Emigreren na je pensionering

Emigreren na je pensionering

De zon, vriendelijke mensen en rust spreken je aan. Emigreren klinkt als een aantrekkelijke optie. En het leuke is: nu je met pensioen bent, kun je gaan en staan waar je wilt.

Emigreren na je pensionering

De zon, vriendelijke mensen en rust spreken je aan. Veel meer dan de regen, norse blikken en files in Nederland. Emigreren klinkt als een aantrekkelijke optie. En het leuke is: nu je met pensioen bent, kun je gaan en staan waar je wilt. Maar waar moet je op letten als je Nederland na je pensionering definitief achter je laat?

Emigreren is populair. In verhouding tot twintig jaar geleden, is het aantal gepensioneerde emigranten bijna verdubbeld. De meeste vertrekken naar Frankrijk, Portugal en Spanje. Vooral vanwege het klimaat, de afstand tot familie in Nederland, de huizenprijzen en de schoonheid van het landschap. 

Lang gekoesterde droom

Jonge gezinnen vertrekken naar het buitenland om hun lang gekoesterde droom te realiseren: het starten van een eigen onderneming. Als je gepensioneerd bent, vertrek je met een compleet andere reden. Overvolle agenda’s en 40-uurige werkweken behoren voor jou definitief tot het verleden. Wat jij wilt, is genieten. Maar niet in Nederland, waar je ook na je pensionering blijft hangen in een druk ritme.

Tijdens de jaarlijkse zomervakanties mijmerde je er al over. Hoe zou het zijn om elke dag een vers gevangen vis op het vuur te leggen, terwijl de zon langzaam in de Middellandse Zee zakt? Om net zoals andere Nederlanders een B&B op een unieke plek te beginnen? De cultuur en het leven van Spanje spreken je zo aan, dat je er na je pensionering zeker van bent: dit is de plek waar je de rest van je pensioen wilt doorbrengen. 

Gevolgen voor je AOW

Naast het vinden van het perfecte huis op de perfecte plek, is het vooral belangrijk om uit te zoeken welke gevolgen je plannen hebben. Denk bijvoorbeeld aan je AOW. Hoewel je er jarenlang hard voor hebt gewerkt, is het meenemen van je Nederlandse uitkering niet zo logisch als het klinkt. De overheid kan je AOW verlagen of zelfs helemaal stopzetten als je de rest van je pensioen in een land doorbrengt waar geen afspraken mee zijn. Omdat de controle op Nederlandse uitkeringen ontbreekt. Een gevolg van de wet Beperking Export Uitkeringen. Vertrek je naar een land binnen de Europese Unie of een ander verdragsland, dan zullen er doorgaans weinig problemen zijn. De Sociale Verzekeringsbank kan je meer over alle regels vertellen.

Vertrek je naar het buitenland en ontvang je pensioen, dan moet je er bovendien rekening mee houden dat je belastingplichtig blijft. Misschien zijn er nog wel lopende belastingzaken. Zorg dan voor vertrek dat openstaande aanslagen zijn betaald en voorlopige teruggaven stopgezet. 

Aan alles gedacht?

Praktisch zijn er een paar andere punten waar je tegenaan zult lopen. Zo heb je een verblijfsvergunning nodig om in het buitenland te mogen wonen. Deze vergunning vraag je aan bij de ambassade of het consulaat van het land waar jij de rest van je pensioen gaat doorbrengen. Houd er rekening mee dat je een verklaring van goed gedrag of een gezondheidsverklaring moet overleggen.

Vergeet vooral de kleine dingen op je to-do lijst niet. Heb je de juiste verzekeringen afgesloten? Heb je het abonnement op je krant of bij de zwemvereniging opgezegd? Ben je uitgeschreven uit het Bevolkingsregister? En vooral: ben je bestand tegen de regels, bureaucratie en cultuur van een ander land? Dan is er niets meer wat jouw emigratieplannen in de weg staat.

Naar welk land zou jij willen emigreren en waarom?