“Dit wordt echt totaal iets anders”

“Dit wordt echt totaal iets anders”

Hanne en John van Nimwegen zijn bezig met een bijzonder kunstproject. Dit ter nagedachtenis aan hun aan kanker overleden dochter Carola en met als doel om kankeronderzoek te financieren.

“Dit wordt echt totaal iets anders”

Het is alweer zeven jaar geleden dat Han Nimwegen op een dag tegen haar man John zei: “het lijkt me leuk om te beginnen met schilderen”. “Dan doe ik mee”, reageerde hij direct. Dus pakte het echtpaar samen de schilderkwast op. Ze hadden destijds nooit kunnen vermoeden dat hun hobby over de jaren flink zou uitgroeien. Han en John zijn momenteel namelijk druk met de organisatie van twee kunsttentoonstellingen – één in België en één in Nederland. Beiden ter nagedachtenis van hun overleden dochter Carola en met als doel om kankeronderzoek financieel te steunen.

Confrontatie met ziekte

“In onze familie- en vriendenkring zijn we ontzettend vaak met kanker geconfronteerd”, vertelt Han. “De grootste klap was dat onze oudste dochter Carola aan de gevolgen van kanker overleed.” Sindsdien willen wij bijdragen aan het onderzoek naar de bestrijding van kanker. Voordat we met pensioen gingen, deden we dat door giften aan KWF Kankerbestrijding te doen. Na ons pensioen hebben we de ruimte gekregen om activiteiten te organiseren waarvan de opbrengst naar nieuw kankeronderzoek gaat van het NKI (Nederlands Kanker Institutuut). Zo hebben we al een aantal keer een tentoonstelling van ons eigen werk georganiseerd. De opbrengst van de verkoop van ons werk doneerden we dan.”

Carola Memorial Art for Cancer Cure

“Het idee om kunst en kankeronderzoek met elkaar te koppelen is geleidelijk ontstaan. Toen we werden gevraagd ons werk tentoon te stellen, vroegen we ons af: “waarom doneren we de opbrengst van de verkoop van ons werk niet aan meer onderzoek naar kanker?”. We kunnen zelf tenslotte goed leven van ons pensioen en AOW.” De tentoonstellingen van Han en John bleken een succes. Elke keer konden ze achteraf tussen de duizend en vijftienhonderd euro aan het goede doel doneren. Op hun verjaardagsfeestje vorig jaar – waarbij de gasten een donatie voor de kankerbestrijding werd gevraagd in plaats van een cadeau – stelde een bevriende kunstenaar voor de tentoonstellingen naar een hoger niveau te tillen. De kunstenaar in kwestie, Luc Boy, wilde het echtpaar daarom als cadeau twee tentoonstellingen geven. Eén tentoonstelling in Brussel en één tentoonstelling in Amsterdam. De expositie zou de naam Carola Memorial Art for Cancer Cure krijgen in nagedachtenis van hun overleden dochter.

Kink in de kabel

“Dat was natuurlijk een geweldig cadeau”, vertelt Han nog altijd opgetogen over het voorstel van Boy. “We waren perplex dat hij dat wilde doen.” Boy, die in België onder andere bekendheid geniet vanwege zijn portretten van het koningshuis, ging meteen van start met het op touw zetten van de geplande expositie. Hij vond de Belgische prinsessen Esmeralda en Lea bereid om de opening te verrichten en toen “kwam er een kink in de kabel”, vertelt Han. “Hij sukkelt met zijn gezondheid. De laatste tijd ligt hij meer wel in het ziekenhuis dan niet.” Dat betekent dat de organisatie van de Carola Memorial Art for Cancer Cure plotseling helemaal op de schouders van Han en John ligt. Aan de exposities stopzetten, wil het echtpaar echter niet denken. Net zoals uitstellen overigens. Terwijl Boy in het ziekenhuis ligt, gaan zij zelf verder met zijn cadeau voor hen. Net even anders dan ze hadden verwacht. “Er komt veel op ons bordje”, vertelt Han. Zij en haar man gaan echter niet bij de pakken neerzitten. Al snel vertelt Han over alles wat ze al geregeld heeft.

Grote namen

“Ik heb inmiddels zeven regionaal bekende kunstenaars die tien van hun werken aan de tentoonstelling doneren. Daarnaast hebben ook twee landelijke kunstenaars – de Belgische Herr Seele en de Nederlandse Peter Klashorst – hun medewerking toegezegd.” De Nederlandse Klashorst is onder andere een bekende persoonlijkheid door zijn optredens in televisieprogramma’s zoals De Wereld Draait door en de Vlaamse Seele is mede-bekend van zijn striptekening van Cowboy Henk. Han is opgetogen over het feit dat zulke grote namen meewerken aan Carola Memorial Art for Cancer Cure. Bij voorgaande exposities hing haar werk gewoon naast dat van haar man, maar volgend jaar misschien wel naast een echte Seele of Klashorst.

Nog enkele praktische uitdagingen

“Dit wordt echt totaal anders dan de vorige exposities. Voorgaande keren was de tentoonstelling iets op kleine schaal. We hopen dan ook dat het dit keer veel geld gaat opbrengen voor de bestrijding van kanker. De droom is een grote hoeveelheid van duizend euro.”

“Het is de bedoeling dat de tentoonstellingen in het voorjaar van 2015 gaan plaatsvinden”, vervolgt Han haar verhaal. Dat klinkt nog ver weg, maar er moet voor die tijd nog een heleboel gebeuren. “We hebben bijvoorbeeld nog een grote ruimte nodig om te exposeren, zowel in Amsterdam als in Brussel.” Een uitdaging, aangezien niet elke locatie geschikt is om tien kunstenaars tien werken te laten exposeren. De opsomming van Han houdt echter niet op bij de locatie. Daar begint hij pas. “Er is nog behoefte aan catering tijdens de opening, we moeten nog een verzekeraar vinden die het werk wil verzekeren en een drukkerij die het papierwerk gratis wil drukken.” Het woordje gratis is belangrijk, omdat Han en John de kosten zo laag mogelijk willen houden. “Als we allemaal kosten van de opbrengsten moeten aftrekken, schieten we niets op!”.

Hulp is welkom

“Omdat Luc nu enige tijd uit de roulatie is, is het fijn als mensen willen helpen bij de organisatie van de exposities.” Er zijn op verschillende plekken nog handjes nodig”, zo vertelt Han. Als voorbeeld noemt ze de fondsenwerving, het schrijven van teksten voor onder andere de brochures, het helpen in de catering en het ontvangen van gasten tijdens de opening. “Iedereen die ideeën heeft of mee wil helpen met wat voor iets dan ook, is meer dan welkom.”

Meer weten of helpen?

Wil je op de hoogte blijven van de Memorial Art for Cancer Cure? Dat kan via de speciale Facebookpagina: In aanloop naar de exposities kun je op deze pagina meer informatie vinden over de kunstwerken, de bezoekersinfo en –data. Hier kun je ook op de hoogte blijven van andere exposities die Han en John organiseren voor de bestrijding van kanker. Wil je doneren zonder een schilderij te kopen dan kan dit via hun eigen website.

De eerstvolgende expositie van Han en John wordt 6-28 augustus gehouden in Rotterdam. Te weten in : Expositieruimte van Cultura, Hoogstraat 28a te Rotterdam.

Openingstijden:

wo-do 16:00-23:00
vr-za 11:00-22:00
zo 12:00- 2100