
Overwinteren in Spanje, touren met de camper door Europa, de kleinkinderen in Schotland bezoeken of je bucket-list vol stedentrips afvinken. Onze familie en vrienden moeten ons nogal eens missen. Veel pensionado’s vinden het fijn om het thuisfront te laten delen in hoe het met ze gaat. En ben je op zoek naar andere manieren om te doen dan het sturen van een appje? Doe hier je tips en inspiratie op!
Over de brief, blog en vlog
Vroeger pende je al je reiservaringen neer in een brief. Als je meerdere contacten onderhield, kon dat neerkomen op een aardig aantal brieven. Je opoe kwam er dan bekaaid vanaf, als je verhaal in de laatste brief al behoorlijk uitgedund was vanwege de kramp in je vingers.
Om iedereen recht te doen, heb je de reisblog. Je kunt ‘m zien als een online dagboek, waar je zelfs je foto’s bij kunt plakken. Je nodigt uit wie jij wilt om jouw blog te lezen en zo up-to-date te blijven met al je avonturen. Reislogger is een veelgebruikte site om een eigen reisblog bij te houden. Je kunt nieuwe berichten aanmaken en foto’s toevoegen. Ook heb je Polarsteps, dat is een app die je reis automatisch voor je vastlegt. Van tijd tot tijd checkt hij je locatie en legt je route op een kleurrijke kaart vast.
Een variant op de blog is de vlog. Die ‘v’ refereert aan het woord ‘video’. Een vlog is een videodagboek. Hierin is het nog makkelijker om je verhaal te ondersteunen met live beelden. Maar hiervoor moet je natuurlijk geen cameravrees hebben en het ook leuk vind om je volgers direct mee te nemen op camera.
Mes snijdt aan twee kanten
Je laat het thuisfront weten hoe het met je gaat en legt meteen herinneringen vast. Zo kun je er zelf thuis nog een keer van nagenieten. Ook heeft het bijhouden van gebeurtenissen in een dagboek psychologische voordelen.
Als het gaat om emotionele zaken (‘we hadden een lekke band’, of ‘de vlucht is vertraagd, 3x zucht’) werkt het schrijven stressverlagend. Ook helpt het ordenen van de gebeurtenissen meer ruimte in ons hoofd te creëren. We kunnen de situaties die ons nog te wachten staan weer beter aan.
Een paar tips
Vertel met humor, of verhaal over de grappige, opvallende dingen die interessant zijn voor je publiek. Gebruik beeldende taal in je blog en voeg details toe om je lezers zich te laten in leven. Kort en krachtig is een goed motto om naar te streven. Dan leest je publiek je verhaal tot het eind en smaakt het naar meer.
Ga je met je camera op pad, dan is het leuk om foto’s toe te voegen aan je blog. Bedenk dat als je gaat fotograferen of filmen je batterij opgeladen is. En dat er voldoende ruimte is op je geheugenkaart. Niets zo frustrerend als een prachtig shot missen door iets dat simpel voorkomen kan worden!
Inspiratie
We hebben het kort gehad over de reisblog, maar je blog kan natuurlijk ook gaan over wat zich hier in Nederland afspeelt. Houd je blog bij jezelf en doe waar jij plezier aan beleeft. Als je graag wat inspiratie opdoet, kun je natuurlijk kijken bij andere bloggers en vloggers. Een aantal pensionado’s die actief aan het delen zijn in zowel binnen- als buitenland zijn:
- De vlogs van Jaap van Jaap Ontdekt
- De blogs van Geert Beke van Fulltime pensionado
- De vlogs van Peter Mader van De oudste vlogger van Nederland
- De vlogs van Ineke en Onno van Ons plakbandpensioen
- De blogs van Tino Kuis
Ook onze eigen columnisten kunnen je op goede ideeën brengen. Bekijk hier hun overzicht van columns
Is er iemand die jij graag volgt? Of ben jij pensionado blogger of vlogger en heb je tips? Deel ze met ons via het contactformulier.