Ervaringstips voor een waardevol pensioen

Ervaringstips voor een waardevol pensioen

Wat is het geheim van een gelukkig pensioen? De ervaringen van de mensen die al met pensioen zijn bevatten een schat aan wijsheden. In de interviews met gepensioneerden op Leef je Pensioen komen steeds dezelfde thema’s terug: het belang van sociale contacten, zinvolle tijdsbesteding en een positieve instelling. Laat je inspireren door deze praktische tips van mensen die zelf ervaren hebben hoe het is om de overstap te maken van werkend leven naar een welverdiend pensioen.

Begin op tijd met een sociaal netwerk buiten je werk

Ariaan (71), voormalig business development manager, benadrukt het belang van een tijdige start: “Begin vroeg met het opbouwen van een sociaal netwerk buiten het werk. Als je daar twee jaar voor je pensioen mee moet beginnen, wordt het ingewikkeld. Je moet het eigenlijk al hebben.”

Dit advies wordt door meerdere gepensioneerden onderstreept. Werkgerelateerde contacten verwateren vaak na je pensionering, omdat het gemeenschappelijke zakelijke fundament wegvalt. Bouw daarom tijdig aan relaties die niet gebaseerd zijn op je werk, maar op gemeenschappelijke interesses of activiteiten.

Geef je pensioen bewust vorm

Peter (66), voormalig communicatiedocent, maakte een bewuste keuze om de overgang naar zijn pensioen goed te markeren: “Ik heb alles bewust voor een laatste keer gedaan.” Hij koos ervoor om zijn vertrek een jaar van tevoren aan te kondigen, wat hem de tijd gaf om mentaal afscheid te nemen van zijn werk. “Door het uit te spreken, wordt het opeens heel echt,” vertelt hij.

Frans (69), ook docent, ging nog een stapje verder. Hij droeg in zijn laatste werkweek elke dag een t-shirt met de tekst ‘Ik GA’, gebaseerd op het logo van zijn school. Een speelse manier om afscheid te nemen, maar wel één die hem hielp om bewust de transitie te maken.

Vind een nieuwe dagstructuur

Zonder de structuur van werk kun je gemakkelijk de weg kwijtraken in de zee van vrije tijd. Frans deelt een praktische tip: “Vind regelmaat. Ik heb mijn 10-uur regel, ik sport drie keer in de week, wandel twee keer per week met een 93-jarige dame en speel in drie bands. Dat zijn voor mij de momenten waar ik de week aan ophang. Daardoor weet ik nog welke dag het is!”

Peter adviseert om niet meteen je agenda vol te plannen: “Ik ga de eerste maanden aanvoelen hoe ik het pensioen ervaar. Zonder al meteen mijn agenda te vullen met afspraken, zonder meteen in clubjes te gaan zitten of me aan te melden voor dingen of me ergens op te storten. Zo heb ik veertig jaar lang geleefd, met to do-lijsten en agenda’s en roosters. Daar wil ik een beetje van loskomen.”

Zoek naar zinvolle tijdsbesteding die bij je past

Elma (67) heeft na haar 44 jaar in het onderwijs een nieuwe roeping gevonden als vrijwilliger bij de Luisterlijn. Haar advies: “Je hebt gemiddeld twaalf gezonde jaren na je pensionering. Kijk goed naar wat je in die gezonde jaren nog zou willen doen.” Ze benadrukt het belang van betekenisvol bezig zijn: “Wat je ook gaat doen, het mes moet altijd aan twee kanten snijden. Het moet én zinvol zijn om het gemotiveerd te blijven doen, én het moet jezelf ook wat bieden en opleveren.”

Tineke (67), die sinds haar pensioen kinderboeken schrijft, sluit hierbij aan: “Doe iets wat je héél leuk vindt, iets waar je energie uit haalt. Het voornaamste is dat je ervan geniet, want het leven kan heel kort zijn. Sommigen komen niet toe aan hun pensioen. Dus haal eruit wat erin zit!”

Blijf actief en in beweging

Ad (69) ontdekte dat actief blijven cruciaal is voor zijn geluk: “Als je dit doet, word je er uiteindelijk beter van,” vertelt hij over zijn vrijwilligerswerk als gastheer in het Erasmusziekenhuis. De fysieke en mentale voordelen van actief blijven worden door veel gepensioneerden genoemd.

