Doorwerkers voelen zich gezonder dan gepensioneerden

Doorwerkers voelen zich gezonder dan gepensioneerden

Onlangs is uit Amerikaans onderzoek gebleken dat doorwerkers een stuk positiever zijn over hun gezondheid dan gepensioneerden.

Doorwerkers voelen zich gezonder dan gepensioneerden

Met pensioen gaan en gezondheid zijn twee onderwerpen die wetenschappers blijven boeien. Een aantal weken geleden schreven we een artikel naar aanleiding van een onderzoek aan de universiteit van Oxford: gepensioneerden verbeteren in dat onderzoek hun gezondheid door meer te slapen. Gepensioneerden voelden zich zowel geestelijk als lichamelijk gezonder omdat zij meer sliepen, meer bewogen en daardoor vaker de energie hadden om te stoppen met roken. Deze nieuwe verdeling van hun tijd en energie was tot stand gekomen doordat zij stopten met werken en een andere invulling gaven aan hun dagelijks leven. Kort door de bocht gesproken, zorgde hun pensionering dus voor een verbetering van hun gezondheid.

Resulaten onderzoek onder doorwerkers

Maar onderzoekers van de universiteit van Miami komen nu met hele andere conclusies: niet met pensioen gaan, maar juist doorwerken zou bevorderlijk zijn voor de gezondheid. De onderzoekers presenteerden hun bevindingen onlangs in het tijdschrift Preventing Chronic Disease. Aan het onderzoek deden 83.000 Amerikanen mee. Hun medische dossiers werden bekeken en zij werden geïnterviewd. Dertien procent van de 65-plussers had een parttime of fulltime baan. Tweederde van die groep doorwerkers werkte op een kantoor.

Opvallend was dat de 65-plussers die waren gestopt met werken, twee keer zo vaak aangaven dat hun gezondheid in redelijke of slechte staat was, terwijl de doorwerkers een stuk positiever waren over hun gezondheid. Hierbij plaatsen de onderzoekers wel de kanttekening dat senioren soms moesten stoppen met werken vanwege hun gezondheid. In die gevallen was de pensionering niet de reden waarom zij zich minder gezond voelden.

Doorwerken is gezond; kanttekeningen

De twee genoemde onderzoeken verschillen sterk in hun uitkomst: waar het ene onderzoek tot de conclusie komt dat doorwerken gezond is, komt het andere onderzoek tot de conclusie dat met pensioen gaan gezond is. De waarheid zal hoogstwaarschijnlijk ergens in het midden liggen: naarmate we ouder worden, gaat de gezondheid achteruit, dit staat los van pensionering. Daarbij is voldoende slapen en bewegen en stoppen met roken bevorderlijk voor de gezondheid, ook dat staat los van pensionering.

Daar komt bij dat mensen die werken, minder tijd hebben om aan hun gezondheid te besteden. Ze stoppen minder snel met roken, slapen minder en hebben minder tijd om te bewegen. Maar daar staat tegenover dat ze ook minder tijd hebben om stil te staan bij kleine kwaaltjes en minder klagen over hun gezondheid omdat hun gedachten ergens anders naartoe gaan. Gepensioneerden hebben meer tijd om te bewegen, meer tijd om te slapen en kunnen daardoor meer energie vinden om te stoppen met roken. Maar daar staat tegenover dat ze ook meer tijd hebben om te piekeren en stil te staan bij hun kwaaltjes.

Doorwerken of met pensioen?

Of doorwerken of met pensioen gaan beter is voor jouw gezondheid, hangt dus af van je lichamelijke conditie en het soort werk dat je doet. Kun je je taken nog uitvoeren op latere leeftijd? Daarbij is het belangrijk er altijd op te letten voldoende te slapen en te bewegen en niet te roken. Maar de beslissing of je wilt doorwerken of niet, hangt natuurlijk niet alleen af van je gezondheid. Naast het financiële aspect, is de vraag vooral belangrijk of je plezier hebt in je werk. Vind je je huidige baan heel erg leuk en wil je daar nog wel een aantal jaren mee doorgaan? Of is er werk dat je altijd al hebt willen doen en waar je nu de tijd voor hebt? In dit artikel vind je een aantal tips voor als je besluit te willen doorwerken. En voor wie nog twijfelt: slaap en beweeg in de tussentijd voldoende, dan zit je altijd goed!