Deeltijdpensioen steeds meer in trek

Deeltijdpensioen steeds meer in trek

Je pensioen komt in zicht. Na decennia van hard werken verheug je je op de vrije tijd die in het verschiet ligt. Tegelijkertijd ben je bang dat je misschien te veel tijd over zult hebben en bovendien vond je het werk dat je deed best fijn. Voor jou is het deeltijdpensioen een ideaal alternatief: je kunt genieten van de voordelen van je werk én van je pensioen.

Deeltijdpensioen steeds meer in trek

Je pensioen komt in zicht. Na decennia van hard werken verheug je je op de vrije tijd die in het verschiet ligt. Tegelijkertijd ben je bang dat je misschien te veel tijd over zult hebben en bovendien vond je het werk dat je deed best fijn. Voor jou is het deeltijdpensioen een ideaal alternatief: je kunt genieten van de voordelen van je werk én van je pensioen.

Je bent niet de enige die op deze manier langzaam afscheid neemt van het werkende leven. Het aantal werknemers dat al voor de pensioengerechtigde leeftijd minder gaat werken neemt snel toe blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2018. Een op de zes mannelijke zestigplussers werkt inmiddels in deeltijd. Dat was bij mensen die voor de oorlog zijn geboren nog een op veertien. Sterker nog, het aantal mensen dat bij een groot pensioenfonds gebruikmaakt van de deeltijdpensioenregeling is in enkele jaren tijd verdubbeld.

Wat maakt het deeltijdpensioen nu zo aantrekkelijk?

Het grootste voordeel van het deeltijdpensioen is natuurlijk dat je rustig kunt afbouwen. Je valt niet in het beruchte zwarte gat dat mensen weleens ervaren als ze van de ene op de andere dag stoppen met werken. Je kunt langzaam wennen aan de toegenomen vrije tijd en rustig bedenken wat je nieuwe bezigheden moeten gaan worden. Daarnaast geeft een deeltijdbaan je ook de voldoening die hoort bij werken.

Ander voordeel is dat je jonger bent als je stopt en dus waarschijnlijk vitaler. Je kunt beter genieten van je vrije tijd en leuke dingen ondernemen met je partner, kinderen en kleinkinderen. Zeker als je gezondheid te wensen over laat kan het een goed idee zijn om eerder af te bouwen. Tenslotte is het nog zo dat het voor veel mensen prettig is om de laatste actieve werkjaren minder last te hebben van een hoge werkdruk en het wat rustiger aan te kunnen doen. Je hebt bovendien mooi de tijd om alle verworven vaardigheden van de afgelopen jaren over te dragen aan de volgende generatie. Ook houd je het werk langer vol als je eerder gaat minderen. Het kan prettig zijn om van je zestigste tot je zeventigste bijvoorbeeld drie dagen per week te werken in plaats van tot 67 jaar fulltime en dan ineens helemaal niet meer.

Het deeltijdpensioen wordt steeds populairder juist door de oplopende pensioenleeftijd,” vertelt ook manager productmanagement en pensioeninnovatie bij Achmea, Koen Vaassen. “Het is zelfs een belangrijke voorwaarde om die steeds hoger wordende pensioenleeftijd op een goede manier in te kunnen vullen. Het geeft mensen de mogelijkheid om gezond het werkende leven te verlaten, maar nog wel de opgedane ervaring goed over te dragen in een tempo dat past bij de leeftijd. Het is een financieel zachte en emotioneel respectvolle manier om goed naar het pensioen toe te leven. Er dient wel meer bekendheid aan te worden gegeven,” vindt Vaassen.

Hoe werkt het?

Wie gebruik maakt van een deeltijdpensioenregeling spreekt alvast een gedeelte van het opgebouwde pensioenvermogen aan om zo minder te kunnen gaan werken. Het lagere salaris wordt gecompenseerd door een deel van het pensioen uit te laten keren. Uiteraard zit er dan wel minder in de pot als je echt met pensioen gaat. Je hóeft overigens geen gebruik te maken van zo’n regeling en kunt ook gewoon kiezen voor minder loon. Als de kinderen klaar zijn met studeren en de hypotheek grotendeels is afgelost heb je immers vaak minder geld nodig.

Wanneer je deeltijdpensioen in kan gaan en hoeveel je dan verplicht moet opnemen verschilt per pensioenfonds. De regels omtrent de mogelijkheden van het deeltijdpensioen kun je terugvinden in het pensioenreglement, maar een mogelijkheid kan bijvoorbeeld zijn om vanaf je zestigste drie dagen te gaan werken in plaats van vijf. Het lagere salaris zou je kunnen compenseren door alvast tien procent van het pensioen op te nemen. Je pensioenopbouw loopt gewoon door, maar is vanzelfsprekend een stuk lager dan wanneer je fulltime zou werken. Het voordeel is dat je geniet van meer vrije tijd zonder dat je een groot beroep hoeft te doen op je bankrekening.

Hoewel het deeltijdpensioen fors aan populariteit heeft gewonnen, zijn er nog veel mensen niet bekend met de optie om eerder van het pensioen te profiteren. Het CBS zei daar vorig jaar over: “Met name werkenden met een lage opleiding zijn niet altijd goed op de hoogte van de mogelijkheden voor deeltijdpensioen en de financiële gevolgen ervan.” Daar ligt ook een rol voor werkgevers. “De houding van werkgevers en sociale normen die nog uitgaan van uittreding in één keer remmen het gebruik van het deeltijdpensioen waarschijnlijk af,” aldus het CBS. Dat beaamt ook Vaassen van Achmea. “Vooral onder laagopgeleiden is de mogelijkheid minder bekend en dat maakt in combinatie met zware beroepen dat we een grote kans laten liggen. Verder zijn werkgevers er niet perse happig op,” legt hij uit. “Het vraagt organisatorische aanpassingen binnen het team en het werk moet deels worden opgevangen, dus het leidt tot hogere kosten. Werkgevers zien liever een snelle overgang van voltijdwerk naar voltijdpensioen.”

Het deeltijdpensioen is ook geen wettelijk recht. Wel hebben de meeste pensioenfondsen en -verzekeraars de regeling opgenomen in hun reglementen. Ook hebben cao-partijen in een aantal gevallen afgesproken dat werknemers met deeltijdpensioen moeten kunnen. Het loont dus de moeite om in je cao of pensioenreglement te kijken wat voor jou de voorwaarden zijn. Daarnaast dien je altijd in gesprek te gaan met je werkgever over de mogelijkheden.

Is het deeltijdpensioen iets voor jou?

Zou je graag wat meer willen genieten van je vrije tijd, maar vind je tegelijkertijd je werk nog erg prettig? Lijkt het je ideaal om voor een langere periode minder uren te maken, maar wel actief te blijven? Dan is het deeltijdpensioen mogelijk echt iets voor jou. Het is daarvoor belangrijk om inzicht te krijgen in je financiële planning. Wat is haalbaar op welke termijn? Over het algemeen gaan mensen pas enkele jaren voordat normaal gesproken het pensioen in zou gaan, gebruik maken van de deeltijd-optie. Anders kost het een te groot gedeelte van de pensioenpot. Het is slim om die rekensom al ruimschoots voor het deeltijdpensioeneventueel ingaat te hebben gedaan. Ook dien je van tevoren de optie te bespreken met je werkgever en pensioenfonds. Maar is alles geregeld dan kan het grote genieten beginnen.