Enkele 65-plus voordeeltjes op een rij

Enkele 65-plus voordeeltjes op een rij

Een van de bijkomende voordelen die horen bij het ouder worden zijn de aantrekkelijke voordeeltjes. In de volksmond ook wel de 65-plus voordeeltjes genoemd. Wie ouder wordt komt namelijk steeds vaker in aanmerking voor diverse financiële voordeeltjes.

De redactie van Leefjepensioen.nl zet een aantal van die kortingen voor je op een rij. Niet alleen voor 65-plussers, want soms kan je al eerder van die gunstige regelingen gebruik maken. Dus bespaar en maak dit jaar vaker een uitstapje! Gewoon omdat het kan.

5 Tips voor 65-plus voordeeltjes (en jonger)

1. Korting op het openbaar vervoer

Al vanaf je zestigste kun je voordeliger met de trein reizen. Je komt dan bijvoorbeeld in aanmerking voor de zogenaamde vrije keuzedagen. Dit zijn zeven dagen die je op een gewenst moment kunt gebruiken om tegen een gunstig tarief te reizen. Dit geldt als je een dal voordeel abonnement hebt.

Voor de zeven treinreizen betaal je dan in totaal € 27,50 per contractjaar ongeacht de afstand die je aflegt (€ 53,70 voor de eerstklas). Je mag gebruik maken van deze vrije keuzedagen op maandag tot en met vrijdag na negen uur (niet in de middagspits), in het weekend en op feestdagen. Meer informatie en actuele informatie vind je op de website van de NS.

2. Voordelig naar de bioscoop

Al vanaf je vijftigste kun je een stuk goedkoper naar de bioscoop. In verschillende steden is er namelijk een zogenaamde 50plus bios bij de Pathé bioscopen. Dit zijn speciale filmvoorstellingen voor 50-plussers die elke week draaien om 13.30. De voorstellingen hebben een pauze en bij het ticket is een koffie en koek inbegrepen.

Elke twee weken wisselt het aanbod, zodat je steeds van nieuwe films kunt genieten op een rustig moment doordeweek.

3. Met korting een dagje uit met de kleinkinderen

Niets leuker dan een dagje met de kleinkinderen op stap, maar dat kan tegelijkertijd ook flink in de kosten lopen. Het is dan ook de moeite waard om te kijken waar je gebruik kan maken van de 65-plus korting.

Op sommige plekken ben je als plusser echt voordeliger uit, zoals bij Walibi in Biddinghuizen krijg je als 55-plusser € 10,- korting op je entree. Bij Drievliet in Den Haag krijg je als 55-plusser € 6,50 korting en bij Toverland in Sevenum krijg je als 60-plusser € 7,- korting. Op een abonnement bij de Efteling betaal je als 65-plusser € 15,- minder dan regulier.

Op andere plekken is het voordeel bescheidener, maar zeker aanwezig! Zoals in Dinoland te Zwolle (€ 2,- korting voor 65-plussers) , Wildlands in Emmen (€ 1,- én online korting) en het literatuurmuseum in Den Haag (€ 2,- korting). Ook een tip is om de kaartjes vooraf online te reserveren of op een bepaalde (rustige) dag. Onderzoek het vooral, dat kan lonen.

4. Naar het museum met korting

Museumjaarkaart

Op de entreebewijzen van veel musea lijk je geen korting te krijgen als 65-plusser. Musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam en het Kröller Museum kennen een dergelijke voordeelregeling niet voor senioren. Sommige musea kennen echter wel een regeling voor inwoners van de stad. Zo komen in Rotterdam en Den Haag bezitters van een stadspas in aanmerking voor een gereduceerd of gratis museumbezoek.

Als je toch wil besparen op je museumbezoek als 65-plusser, dan kun je dit doen door vooraf online kaartjes te kopen via de site van het museum dat je gaat bezoeken. Je moet dan zelf je kaartje printen, maar krijgt in ruil daarvoor wel een korting en hoeft niet in de rij te staan bij de kassa.

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

eZine geluk

5. Museumjaarkaart 65+

Of wellicht is de aanschaf van de museumjaarkaart een goed idee als je graag musea bezoekt. Voor € 75,- schaf je deze kaart aan. Je kunt dan een jaar lang meer dan 400 musea gratis bezoeken. Ook bestaan er een jongerenkaart een een kidskaart. Misschien leuk om cadeau te geven aan de kleinkinderen. De 65plus pas zoals we die vroeger (tot 2015) kenden is afgeschaft vanwege de identificatieplicht. 

Ben je trouwens nog op zoek naar een leuk afscheidscadeau als je collega met pensioen gaat? Dan is een kortingspas of museumjaarkaart een erg leuk idee!

6. Kleinere beurs

Voor een kleinere beurs zijn er ook leuke uitjes met de kleinkinderen die gratis zijn. Het preHistorische Dorp in Eindhoven is op dinsdagmiddag gratis te bezoeken. De speelbossen door heel Nederland zijn vaak vrij toegankelijk en bij de speelbossen in Drenthe kunt gebruik maken van de online verhalen over dieren uit het bos.

Bij Kamp Westerbork loopt wandelroute ‘Melkwegpad-Bospad’. Tijdens de wandeling leert jong en oud meer over de het heelal. En ook schaapskooien, vliegtuigen spotten (op grote én kleine vlievelden), speelbossen met speeltoestellen en waterprettoestellen zijn een leuke plek om met de kids heen te gaan.

Wat moet je regelen voor je met pensioen gaat?

Veel basis pensioenzaken staan al vast op het moment dat je met pensioen gaat. Denk aan de opbouw van extra pensioe, of je al minder bent gaan werken en of je een eigen spaarpot hebt opgebouwd. Vaak vergeten, maar zeker zo belangrijk is het om ook te kijken naar de meer persoonlijke kant van pensionering. Wat ga jij doen na je pensioen?

Hoe voorkom je het ‘zwarte gat’?

Zodra je met pensioen bent is het belangrijk om een nieuwe invulling te vinden van je dagen. Zoek naar iets dat je leuk vindt, bouw een nieuw ritme op en maak nieuwe contacten. Een online platform als Leefjepensioen.nl biedt veel inspiratie.

Bestaat er nog een voordeelpas voor 65plussers?

Een officiële pas bestaat niet meer en is ook niet meer nodig. Iedereen kan met zijn of haar ID bewijs laten zien dat de 65jarige leeftijd is bereikt. Wel bestaan de voordeeltjes nog zoals je in dit artikel leest. Er bestaat geen totaaloverzicht van alle kortingen.