Een pensioencursus volgen, wat zijn de mogelijkheden?

Een pensioencursus volgen, wat zijn de mogelijkheden?

De verschillende mogelijkheden uit de wereld van de pensioencursussen op een rijtje.

We schreven al eerder over de inzichten die de ervaringsdeskundigen van Leef Je Pensioen kregen door het volgen van een pensioencursus. Zo is een pensioencursus een fijne manier om gelijkgestemden te ontmoeten en kan het handige handvaten bieden om je leven opnieuw in te richten na je pensioen. Voor wie net als de vertellers uit dat artikel overtuigd is van het nut van een pensioencursus, zijn er verschillende mogelijkheden. Een pensioencursus is hetzelfde als een Pensioen in Zicht cursus, het klinkt alleen wat vriendelijker dan de afkorting PIZ-cursus.

Pensioencursus met een thema

In Nederland zijn er vijf gecertificeerde aanbieders van pensioencursussen (ook wel Pensioen in Zicht genoemd). Één van die aanbieders is Loof training en advies.  Loof training en advies biedt drie- of vijfdaagse pensioencursussen aan die in Nederland gegeven worden. Je kunt bij hun een cursus kiezen op basis van een thema dat je aanspreekt. Zo is er voor singles bijvoorbeeld een cursus met het thema ‘Ontmoeting’. Onderwerpen die in ieder geval in alle cursussen aan bod komen, zijn onder andere gezondheid en invulling van tijd. Tevens komt tijdens de cursus een notaris langs die vertelt over onder andere financiële planning en erf- en familierecht. Niet alle onderwerpen klinken misschien even aantrekkelijk, maar ze zijn wel een belangrijk onderdeel van het pensioen en daarom goed om over na te denken tijdens een pensioencursus.

Geniet van je vrijheid

Net als bij Loof training en advies, kun je ook bij Odyssee kiezen tussen een drie- of vijfdaagse pensioencursus. De cursussen van Odyssee worden aangeboden op verschillende locaties in Nederland en op één locatie in Duitsland, voor wie graag wat verder van huis is. Tijdens de cursus wordt ingespeeld op vijf levensgebieden, waaronder waarden en inspiratie, sociale relaties en materiële situatie. Wie nadrukkelijk geen groepsmens is of door een ziekte aan huis is gebonden, kan bij Odyssee een individuele pensioencursus op maat volgen. Daarnaast is het mogelijk om een cursus te volgen speciaal voor alleenstaanden, wanneer je liever niet met allemaal echtparen in een groep zit. Bij Odyssee gaan de cursusleiders er vanuit dat iemand die met pensioen gaat, wil genieten van de verworven vrijheden. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan alle nieuwe mogelijkheden die er zijn wanneer je met pensioen gaat.

Leer van elkaar

SBI Formaat is de derde aanbieder van pensioencursussen in Nederland. De drie- of vijfdaagse cursussen van SBI Formaat worden gegeven op een plek aan het strand, bij het bos of in een stad. Voor ieder wat wils, zou je kunnen zeggen. Daarnaast krijgen deelnemers van de pensioencursus een tablet cadeau. Een fijn extraatje voor wie graag met de tijd mee gaat. ‘Afscheid van je baan, maar wel actief blijven’, is een belangrijk thema dat in de cursussen van SBI Formaat aan bod komt. Daarnaast is het kenmerkend voor deze cursus dat zij gericht is op leren van elkaar, een holistische aanpak en werken vanuit je eigen kracht.

Een sportieve cursus

Aan de rand van de Veluwe bij het Veluwemeer ligt Kasteel de Essenburgh. Kasteel de Essenburgh biedt drie- en vijfdaagse pensioencursussen aan op hun eigen terrein, maar ook ver daar buiten, namelijk op Mallorca in Spanje. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: omgaan met verandering, het seniorenbrein en vitaliteit. Wie een cursus op de Veluwe wil doen, kan bovendien kiezen voor een sportieve cursus met een aantal afwisselende fietstochten. Daarnaast is het mogelijk om twee weken voor Kerst een driedaagse pensioencursus te volgen op Kasteel de Essenburgh waarbij je alvast helemaal in de kerstsferen komt.

Varend met pensioen gaan

Ten slotte is de vijfde en laatste aanbieder van pensioencursussen Stavoor. Bij Stavoor is het mogelijk om een drie- of vijfdaagse cursus te volgen in Nederland of Zuid-Frankrijk. Een van de cursussen in Nederland is op een boot, waar je een eigen hut hebt met een bed, toilet en douche. Het is bovendien mogelijk om een speciale cursus voor singles te volgen, een speciale cursus voor creatievelingen te volgen of om een pensioencursus te volgen waarbij er veel gewandeld wordt.

Een pensioencursus volgen; kies je eigen cursus

Met vijf gecertificeerde aanbieders van de Pensioen in Zicht cursus in Nederland, is er een wereld aan cursussen om uit te kiezen. Van Nederland tot Spanje, voor echtparen en singles en van sportievelingen tot creatievelingen: voor eenieder is er wat wils. Wanneer je een partner hebt, valt het aan te raden om die mee te nemen naar een pensioencursus. Want als een van jullie met pensioen gaat, heeft dat ook zeker gevolgen voor de ander.

Het is het verstandig om na te gaan of je via je werkgever recht hebt op een pensioencursus. In een aantal cao’s is dit zelfs vastgelegd. Ten slotte nog een laatste tip voor wie een geschikte pensioencursus aan het zoeken is: het is verstandig om een pensioencursus een half jaar tot een jaar voor je pensioen te volgen. Dat is vaak het moment waarop je het meeste met je pensioen bezig zult zijn en veel baat hebt aan de inzichten die je via een pensioencursus kunt krijgen.

Ken jij deze aanbieders van Pensioen in Zicht cursussen al en wil je je ervaringen met ons delen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.