Met pensioen

Enkele 65-plus voordeeltjes op een rij

Enkele 65-plus voordeeltjes op een rij

Wie de status van senior bereikt, komt in aanmerking voor diverse financiële voordeeltjes. Wij zetten er alvast enkele op een rij. Ken jij er nog meer? Deel ze vooral onder dit artikel.

Voordeeltjes voor de 65-plusser

Ouder worden is misschien niet altijd leuk, maar naast enkele nadelen zijn er ook zeker aantrekkelijke voordelen te noemen, zoals de 65-plus voordeeltjes. Wie de status van senior bereikt, komt namelijk in aanmerking voor diverse financiële voordeeltjes. De redactie van Leefjepensioen.nl zet een aantal van die kortingen voor je op een rij. Niet alleen voor 65-plussers, want soms kan je al eerder van die gunstige regelingen gebruik maken. Dus bespaar en maak deze zomer twee keer een uitstapje in plaats van één keer.

4 tips voor 65-plus voordeeltjes (en jonger)

1. Korting op het openbaar vervoer

Al vanaf je zestigste kun je voordeliger met de trein reizen. Je komt dan bijvoorbeeld in aanmerking voor de zogenaamde vrije keuzedagen. Dit zijn zeven dagen die je op een gewenst moment kunt gebruiken om tegen een gunstig tarief te reizen. Voor de zeven treinreizen betaal je dan in totaal 24,50 euro ongeacht de afstand die je aflegt. Dat betekent dat je voor een ritje van Groningen naar Amsterdam net iets meer dan drie euro betaalt, in plaats van de gebruikelijke vijftig euro voor een retourtje zonder korting. Je mag gebruik maken van deze vrije keuzedagen op maandag tot en met vrijdag na negen uur, in het weekend en op feestdagen.

2. Voordelig naar de bioscoop

Al vanaf je vijftigste kun je een stuk goedkoper naar de bioscoop. In verschillende steden is er namelijk een zogenaamde 50plus bios bij de Pathé bioscopen. Dit zijn speciale filmvoorstellingen voor 50-plussers. Voor 6,50 euro kun je naar de film en in de pauze krijg je koffie of thee met iets lekkers. De voorstellingen zijn over het algemeen overdag. Naast deze speciale voorstellingen, kun je als 65-plusser de rest van het jaar ook twee euro korting krijgen op je bioscoopticket.

3. Met korting een dagje uit met de kleinkinderen

Niets leuker dan een dagje met de kleinkinderen op stap, maar dat kan tegelijkertijd ook flink in de kosten lopen. De moeite waard dus om bij de verschillende pretparken gebruik te maken van de speciale kortingen voor 65-plussers. Dat 65-plus voordeel loopt dus lekker op. Zo kun je over de grens in Duitsland als 65-plusser elke zondag voor 18,50 euro Movie Park Germany betreden, in plaats van de gebruikelijke 37 euro entree. Alle andere dagen mogen 65-plussers voor 29 euro naar binnen. Belangrijk is wel om een legitimatiebewijs mee te nemen. De Efteling kent een vergelijkbare korting, die al geldt voor 60-plussers. Zij kunnen aan de kassa hun toegangskaartjes met vier euro korting kopen. Hierdoor is toegang tot het pretpark 34 euro in plaats van 38 euro. In Walibi wordt het begrip senior zelfs nog verder opgerekt en mogen 55-plussers voor 32 euro het park betreden in plaats van voor 34,50 die volwassenen normaal gesproken betalen. Dierenpark Amersfoort heeft daarnaast een speciaal abonnement voor 65-plussers die zo nu en dan met een kleinkind, oppaskind of buurtkind naar de dierentuin willen. Zij kunnen bij het zogenaamde 65pluskind-abonnement het hele jaar door gratis één kind t/m twaalf jaar mee naar de dierentuin nemen. Dat mag elke keer een ander kind zijn, maar de senior moet wel dezelfde zijn. Voor 69 euro kun je dus zo vaak als je wil met je kleinkind naar de dierentuin. Zo lopen de 65-plus voordeeltjes lekker op.

4. Naar het museum met korting

Op de entreebewijzen van veel musea lijk je geen korting te krijgen als 65-plusser. Musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam en het Kröller Museum kennen een dergelijke voordeelregeling niet voor senioren. Sommige musea kennen echter wel een regeling voor inwoners van de stad. Zo komen in Rotterdam en Den Haag bezitters van een stadspas in aanmerking voor een gereduceerd of gratis museumbezoek. Als je toch wil besparen op je museumbezoek als 65-plusser, dan kun je dit doen door vooraf online kaartjes te kopen via de site van het museum dat je gaat bezoeken. Je moet dan zelf je kaartje printen, maar krijgt in ruil daarvoor wel een korting en hoeft niet in de rij te staan bij de kassa. Of wellicht is de aanschaf van de museumjaarkaart een goed idee als je graag musea bezoekt. Voor € 54,95 schaf je deze kaart aan. Bij de eerste registratie betaal je een extra bijdrage van € 4,95 inschrijfkosten.

Ben je trouwens nog op zoek naar een leuk afscheidscadeau als je collega met pensioen gaat? Dan is een kortingspas of museumjaarkaart een erg leuk idee!

Ken jij musea die wel een speciale 65-plus korting hanteren of heb je andere leuke tips om te besparen op leuke uitjes? Deel jouw adviezen onder dit artikel!