Onlangs vroegen we wat jullie vinden van doorwerken na je 65e. Dit leverde een heleboel reacties op. Zo staan jullie erin!
Naar aanleiding van de discussies over pensioendifferentiatie -moeten laagopgeleiden eerder met pensioen kunnen- waren wij wel benieuwd hoe jullie over doorwerken en tijdig met pensioen gaan dachten. Op facebook plaatsten we onlangs de stelling ‘Doorwerken na je pensioen of tijdig stoppen?’. En dat leverde een heleboel reacties op.
Nooit te oud…
Waar jullie het over eens zijn, is dat doorwerken of stoppen vooral een persoonlijke keuze is. Of zoals iemand het mooi verwoordt: “Je kunt geen appels met peren vergelijken, dit is zo persoonlijk. Het zou mooi zijn er een keuzemogelijkheid was, dus dat je mag stoppen als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar niet moet. Daarbij zou ik ook willen dat er respect is voor ieder zijn keuze, die vaak gekoppeld is aan mogelijkheden en gezondheid.”
Inderdaad zijn persoonlijke omstandigheden heel verschillend en ieder moet op basis daarvan zijn afweging maken. De een werkt al vanaf zijn vijftiende en vindt het na zoveel jaar wel welletjes of moet vanwege gezondheidsklachten stoppen. De ander haalt nog zoveel voldoening uit zijn baan en voelt zich fit genoeg om door te werken.
Naast een goede gezondheid zijn zelfstandigheid, plezier in het werk en de mogelijkheid hebben om het werk zelf in te kunnen delen vaak redenen om nog niet te stoppen als de pensioenleeftijd bereikt is. “Ik heb een leuke job met veel zelfstandigheid en ben van plan hier nog lang mee door te gaan. In de directe verkoop ben je niet snel te oud en ik kan mijn werktijden zelf indelen.”
De gouden middenweg
Sommigen van jullie kiezen het liefst voor de gouden middenweg door gedeeltelijk te blijven doorwerken. Ook heeft niet iedereen al goed voor ogen hoe je buiten het werk op een andere manier invulling kunt geven aan het pensioen. “Ik wil graag nog zo’n 16 uur per week blijven doorwerken als ik straks met pensioen ga. Ik ben nog helemaal fit en wat moet ik als alleenstaande de hele dag thuis doen? En nee, geen vrijwilligerswerk.”
Ook een 73-jarige zegt: “ik werk nog twee dagen per week en daar geniet ik erg van”. Het gedeeltelijk blijven doorwerken kan de overgang van het werkende leven naar het pensioen minder groot maken. Enerzijds houd je nog wel de geestelijke uitdaging en de voldoening die het werken je geeft. Anderzijds bouw je de stress en het drukke ritme langzaam af.
Zo heb je tijdens je vrije dagen de mogelijkheid om nieuwe activiteiten te ontplooien. Je ontwikkelt geleidelijk een ander ritme en nieuwe inzichten hoe je invulling kunt geven aan je pensioen.
Hoe lang heb je nog om te genieten?
Een veelgehoord argument om wel tijdig te stoppen is dat je niet weet hoe lang je nog hebt om te genieten. Eén van jullie zegt: “Het was voor mij echt nodig om op tijd te stoppen en wat verloren jeugd in te halen op het gebied van sport en recreatie. Nu kan ik dat gelukkig omdat de gezondheid het toelaat, maar voor hoe lang weet niemand”.
En een ander: “Er zijn mensen die moeten doorwerken, dan gaan ze met pensioen. Helaas zijn er velen die er dan niet meer van kunnen genieten, die halen amper de 65. Je kan het wel willen, maar je krijgt geen garantie.” Garanties in het leven heb je zeker niet en het zou zonde zijn als je erachter komt dat je nog zoveel dingen had willen doen op een moment dat het niet meer gaat.
Het kan behulpzaam zijn om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je dromen zijn en wat je belangrijk vindt na je 65e. Want of je nou blijft doorwerken of met pensioen gaat, het gaat erom dat je er voldoening uit haalt. Droom je er je hele leven er van om een bed & breakfast te beginnen of te gaan fotograferen? Of wil je je nog graag blijven ontplooien in je werk? Door dromen en doelen op een rijtje te zetten, lukt het beter om de afweging te maken die bij je past.
Lekker stoppen
Er zijn ook veel reacties gekomen van mensen die bewust gestopt zijn met werken op of voor hun 67e. “Ik heb leuk gewerkt, maar ik geniet nu van zoveel andere dingen.” Of: “Ik ben toch blij dat ik over vier maanden eindelijk kan stoppen na bijna 50 jaar te hebben gewerkt.” De vrijheid, het genieten van andere dingen en niet meer gebonden zijn, worden veel genoemd als redenen om te stoppen met werken wanneer het kan.
Ook doet het er volgens jullie niet zoveel toe hoe oud je bent, maar draait het om wat je zelf wilt. Zoals een van jullie het mooi verwoordt: “Het gaat niet om oud zijn, dat is weer iemand in een hokje plaatsen. Het gaat om keuzes maken. Mensen die hun hele leven hebben gewerkt, hebben er soms helemaal geen zin meer in”.
Vind je het leuk om op bovenstaande te reageren? Dat kan! Wij horen graag je mening. Deel je ervaring met ons via het contactformulier.