Een pensioengedicht schrijven: zo doe je dat in 3 stappen

Een pensioengedicht schrijven: zo doe je dat in 3 stappen

Wil je jouw gevoelens over de nieuwe levensfase die pensioen heet op papier zetten? Dat klinkt moeilijker dan het is. In dit artikel lees je in vier stappen hoe jij gemakkelijk je gevoelens in dichtvorm vangt

Een pensioengedicht schrijven: zo doe je dat in 3 stappen

Gaat je broer binnenkort met pensioen of komt de laatste werkdag van die collega steeds dichterbij? Heb je al een mooi cadeau, maar zou je een persoonlijke boodschap willen vangen in een pensioengedicht voor de toekomstige gepensioneerde?

Je zou een kant-en-klaar pensioengedichtje van het internet kunnen plukken, maar dat is niet wat jij zoekt. Jij wil jouw eigen inspirerende woorden over de nieuwe levensfase die aanbreekt op papier zetten. Klinkt lastig? Dat valt mee.

Wij helpen je op weg met 3 makkelijke stappen hoe jij jouw gevoelens en ideeen in dichtvorm vangt.

Stap 1 – Bedenk wat je wil vertellen

Als je denkt aan het schrijven van een pensioen gedicht dan denk je misschien dat je meteen moet beginnen met dichten, maar dat is nergens voor nodig. Vaak maak je het jezelf dan alleen maar erg lastig, omdat je op een gegeven moment vastloopt. De rijm bepaalt dan je verhaal en je gaat gekke kunstgrepen uithalen om maar te rijmen.

Het is over het algemeen makkelijker om te beginnen met op te schrijven wat je eigenlijk wil vertellen. Wat is de boodschap die je de toekomstige gepensioneerde mee wil geven? Welke herinnering heb je aan de ander? En wat weet je over wat de ander gaat doen na zijn pensioen?

Je hoeft geen speech op papier te schrijven. Het gaat meer om het noteren van een aantal steekwoorden die bij je opkomen bij de ander en die mogelijk de basis voor je gedicht kunnen vormen. Je hoeft overigens niet alleen maar positieve dingen over de ander op te schrijven. Je mag in je gedicht soms best op een leuke manier verwijzen naar iemands minder mooie eigenschap.

Maar de leuke herinneringen, karaktereigenschappen en andere notities moeten wel de overhand hebben. Als je wil kun je in je steekwoordenlijst ook je cadeau opschrijven, dan kan je eventueel een hint maken in je gedicht.

Stap 2 – Kies wat je wil gebruiken

Als het goed is heb je een hele lijst met steekwoorden die van toepassing zijn op de persoon over wie je een pensioengedicht wil schrijven. Je kan waarschijnlijk onmogelijk alles gebruiken wat je hebt opgeschreven. Je moet dus de leukste gebeurtenissen, wensen en karaktereigenschappen uitkiezen die je wil gaan gebruiken.

Kijk daarbij ook met welke elementen je een verhaal kan maken. Soms betekent dat dat de leukste anekdote niet in je pensioengedicht past omdat het niet te verbinden valt aan alle andere zaken die je wil vertellen. Kill your darlings, noemen schrijvers dat; soms moet je je mooiste voorbeelden laten varen om tot het beste resultaat te komen. Hoe leuk een anekdote ook is als hij niet past in je pensioengedicht, dan maakt het geen mooi verhaal.

Je ontdekt welke steekwoorden bij elkaar passen door ze aan elkaar te koppelen. Als je bijvoorbeeld hebt opgeschreven dat je collega zo attent was, dan kun je dat koppelen aan het feit dat die persoon altijd zelfgemaakte koekjes mee naar kantoor bracht. Zo leg je een verband tussen de karaktereigenschap en een anekdote.

Een klein verhaaltje is al geboren. Zo kun je vermoedelijk meer van de steekwoorden gebruiken, terwijl anderen een vreemde eend in de bijt blijken.

Stap 3 – Sla aan het dichten

Nadat je hebt bedacht wat je wil vertellen en met welke elementen je een mooi verhaal kan maken, kun je aan het dichten slaan. Stap één en twee hadden ook kunnen leiden tot een speech als je niet je gedachten op rijm zou zetten. Welk rijmschema – bijvoorbeeld aabb, abab of aaaa – je aanhoudt is een persoonlijke keuze.

Vaak heb je zelf een voorkeur of vertelt je verhaal jou wat het makkelijkste werkt. Je moet nu een manier vinden waarop de geselecteerde steekwoorden met elkaar te rijmen vallen. Denk bijvoorbeeld aan de attente collega die altijd koekjes bakt. Dat zou je als volgt kunnen samenvatten:

Je bent de meest attente collega van kantoor,
Maar nu ga je er vandoor.
Wie zorgt er vanaf nu voor de zelfgemaakte koekjes bij de thee?
Je neemt tenslotte al je heerlijke recepten met je mee.

Vanaf morgen kun je elke dag thuis heerlijke creaties bakken,
Het is namelijk niets voor jou om achter de geraniums te plakken.

Heb je toch nog wat inspiratie nodig voor het schrijven van een origineel en persoonlijk pensioengedicht? Download dan de e-bundel pensioengedichten van Leefjepensioen.nl. Daarin vind je een bundeling van de mooiste gedichten die we hebben ontvangen naar aanleiding van onze pensioen gedichten wedstrijd.