Een pensioencursus volgen, wat zijn de mogelijkheden?

Een pensioencursus volgen, wat zijn de mogelijkheden?

De verschillende mogelijkheden uit de wereld van de pensioencursussen op een rijtje.

We schreven al eerder over de inzichten die de ervaringsdeskundigen van Leef Je Pensioen kregen door het volgen van een pensioencursus. Zo is een pensioencursus een fijne manier om gelijkgestemden te ontmoeten en biedt het handige handvaten om je leven opnieuw in te richten na je pensioen. Maar om te beginnen is een pensioencursus vooral nuttig om je goed voor te bereiden op je pensioentijd. Want dat er dingen gaan veranderen zodra je stopt met werken staat vast!

Verschillende soorten en smaken

Er zijn steeds meer soorten pensioencursussen op de markt. En dat is prettig, want ieder heeft zo zijn eigen wensen, budget en verwachtingen. Over het algemeen zijn dit de 3 smaken van cursussen:

  • De meerdaagse met overnachting
  • Eendaagse cursus op locatie
  • Online pensioencursus

Pensioencursus met een thema

Welke vorm je ook kies, alle pensioencursussen nemen je mee langs de belangrijkste thema’s rondom pensionering, zoals omgaan met veranderingen, terugkijken op je werkzame leven, het invullen van je vrije tijd en gezondheid. Buiten die basisonderwerpen zijn er ook traininen waarbij je kunt kiezen voor een speciaal thema, zoals koken of het leren van een nieuwe hobby. Of is er voor de speciale singles cursus bijvoorbeeld een cursus met het thema ontmoeting.

Genieten van de natuur

De meerdaagse pensioencursussen worden gegeven op verschillende mooie locaties in Nederland en zelfs enkele in het buitenland. Doordat de cursus over meerdere dagen gegeven wordt is er meer ruimte om er naast het inhoudelijke deel ook een fijn weekend weg in de natuur van te maken. Zoals een stevige wandeling tussen de lesstof door. Ook worden deze cursussen soms gecombineerd met andere activiteiten zoals nordic walking, fietstocht of een rondleiding met een boswachter. Per aanbieder zie je wat ze aanbieden. Kies je voor een locatie aan het strand of toch liever in het bos?

Met elkaar of liever alleen

Bij de fysieke op locatie cursussen heb je een groot sociaal element. Het wordt vaak gewaardeerd dat je de ervaringen van anderen hoort en van elkaar kunt leren. Spreekt dit groepsgevoel minder aan, dan zijn er ook veel aanbieders van single cursussen. Daar komen geen echtparen, alleen singles of mensen die het fijn vinden dat er geen echtparen in de cursus zitten. Alleenstaanden zijn uiteraard wel altijd welkom in de reguliere groepen.

Vind je het sociale element wel fijn, maar liever niet een heel weekend? Dan is de eendaagse misschien iets voor jou. Of een online pensioencursus als je het echt liever alleen (evt met je partner) en in je eigen tijd doet.

Een pensioencursus volgen; kies je eigen cursus

Met vijf gecertificeerde aanbieders van de Pensioen in Zicht cursus in Nederland, is er een wereld aan cursussen om uit te kiezen. Van Nederland tot Spanje, voor echtparen en singles en van sportievelingen tot creatievelingen: voor eenieder is er wat wils. Wanneer je een partner hebt, valt het aan te raden om die mee te nemen naar een pensioencursus. Want als een van jullie met pensioen gaat, heeft dat ook zeker gevolgen voor de ander.

Het is het verstandig om na te gaan of je via je werkgever recht hebt op een pensioencursus. In een aantal cao’s is dit zelfs vastgelegd. Ten slotte nog een laatste tip voor wie een geschikte pensioencursus aan het zoeken is: het is verstandig om een pensioencursus een half jaar tot een jaar voor je pensioen te volgen. Dat is vaak het moment waarop je het meeste met je pensioen bezig zult zijn en veel baat hebt aan de inzichten die je via een pensioencursus kunt krijgen.

Vergoed je werkgever de pensioencursus niet? Kijk dan eens of de eendaagse pensioencursus een optie is voor jou. Deze wordt al aangeboden voor 349,-. Of neem een kijkje bij de online pensioencursus.


Welke onderwerpen staan centraal in een cursus?

Docenten variëren met verschillende onderwerpen. Financiële planning, valkuilen van pensioen, nalatenschap en gezondheid komen zeker langs tijdens het programma.

Wat zijn de kosten van een pensioencursus?

De kosten variëren sterk. Een online cursus koop je voor € 49,95. Eendaagse cursussen zijn er rond de € 350,-. Wil je meer? Vanaf € 850,- kun je terecht bij een meerdaagse cursus.

Hoe ziet een cursusdag eruit?

Cursusdagen zijn afwisselend. Docenten wisselen theorie af met persoonlijke gesprekken. Ook is er veel ruimte voor ontspanning tijdens de lunch en diner.