Een Bed & Breakfast beginnen, iets voor jou?

Een Bed & Breakfast beginnen, iets voor jou?

Droom jij er wel eens over om een eigen Bed & Breakfast te beginnen? Maar is dit wel haalbaar en waar moet je rekening mee houden? We helpen je op weg, met tevens tips van een ervaringsdeskundige.

Een Bed & Breakfast beginnen, iets voor jou?

Tegenwoordig zie je steeds vaker het bordje Bed & Breakfast (Logies & ontbijt) langs de weg staan. Bed & Breakfasts schieten als paddestoelen uit de grond en zijn voor veel mensen een populaire manier om een extra inkomen te generen of zelfs in een compleet inkomen te voorzien. Voor buitenstaanders lijkt het starten van een B&B vaak makkelijk. Het contact met de gasten lijkt het belangrijkste en het aanbieden van onderdak zijn toch bijzaak, omdat je daar verder geen omkijken naar hebt… Ook in het programma Bed and Breakfast zien we veel stellen, van jong tot oud, die op iedere mogelijke plek een Bed and Breakfast runnen. Maar is het ook zo gemakkelijk en romantisch als het lijkt? Wij gingen op onderzoek uit en vroegen een eerste advies aan een ervaren B&B houder.

Wat is een Bed & Breakfast?

Kort gezegd is een B&B een plaats waar je kunt overnachten en ontbijten. Als particulier bied je een deel van het woonhuis (of bijhuis) aan om te slapen. Dit kan een simpele slaapkamer zijn in een huis, maar ook een ruimte of verdieping in bijzondere gebouwen of monumenten kunnen ruimte bieden aan een B&B. Dit geeft de Bed & Breakfasts waarschijnlijk ook het romantische karakter dat ze vaak hebben.

Waar moet je vooraf over nadenken?

Mocht het ook wel eens door jouw gedachten spelen om een B&B te beginnen dan is het handig om over een paar zaken van tevoren goed na te denken. Wil je bijvoorbeeld een B&B starten om te voorzien in je inkomen of doe je het ‘erbij’? Heb je ruimte in je huis om minimaal 1 kamer aan te bieden met daarbij een badkamer/toilet en kun je dit ombouwen tot gastenkamer, wil je zelf een pand ombouwen tot B&B of juist een reeds bestaande B&B overnemen? Je moet sowieso beschikken over een sterke motivatie, zakelijk inzicht en doorzettingsvermogen. De motivatie en discipline zijn misschien nog wel het belangrijkst: je moet er goed bij stilstaan dat een Bed and Breakfast betekent dat je dagelijks voor je gasten moet zorgen en je misschien wel een stukje van je privacy moet inleveren, vooral als de B&B in je eigen huis gevestigd is.

Regelen en ondernemen

Als je hebt besloten dat je er echt werk van wilt maken dan ontkom je niet aan het goed regelen van de verzekeringen, de financiële-, en de juridische kant. Denk bijvoorbeeld aan de KVK inschrijving, een horecavergunning, het bijhouden van een nachtregister, een brandveiligheidsverzekering en of je in jouw woonhuis wel een B&B mag beginnen. Verdiep je dus goed in alle regel- en wetgeving om te weten hebt wat je nodig hebt voor het realiseren van jouw droom. Ook is het aan te raden een ondernemingsplan te maken om al van tevoren te bedenken hoe je jouw B&B vol laat stromen met bezoekers en deze draaiende houdt. Ten slotte wordt al dit regelwerk gevolgd door alle praktische en materiële zaken die er nodig zijn om de gasten te ontvangen in tijd, de kamers en faciliteiten.

Ervaringstips van een ervaren B&B houder:

Ben Kruger (68) runt momenteel 2 jaar een B&B in Brazilië. Toen we Ben vroegen om een eerste advies hoefde hij niet lang na te denken. Ben: “Een B&B is niet iets wat je er zomaar even bijdoet, je bent er veel tijd mee kwijt. Het klaarzetten en afruimen van het ontbijt, het doen van de boodschappen, het ophalen van de gasten van het vliegveld, schoonmaken, strijken en bereikbaar zijn. Waar ik bovendien aan moest wennen is dat er altijd vreemde mensen rondlopen in je huis. Zorg daarom dat je je privé ruimte goed af kunt sluiten.”

Meer weten over Ben en zijn B&B in Brazilië? Lees dan ook het interview met Ben op Leef Je Pensioen.

Denk jij erover om een B&B op te richten en heb je een vraag aan Ben? Stel deze dan gerust onder dit artikel!