Drie vragen die jij jezelf moet stellen voor een gelukkig pensioen

Drie vragen die jij jezelf moet stellen voor een gelukkig pensioen

Waar jij in je werkzame leven voldoening uit haalt zegt veel over hoe jij je pensioen op een manier kunt invullen die bij je past. Wij geven 3 tips.

Drie vragen die jij jezelf moet stellen voor een gelukkig pensioen

Welk aspect van jouw werk geeft jou de meeste voldoening? Zijn dat de collega’s met wie je contact hebt? Is dat het idee dat je werkt aan een doel? Houd jij ervan om jezelf te blijven ontwikkelen via je werk? Of motiveert de financiële prikkel je om uit bed te komen? Je zou denken dat dit niet veel uitmaakt als je met pensioen gaat, maar dat doet het wel. Want als jij voldoening uit je werk haalt omdat het een manier is om je te ontwikkelen, dan is het verstandig om na te denken hoe je die ontwikkeling na je pensioen vindt. In dit artikel helpen we je aan de hand van drie vragen op weg naar een gelukkig pensioen.

Voldoening

Waarschijnlijk geeft jouw werk jou op verschillende punten voldoening. Misschien word je gedreven door het feit dat je werkt aan een doel samen met anderen. Of misschien is het juist de reden dat je op de werkvloer jezelf mag ontwikkelen en daar ook nog voor wordt betaald. Stel je nu eens voor dat dit wegvalt. Dat je van de ene op de andere dag niet meer naar vergadering hoeft, niet meer hoeft te werken aan doelen en ook geen praatjes meer maakt bij de koffieautomaat.

Slaat de angst je om het hart? Dat is de ervaring die meer mensen hebben als ze stoppen met werken. Ze raken niet alleen de stress kwijt die ze bij hun werk ervoeren, maar ook een deel van de voldoening. Gelukkig worden is dan het nieuwe doel. Maar hoe word je gelukkig? Het antwoord is te vinden in een goede planning naar je nieuwe levensfase. Een dergelijke planning kan je maken aan de hand van drie vragen.

1) Wat wil je doen?

Als je denkt aan je pensioen zijn er dan bepaalde dingen die meteen in je gedachten opkomen? Dromen die je altijd al hebt willen uitvoeren? Reizen die je hebt willen maken? Hobby’s waarvoor je onvoldoende tijd hebt gehad of sociale contacten die je zou willen uitdiepen? Maak hiervan een lijstje. Naast deze eerste lijst van dromen en wensen, kan het ook goed zijn om te onderzoeken wat je precies aansprak in je werk. Kun je deze voldoening na je pensioen op een andere manier vinden? Als persoonlijke ontwikkeling voldoening gaf tijdens je werk, dan kan dit na je pensioen bijvoorbeeld door een nieuwe studie te volgen. Je praatje bij de koffieautomaat kan je vervangen door een wekelijkse koffieafspraak met een goede vriend. En als de financiële prikkel van werk prettig is, dan kun je uiteraard overwegen een bijbaantje te zoeken. Dat levert ook een mooi zakcentje op voor leuke activiteiten tijdens je pensioen.

Merk je dat je het moeilijk vindt om een beeld te vormen van wat je zou willen doen na je werk? Praat dan eens met een ervaringsdeskundige. Welke keuzes heeft deze gepensioneerde gemaakt en waarom? In welke valkuilen is hij gevallen? En wat zou hij aanraden of juist anders doen. Op Leef Je Pensioen vind je bijvoorbeeld al veel verhalen van gepensioneerden die je voor zijn gegaan.

2) Hoe ga je dat doen?

Als je weet wat je wilt doen als je stopt met werken, dan is het ook goed om na te denken hoe je dat gaat doen. Hoe ga je die droomreis concreet realiseren? Waar wil je aan de slag als vrijwilliger? En wil je een bijbaantje bij je oude werkgever of op een nieuwe plek? Een ander belangrijk punt om mee te nemen is de wijze waarop je op dit moment woont. Woon je te groot voor je huidige gezinssamenstelling en zou je dus goedkoper kunnen wonen? Zou je liever in de buurt van andere familieleden wonen? Of wil je nu alvast gelijkvloers gaan wonen of pas verhuizen als dit nodig is?

3) Hoe ga je dat betalen?

Kun je dat wat je zou willen doen tijdens je pensioen ook daadwerkelijk realiseren? En zo niet, wat is er nodig om je wensen wel mogelijk te maken? Als je in kaart brengt wat je zou willen doen als je stopt met werken dan is het verstandig om ook het financiële plaatje in je achterhoofd te houden. Dat begint door te onderzoeken wat er elke maand binnen zal komen als je stopt met werken. Welke kostenposten heb je op vaste basis en welke extra uitgaven zou je willen maken voor je pensioenwensen? Wat kost een nieuwe studie of je droomreis?

Als blijkt dat je wensen groter zijn dan je financiën toelaten dan kun je op twee manieren opvangen. Je kunt een bijbaantje zoeken voor het benodigde zakcentje. Er zijn uitzendbureaus die zich specialiseren in banen voor 65-plussers. Hier kan je werk vinden dat aansluit op je werkzaamheden of juist werkzaamheden in een nieuw vakgebied. Naast het verwerven van extra inkomsten, kun je ook je uitgaven verlagen. We noemen dit ook wel je economische voetafdruk verkleinen. Als jij minder uitgaven hebt per maand, dan blijft er vanzelfsprekend meer over voor leuke zaken. Lees je bijvoorbeeld alle tijdschriften waar je een abonnement op hebt? Is het mogelijk om je energiekosten te verlagen door over te stappen naar een andere aanbieder? Of kan je bijvoorbeeld besparen op je woonlasten doordat je nu groter woont dan nodig.

Recept voor een goed pensioen

Hoewel veel mensen een nieuw evenwicht moeten vinden als zij stoppen met werken. Geeft het merendeel van de gepensioneerden aan dat zij gelukkig zijn. Het is niet zo dat gepensioneerden uitsluitend gelukkig zijn doordat zij niet meer hoeven te werken. Geluk hangt meer samen met de mate waarin zij voldoening weten te vinden in de nieuwe activiteiten. Dus een vertaling weten te maken van dat wat zij belangrijk naar de nieuwe levensfase. Aan de hand van de drie vragen, zou je deze vertaalslag moeten kunnen maken. Daarnaast zou je de stap van wens naar realiteit moeten kunnen maken.

Heb je zelf nog tips voor het vormgeven van je pensioen? Deel ze onder dit artikel.