Doorwerken na je pensioen

Doorwerken na je pensioen

Niet iedereen die 65 wordt wil met pensioen. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om nog een paar jaar door te werken.

Doorwerken na je pensioen

Niet alle 65-plussers willen met pensioen. Steeds meer gepensioneerden kiezen ervoor om te blijven werken. Dit zijn zelfstandigen, maar ook mensen in loondienst. Sommigen blijven werken bij hun oude werkgever, terwijl anderen juist kiezen voor een baan in een totaal andere richting dan ze altijd gedaan hebben.

Werken na je pensionering

Kan jij bijna met pensioen, maar wil je doorwerken bij jouw huidige werkgever voor enkele uren in de week? Trek dan op tijd aan de bel om de mogelijkheden te bespreken. Werkgevers gaan er niet zomaar vanuit dat jij wilt doorwerken, omdat het aantal doorwerkers in verhouding nog klein is. Wil je juist doorwerken bij een nieuwe werkgever? Dan zijn er veel uitzendbureaus die zich speciaal richten op 65-plussers. Zij kunnen jou verder bemiddelen naar een volgende baan.

Inkomsten

Doorwerken na pensioenAls je door blijft werken na de pensioengerechtigde leeftijd ga je er belastingtechnisch op vooruit in vergelijking met toen je nog niet met pensioen was. In de eerste en tweede schaal houd je per euro ongeveer 18 cent meer over dan niet-gepensioneerden. Bovendien heeft langer doorwerken heeft geen invloed op de AOW-uitkering. Heb je een lage pensioen-uitkering? Dan is doorwerken helemaal een mooie aanvulling op jouw inkomsten.

Wist je dat?

In de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vinden we dat er in Nederland zo’n 2,7 miljoen 65-plussers zijn, steeds meer van deze groep besluit om langer door te werken. Momenteel werken er zo’n 200.000 mensen door na hun pensioen, waar dit er in 2013 nog 186.00 waren. Dit groeiende aantal is niet opmerkelijk als je bedenkt dat bijna een half miljoen mensen deze wens hebbenom te blijven werken. Het aantal doorwerkers zal de komende jaren naar vewachting dus alleen nog maar toenemen.

In Nederland werken zo’n 200.000 mensen door na hun pensioen. Dat is logisch wanneer je bedenkt dat we steeds ouder worden en ook langer gezond blijven. Wel opmerkelijk is dat bijna 500.000 gepensioneerden zouden willen doorwerken

Doorwerken na je pensioen?

Na je 65-ste doorgaan met werken betekent niet meteen dat je voor 40 uur onder de pannen bent. Het fijne van doorwerken na je 65-ste is dat je zelf kunt kiezen voor hoeveel uur je aan de slag wilt (tenminste als je werkgever daarmee instemt). Doordat je je werkende leven veel meer kunt combineren met vrije tijd kan het heel goed zijn dat je hierdoor je werk anders gaat waarderen. Twijfel je of je wilt blijven werken? Je kunt het altijd proberen, mocht het niet bevallen? Kun je altijd nog met pensioen gaan.

Werk jij door en zou je dit anderen aanraden of juist niet? Reageer gerust onder dit artikel.

Ook op Leef Je Pensioen staan enkele mooie verhalen van mensen die ervoor kozen om door te werken. Bekijk hier het verhaal van Kees Weterings.