Er gebeuren rare dingen als je met pensioen gaat

Er gebeuren rare dingen als je met pensioen gaat

Via de website van WeHelpen kwam Jan Arts (63) een buurtgenoot op het spoor die hulp kon gebruiken bij het boodschappen doen. Met pensioen gaan was een overgang, dus het handen uit de mouwen steken kwam goed uit.

“Ik heb altijd in het welzijnswerk gezeten en hield me bezig met innovatie. Een jaar geleden ging ik met pensioen en ben ik me gaan verdiepen in het platform WeHelpen. Dit initiatief wil hulpvragers en hulpaanbieders via een website met elkaar in contact brengen. Ik woon in een klein dorpje buiten Maastricht en zag dat er een hulpvraag was van iemand uit mijn buurt. Dat kon ik niet laten liggen.”

Boodschappen tillen is een kleine moeite

“In de oproep stond dat er een mevrouw was die hulp nodig had bij het tillen van zware boodschappen. Ik train mijn geest genoeg door te lezen, dus ik vond het leuk om hierbij mijn handen uit de mouwen te kunnen steken. In principe ben ik er voor de boodschappen, maar het contact dat je legt is extra leuk. Van mens tot mens kunnen we over dingen praten, maar ik ben geen hulpverlener. Het is een kleine moeite om soms eens met een ander klusje te helpen, maar het is wel belangrijk om je eigen grenzen te handhaven.”

Er gebeuren rare dingen als je met pensioen gaat

“Nu ik met pensioen ben, mis ik regelmaat in mijn leven. Ik ben altijd al een uitsteller geweest, ha ha. Maar nu moet ik me er nog meer toe zetten om bijvoorbeeld papierwerk te gaan doen. Toch mis ik mijn werk niet, ik hoef nooit meer een wekker te zetten, heerlijk! Om me voor te bereiden op mijn pensioen heb ik samen met mijn vrouw een cursus Pensioen in Zicht gedaan. Dat kan ik aanbevelen, want er gebeuren rare dingen als je met pensioen gaat. Ineens leef je samen thuis, dus je moet er over praten wat je vervelend en fijn vindt. Dilemma’s kwam ik tegen in de gewone dingen. Mijn vrouw houdt van stilte en ik hou van radio luisteren. Wie legt wat in het boodschappenmandje als je samen gaat winkelen? Je moet blijven overleggen.”

Een verdieping van je mens-zijn

“Het is niet zo dat ik vind dat iedere gepensioneerde hulpvragen in zijn buurt verplicht moet oppakken, maar ik denk wel dat het voor de meeste mensen goed is. Vrijwilligerswerk verhoogt je eigen kwaliteit van leven. Je moet je verdiepen in een ander en ontwikkelt daardoor nieuwe gebieden binnen jezelf.

In de natuur werkt het zo dat diversiteit voor kwaliteit zorgt. Hoe meer systemen, hoe beter de natuur werkt. Ik geloof dat dat voor mensen ook geldt. Vrijwilligerswerk is een verdieping van je mens-zijn. Ik geniet bijvoorbeeld van op mezelf zijn en lange wandeltochten maken, maar het contact dat ik via WeHelpen met anderen maak, geeft een extra dimensie aan mijn leven.”

De massa moet in beweging komen

“Vrijwilligerswerk via WeHelpen is flexibel, je kunt iets kiezen dat bij je past. Bijvoorbeeld eenmalig helpen met vervoer of wekelijks de hond uitlaten. Wanneer je een project als WeHelpen wilt laten slagen, heb je een massa nodig. Er moeten mensen opstaan die hulp vragen en mensen die hulp geven. Daarvoor heb je organisaties nodig die het project dragen.

Een systeem van hulpvragers en hulpaanbieders komt niet uit de lucht vallen, dat moet gestimuleerd worden. De website van WeHelpen werkt goed en is gebruiksvriendelijk, maar mensen moeten het meer in hun systeem krijgen. Zowel hulpvragers als hulpaanbieders moeten vaker op de website kijken om te zien of er nog ontwikkelingen zijn.”

Meestal gaat het goed

“Als je nagaat wat er allemaal mis kan gaan met vrijwilligerswerk, dan is ieder mens ineens heel kwetsbaar. Er kan misbruik worden gemaakt van mensen of vrijwilligers gaan te ver omdat ze hun status verlenen aan het vrijwilligerswerk. Toch vind ik het zonde dat de media vaak focussen op die ene keer dat het ergens mis ging, er gaat namelijk ontzettend veel goed!

Als je mensen iets rechtstreeks vraagt, dan willen ze je bijna altijd helpen. Maar degenen die hulp nodig hebben, hebben vaak een klein sociaal netwerk. Ze willen niet telkens bij dezelfde personen aankloppen. Mensen moeten zich over de weerstand tegen digitale systemen zetten. Zo kan WeHelpen ondersteunen in het vinden van iemand buiten je eigen buurt.”

Tekst en foto’s: Sophie Louise de Groot

Heb je interesse om je hulp aan te bieden? Via de website https://www.wehelpen.nl kun je je gratis aanmelden om te bekijken wat voor hulpvragen er bij je in de buurt zijn en kun je zelf ook een oproep plaatsen. Jan raadt het maken van een account aan omdat je dan meer berichten kunt bekijken dan de berichten die op de homepage vermeld staan.