We zetten de voor- en nadelen van een afscheidsfeestje op je werk op een rijtje.
Feestelijke afsluiting
Bijna veertig procent van de bijna-gepensioneerden zit niet te wachten op een feestje als zij met pensioen gaan. Het is een vervelende verplichting, vinden zij. Daarnaast vindt een groot deel het zonde van het geld en wordt er al helemaal niet feestelijker op als de directeur van het bedrijf gaat speechen. Althans dat blijkt uit onderzoek onder zevenhonderd Nederlanders tussen de zestig en zeventig jaar. In dit artikel lees je redenen om wel een afscheidsfeestje met je collega’s te hebben en redenen om juist zo ver mogelijk weg te blijven van een dergelijke “feestelijkheid” als je afscheid neemt. Na dit artikel kun je beslissen of het alleen een gedicht of afscheidscadeau wordt voor het afscheid of een echt feest.
Werknemers die met pensioen gaan krijgen lang niet altijd een groots afscheid van hun werkgever, dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van trainingsbureau Loof training en advies. Voor een kwart voor de toekomstige gepensioneerden wordt er niets georganiseerd, vijftien procent mag met de directe collega’s iets gaan eten en drie procent krijgt een feest met alles er op en aan. Dat terwijl werkgevers verplicht zijn een budget te reserveren voor het afscheid van een werknemer die met pensioen gaat. Nu blijken lang niet alle toekomstige gepensioneerden te zitten wachten op zo’n feestelijke afsluiting. We zetten de voor- en nadelen van een knallend afscheidsfeestje op je werk op een rijtje.
Afscheidsfeestje doen! Omdat…
…. de deur achter je dichttrekken op werk veel simpeler klinkt dan het in werkelijkheid is. Met pensioen gaan is zoveel meer dan allen stoppen met werken; in werkelijkheid is het een afsluiting van een tijdperk. Hoe moeilijk het soms ook is, het is belangrijk om op een duidelijk moment afscheid te nemen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw (oud-)collega’s. Als je op de verkeerde manier afscheid neemt, dan kan dat blijven knagen bijvoorbeeld op momenten dat je terugkijkt of je leven evalueert. Daarnaast kan het ook voor de achterblijvers wat mysterieus zijn als je opeens weg bent. Ultiem materiaal voor roddels; want waarom ging jij ook alweer weg?
…. Jij je misschien niet altijd realiseert hoe jouw collega’s jouw hebben gewaardeerd. Als je nadenkt over je afscheidsfeestje dan ben je misschien bang dat het een vlakke bedoeling wordt. Saai wellicht zelfs met wat algemene praatjes. Wat kunnen die mensen die jij kent van bij de koffieautomaat nou daadwerkelijk over je zeggen? Meer dan veel gepensioneerden vooraf verwachten. Vaak blijkt op afscheidsfeestjes pas hoeveel waardering er is voor jou en het werk dat jij doet. Dat wil je toch niet missen?
…. Het voor je collega’s het ideale moment is om hun welgemeende pensioenwensen te uiten. Bijvoorbeeld door middel van een kaartje, een cadeautje of een pensioengedicht.
…. Een afscheidsfeestje kan gezien worden als een ritueel. Door je te onttrekken van dit ritueel kan je sommige van je (oud-)collega’s achterlaten met een zure nasmaak.
Afscheidsfeestje niet doen! Omdat…
… een afscheidsfeestje geldverspilling is volgens bijna twintig procent van de Nederlanders. Dat kan toch ook uitgegeven worden aan een mooi afscheidscadeau?
… meer dan de helft van de Nederlanders niet zit te wachten op een speech over zichzelf ten overstaan van al zijn of haar (oud-)collega’s. Veel mensen vinden dat maar bijzonder ongemakkelijk. En als het dan toch moet, dan zegt één op de vijf dat ze graag hebben dat een goede collega of de directe leidinggevende dit doet. Slechts tien procent van de Nederlanders zit te wachten op een afscheidsspeech van de directeur. Als jij tot die vijftig procent van de Nederlanders behoort die een afscheidsspeech verschrikkelijk vindt, dan kun je die natuurlijk gewoon ontlopen door geen afscheidsfeestje te organiseren. Of zoals het soms wat minder genuanceerd wordt uitgedrukt “geslijm van de chef”.
… “Als ik een gezellig feestje wil vieren dan doe ik dat met mijn vrienden en eventueel een besloten groepje (oud-)collega’s, niet met het halve bedrijf die alleen maar komen om een gratis bitterbal en glas bier.”
Afscheidsfeestje? Een paar praktische tips
… Probeer je afscheidsfeestje altijd te organiseren op je laatste werkdag of zelfs een aantal dagen na je laatste werkdag. Dat voorkomt verwarring. Als jij je afscheidsfeestje op vrijdag viert en op maandag weer op werk zit, dan kun je verwachten dat je collega’s gaan vragen: jij was toch weg?
…. Werkgevers zijn verplicht om voor werknemers die bijna met pensioen gaan een budget te reserveren voor het afscheid. Heel veel werknemers weten dit echter niet. Als jouw werkgever niets voor jou organiseert, dan mag je dus geld vragen voor het etentje dat je zelf hebt georganiseerd. Duik daarom in dat wat jouw werkgever financieel geregeld heeft op het gebied van jouw afscheid.
… Probeer van collega’s individueel afscheid te nemen. Als je denkt dat dit niet gaat lukken op het afscheidsfeestje, dan kun je dit natuurlijk ook voor die tijd doet.
Als je op zoek bent naar meer inspiratie of tips voor het afscheid van een collega kun je ook terecht op Leef Je Pensioen. Een ander leuk idee zijn pensioen gedichten.
Wil(de) jij je pensionering vieren met een afscheidsfeestje voor jou en je collega’s? Waarom wel of niet?