Gerda (69) werd oppas van een buurthond via Stichting OOPOEH en merkt dat dit haar lichamelijk actief houdt: “De dagen dat ik de hond heb, loop ik makkelijk 8 tot 10 kilometer op een dag. Ik zit lekker in mijn lichaam en probeer zo gezond mogelijk te leven.”

Durf nieuwe dingen te proberen

Nicolette (64) vond na haar pensionering en echtscheiding een nieuwe passie bij de kinderboerderij: “Ik vind het belangrijk om in contact te blijven met andere mensen. Als je niet meer werkt, wordt je wereld kleiner. Je hebt wel vrienden en kennissen, maar ik wilde ook juist contact maken met nieuwe mensen.”

Shirley (67) werd stadsreporter in Amsterdam-West en vertelt: “Je moet een reden hebben om naar buiten te gaan als je gepensioneerd bent. Als je geen reden hebt, ga je tv kijken. Je blijft binnen omdat het sneeuwt, het regent of het koud is. Je hebt altijd een smoes om binnen te blijven. Ik heb een reden om hoe dan ook naar buiten te gaan: ik moet naar de Stadsreporters!”

Accepteer veranderingen en wees flexibel

Willem (64) ontdekte dat zijn loopbaan in het onderwijs ten einde kwam door veranderingen in het vak. Hij adviseert: “De weg kan altijd anders lopen dan jij denkt. Soms voel je je opgesloten in een situatie of lijkt de weg doodlopend. Het voelt zo, maar het is niet zo. Je hebt ook andere mensen nodig. Dat is geen teken van zwakte. Dat heb ik moeten accepteren.”

Peter (72), voormalig wethouder en burgemeester, geeft als tip: “Als het mogelijk is in je werk, probeer dan geleidelijk met pensioen te gaan. Twee of drie dagen blijven werken kan een mooie overgang zijn.”

Maak tijd voor je interesses en hobby’s

Bert (74) benadrukt hoe belangrijk het is om te genieten van je tijd: “Ik ga nog zoveel mogelijk reizen en dingen doen die ik leuk vind!” Juist nu heeft hij de tijd en de vrijheid om zijn interesses na te jagen.

Jan (66) voegt toe: “Mijn werkzame leven is leuk, maar mijn privéleven is zeker zo leuk!” Hij besteedt nu meer tijd aan wandelen, samen zijn met zijn vrouw en aan zijn betrokkenheid bij de christelijke gemeente.

Voorbereid zijn op veranderingen in relaties

Als je lange tijd samenwerkt met collega’s, kunnen die contacten een belangrijk deel van je sociale leven vormen. Onno (62) en Ineke (59), die rondreizen in hun camper, ontdekten dat er een hele wereld aan sociale contacten buiten werk op hen wachtte: “Het is ongelofelijk hoeveel leuke mensen er in de wereld zijn! En dan hebben wij alleen nog maar Europa meegemaakt.”

Ook de relatie met je partner kan veranderen. Peter, de communicatiedocent, zegt: “Zoals dertigers onderling praten over relaties en mogelijk kinderen en hypotheken, zo praten zestigers over hun pensioen. En ik heb heel veel vrienden en collega’s in dezelfde leeftijdscategorie.”

Samenvatting: Jouw pensioen, jouw keuze

Deze tips laten zien dat er niet één juiste manier is om je pensioen in te vullen. Sommigen kiezen voor nieuwe uitdagingen, anderen voor rust en ontspanning. Wat ze gemeen hebben is dat een bewuste keuze hoe je je tijd wilt besteden, sociale contacten wilt onderhouden en actief wilt blijven, bijdraagt aan een gelukkig en betekenisvol pensioen.

Peter, de communicatiedocent, vat het mooi samen: “Nu ervaar ik vrijheid en ruimte die ik nooit op deze manier heb gehad. En dat bevalt heel goed.”

Het belangrijkste is misschien wel om jezelf de vrijheid te geven om te ontdekken wat voor jou werkt. Zoals Betje (65) het zegt: “Wat moest ik nu gaan doen?” Ze ontdekte dat het opnieuw verbinden met vrienden en het vinden van zinvol vrijwilligerswerk haar hielpen om haar weg te vinden.

Jouw pensioen is een nieuwe fase in je leven die je zelf vorm mag geven. De mensen die je zijn voorgegaan, laten zien dat er vele wegen zijn naar een gelukkig en betekenisvol pensioen. Welke weg kies jij?

eZine gezondheid

Pensioen eZine Gezondheid

> Download het magazine