
Sta je nog (ruim) voor het moment van pensionering? Misschien denk je er wel eens over om (iets) eerder te stoppen met werken. In dat geval is het belangrijk op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Gun jezelf de tijd om dingen uit te gaan zoeken, op zowel financieel als persoonlijk vlak.
Aan welke voorbereidingen kun je dan denken? We nemen enkele stappen met je door.
Stappenplan
- Praat met andere pensionado’s
De beste en informatie krijg je misschien wel door in gesprek te gaan met mensen die al met pensioen zijn. Welke keuzes hebben zij gemaakt? Wat is bevallen of wat hadden ze achteraf anders willen doen? Welke overwegingen hebben ze gemaakt? Dus schroom niet om deze vraag te stellen; mensen vinden het altijd leuk om over hun eigen situatie te praten. Ook op Leefjepensioen.nl vind je natuurlijk al veel ervaringen, neem bijvoorbeeld het verhaal van Peter:
Peter: “Zoals dertigers praten over kinderen en hypotheken, zo praten zestigers over hun pensioen” - Uiteindelijk is het financiële plaatje uiteraard erg belangrijk. Het spreekt voor zich dat deze situatie voor iedereen anders is. Wat heb je opgebouwd bij je werkgever(s) (je pensioenfonds(en)? Heb je zelf nog iets achter de hand in de vorm van beleggingen, lijfrente of een huis? Wat zijn je dromen en wensen voor als je eenmaal met pensioen bent? We schreven er eerder ook al over op Leef Je Pensioen. Wil je met iemand praten over je financiën en de mogelijkheden om eerder te stoppen? Begin dan eens bij je pensioenfonds of schakel een pensioenadviseur in voor onafhankelijk advies.
- Bedenk welke opties je hebt. Als je nu (fulltime) werkt wil je misschien eerder met pensioen om al op tijd (en in goede gezondheid) te genieten van extra vrije tijd. Toch is eerder met pensioen niet de enige optie. Je zou je werk ook (langzaam) af kunnen bouwen. Zo kun je rustig wennen aan minder werken én al meer vrije tijd hebben om dingen voor jezelf te gaan doen. In het laatste geval geval geniet je dan mogelijk nog van bepaalde voordelen van je baan (inkomen, voldoening, sociale contacten..). Wat zou bij jou, je wensen en je huidige werk passen? Bespreek deze mogelijkheden eens met je werkgever.
Peter besloot een dag minder te gaan werken. “Toen heb ik al een beetje de ruimte ervaren die ik nu helemaal ervaar. Het was een voorproefje.” - Kijk naar de langetermijneffecten. Misschien haal je op dit moment weinig voldoening uit je werk en heb je behoefte aan rust. Toch gebeurt het best vaak dat mensen die een tijdje opgeladen zijn na hun pensionering toch ineens spijt krijgen van hun beslissing. Ze missen hun werk.
Ben je je werk beu, maar moet je nog een tijd? Misschien ligt de oplossing in het nemen van een extra lange vakantie of zoals je hierboven kunt lezen, een dag minder gaan werken.
Maar misschien weet jij zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen en heb je je leven buiten je werk al heel goed opgebouwd. Wat je scenario ook is; wees realistisch als je naar jouw motieven voor de toekomst kijkt. - Wat zijn de voor- en nadelen. Op basis van alle verzamelde informatie kun je nu de voors en tegens tegenover elkaar zetten. Welke positieve of minder positieve kanten wegen daarin voor jou het zwaarst? Met welke nadelen kun je prima leven? En op welke zaken waar je onzeker over bent kun je je voorbereiden?
Je kan er misschien tegenop zien om jouw functie neer te leggen, want je werk draagt ook bij aan je gevoel van zingeving, stelt je doelen en maakt je ook vaak trots. Mochten dit dingen zijn waar je over twijfelt, dan kun je proberen er iets tegenover te stellen in je nieuwe leven om het gat op te vullen. - Na deze analyse kun je een weloverwogen beslissing maken. Dit is fijn, want als je later gevoelens van spijt krijgt, kun je terugkijken op hoe je tot de beslissing bent gekomen. Het was geen vlaag, maar een goed doordachte keuze.
Omgaan met twijfel
Zo’n stappenplan is een mooie manier om een weloverwogen beslissing te nemen. Toch maken wij als mensen veel beslissingen irrationeel. We gaan af op ons gevoel, op een eenzijdige raadgever of we kiezen uit gewoonte. Er zijn tientallen redenen te noemen waarom wij mensen vaak niet zo objectief zijn als we denken.
Of we een beslissing nu ondoordacht nemen of weloverwogen, we kunnen geconfronteerd worden met twijfel of zelfs spijt. Het is zo’n knagend gevoel dat je niet met rust laat. En het draagt ook niet bij aan je geluk. Spijt is een negatieve emotie die ons zegt dat we de verkeerde keuze hebben gemaakt.
Als je het anders had gedaan, was je situatie nu anders, in jouw geval misschien beter. In sommige gevallen is dat zo, omdat er misschien onverwachte gebeurtenissen de kop op steken. Bedenk dat dit ook zou kunnen gebeuren als je niet de keuze had gemaakt om met pensioen te gaan.
Les uit de praktijk
Een voorbeeld uit de praktijk. Een vrouw besloot om vervroegd met pensioen te gaan. Haar moeder was ongeneeslijk ziek. Ze was ook oma van twee jonge kleinkinderen die het leuk vonden tijd met haar door te brengen. Om meer tijd voor haar familie te hebben, besloot ze met pensioen te gaan. Na een tijdje twijfelde ze aan haar besluit.
Wat deed ze? Ze dacht na over de reden van de beslissing die ze destijds had genomen. Als ze was blijven werken, had ze er niet op deze manier voor haar zieke moeder kunnen zijn. Ook zouden haar kinderen tieners zijn als ze had gewacht tot ze de officiële pensioenleeftijd had bereikt. Tieners die het niet leuk vinden om tijd met oma door te brengen…
Ze gaf iets op, een leuke baan, leuke collega’s en wie weet wat het haar nog meer bracht. Maar ze kreeg er iets voor terug dat waardevoller voor haar was. Omdat ze de beslissing weloverwogen maakte, kon ze er ook nadien nog achterstaan. Ze focuste zich niet op wat ze niet meer had, maar op de dingen die ze wel had en die haar vreugde gaven.
Veel succes met het maken van een keuze die bij jou past.