Een bed & Breakfast runnen: een boze of mooie droom?

Een bed & Breakfast runnen: een boze of mooie droom?

Marian runt haar eigen Bed & Breakfast. Met vallen en opstaan is ze gekomen waar ze nu is. Ze deelt haar tips op Leef Je Pensioen.

Een bed & Breakfast runnen: een boze of mooie droom?

Marian: “Negen jaar geleden ontwikkelde het idee zich in mijn hoofd, waarom zou ik niet het te grote huis waarin ik woon delen met anderen? Maar waar moet je beginnen en wat kan er wel en wat kan niet? Om antwoord te krijgen op al die vragen besloot ik om een afspraak te maken op het gemeentehuis. Helaas kreeg ik toen geen duidelijk advies.”

De eerste in mijn gemeente

Achteraf denk ik dat het onontgonnen gebied was want niemand wist in die tijd precies wat wel en wat niet kon. Ik was namelijk de eerste persoon in de gemeente die met een B&B plan op de proppen kwam en werd van het kastje naar de muur gestuurd. Om gek van te worden. Er werd mij verteld dat iedereen gasten in zijn huis mag ontvangen dus ging ik vol enthousiasme aan de slag, er kwam zelfs een wethouder kijken die ook allerlei leuke ideeën had. Toen na enkele maanden de aanpassingen klaar waren en mijn website de lucht in ging, werd ik tijdens de open dag die ik had georganiseerd tot mijn grote schrik overvallen door een ambtenaar die mij vertelde; wat u hier doet wil iedereen wel, voor elke dag dat u gasten ontvangt krijgt u een flinke boete!

Gedoogd

Om een lang verhaal kort te maken, mijn B&B werd gedoogd maar pas 4 jaar later kreeg ik officieel groen licht. Wel na enorme aanpassingen en verbouwingen te hebben moeten doen. Mijn ervaring geldt als waarschuwing. Informeer goed wat er wel en niet kan in de gemeente waar je woont en op de plek waar je wilt starten met de B&B.

Regelijks zijn verduidelijkt

Inmiddels is er wel voldoende informatie beschikbaar en zijn er duidelijkere regels ontwikkeld. Ook de website Bed and Breakfast Nederland voorziet in uitgebreide voorlichting en informatie over regels en wetten. Je krijgt te maken met brandpreventie en jaarlijkse controles, 2 x per jaar legionella controles, muziekrecht, toeristenbelasting, verzekeringen en zo al meer. Uiteindelijk wordt het een lange lijst van verplichtingen waar je niet blij van wordt.

Wat is je doel?

Wat is je doel, dat is wat je duidelijk voor ogen moet hebben. Wil je een kleinschalige B&B met de intentie om mensen te verwennen zoals eigenlijk de bedoeling is van een B&B. Of wil je groot en veel omzet? Want ook bedrijven met tien kamers en diverse appartementen noemt zichzelf tegenwoordig B&B.

Tulpenscore

Mijn B&B heeft inmiddels 3 tulpen, dat wil zeggen dat het een goede B&B is met alle noodzakelijke comfort. Door de jaren heen zijn er om mij heen B&B’s als paddenstoelen uit de grond gegroeid met veel meer luxe dan ik heb. De eisen van de gasten worden alsmaar hoger en wil je voldoende mensen geïnteresseerd krijgen om voor jouw B&B te kiezen dan is het belangrijk om te zorgen voor privésanitair voor elke kamer die je verhuurd en voor een mooie website. Ik krijg regelmatig het gevoel dat wat er zich nu ontwikkeld nog weinig met het oorspronkelijke idee van een B&B te maken heeft; een bed en een ontbijt.

Kwaliteit en aandacht

Inmiddels heb ik besloten om wat ik te bieden heb te laten voor wat het is en rustig door te gaan met gasten ontvangen. Wel op mijn eigen tijd en op mijn eigen manier. Mijn prijs is goed dus er blijven mensen komen. Die mensen zijn van allerlei pluimage. 99% Van de keren dat ik gasten ontvang verloopt prima en krijg ik reacties vol lof, zeker over het simpele maar verse en smakelijke ontbijt. Bij mij draait het niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit en de aandacht. Ook aandacht voor mezelf, want een B&B runnen kost veel energie dus je moet op tijd rust nemen. Het is niet alleen de gasten ontvangen en verzorgen maar er moet ook gewassen worden en schoongemaakt.

Mijn tips voor een startende B&B houder

Je moet goed overwegen of het gastvrouwschap bij je past. Je moet flexibel, gastvrij, aardig, beschikbaar en behulpzaam zijn en. Ook vind ik persoonlijk dat de B&B je eigen identiteit moet uitstralen anders wordt het een eenheidsworst. De investeringen die ik heb moeten doen verdien ik niet meer terug maar dat wil niet zeggen dat ik niet geniet van de leuke ontmoetingen op mijn eigen mooie plekje. En ach, niet alle kamers hebben een douche maar er zijn ook mensen die er geen probleem van maken te moeten delen.

Marian van Bed & Breakfast Allekes- Inn

Heb jij een vraag aan Marian of wil je reageren op dit bericht? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel.