. Hij heeft een behoorlijk cv opgebouwd – van administrateur tot werk bij een filmstudio.

Toen de grote ‘65’ aanbrak, was er ineens niets. “Ik heb een half jaar na mijn pensioen niets gedaan. Dat was een ramp. Een regelrechte ramp. Achter de geraniums zitten is niet goed voor mij. Ik moet iets om handen hebben.” Andreas had verschillende baantjes en is nu installateur.

Ook Marianne merkte dat ze het helemaal niet leuk vond om ‘lekker te genieten’ van haar pensioen. “Ik ben erachter gekomen dat daar inspanning tegenover moet staan. Anders is de balans weg.”

Geld is onbelangrijk

Bij yeps gaat werk vaak niet meer om financieel gewin. Vaak hebben ze dat wel voor elkaar. Tenminste, de hogeropgeleiden, zo toont het onderzoek aan. Armere ouderen hebben meer zorgen over de toekomst. Bij Ronald Kuijper (70), die ook weer werkt na zijn pensioen, is dat niet aan de orde. “Financieel hoeft er niets meer. Ik heb geen hypotheek meer af te lossen en niet te veel verantwoordelijkheid.”

En er is nog een voordeel van werken, vertelt Marianne. “Het is prettig om je welkom te voelen en dat ze zeggen: heerlijk, je bent er weer vandaag. Allemaal erkenning en bevestiging van je bestaan.”