Fietsroutes Gelderland; in de sporen van de professional of van de geschiedenis

Fietsroutes Gelderland; in de sporen van de professional of van de  geschiedenis

Welke fietsroutes zijn er in Gelderland te vinden? In dit artikel geven we een overzicht van de fietsroutes in Gelderland.

Fietsroutes Gelderland; in de sporen van de professional of van de geschiedenis

Afgelopen mei kleurde heel Gelderland roze voor de start van de Giro d’Italia. De 99ste editie van de wielrenwedstrijd deed dit jaar zowel Arnhem, Apeldoorn als Nijmegen aan. Voor de provincie de kans om zichzelf op de kaar te zetten als fietsprovincie van Nederland. Maar welke fietsroutes zijn er in Gelderland te vinden? Waar moet je heen als je in de fietssporen van roze truidrager Tom Dumoulin wilt stappen? En welke plekjes mag je in Gelderland niet vergeten op de fiets? In dit artikel delen we fietsroutes in Gelderland.

Fietsroutes Gelderland; natuurkampeerroute

Je hoeft niet naar Frankrijk om te genieten van prachtig glooiende landschappen. Ook in Nederland kun je natuur vinden zoals je die uit het buitenland kent. Tijdens de natuurkampeerroute fiets je een tocht van bijna driehonderd kilometer door de mooiste plekjes van de Achterhoek. Tijdens deze fietsroute door Gelderland fiets je elke dag ongeveer 36 kilometer om vervolgens je tentje op te zetten op een natuurcamping in het Gelderse landschap. Je fiets tijdens de natuurkampeerroute door verschillende steden in de regio zoals Doesburg en Zutphen. De natuurkamppeerroute is opgesteld door de eigenaren van zes natuurcampings in het gebied. Om op deze campings te overnachten heb je een Natuurkampeerkaart nodig. De volledige fietsroute van de natuurkampeertocht is te downloaden op http://www.nederlandfietsland.nl/uploads/2015-folder-Natuurkampeerroute-Achterhoek.pdf De samenstellers adviseren echter ook nog een kaart van de omgeving mee te nemen.

Fietsroutes Gelderland; in de sporen Giro d’Italia van het peloton

Tijdens de Giro d’Italia reed het peloton een route van Arnhem naar Nijmegen en een andere route terug. Daarbij werd wel een “kleine” omweg genomen. Waar een ritje tussen Arnhem en Nijmegen normaal gesproken iets meer dan dertig kilometer bedraagt, legden de wielrenners van de Giro d’Italia een route van honderdnegentig kilometer tussen beide steden af. De fietsroute maakte een lus over de Veluwe naar de Betuwe om vervolgens vanaf Tiel weer oostwaarts te rijden. Opvallend aan deze fietsroute door Gelderland is dat hij verschillende plaatsen aandoet die iets te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Zo begonnen de wielrenners op het Kerkplein in Arnhem voor de Eusebiuskerk. Deze kerk lag tijdens de Slag om Arnhem grotendeels in puin. Vervolgens reden de renners over de John Frostbrug een brug die vernoemd is naar een Britse luitenant-kolonel die tijdens de slag om Arnhem deze brug bereikte, maar er niet in slaagde deze in zijn geheel te veroveren. Verder leidt de fietsroute langs Vliegbasis Deelen (tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste Duitse vliegveld in Nederland) en langs de Grebberg (een plek waar in de meidagen van 1940 hevig is gevochten). Als je de fietsroutes in Gelderland van de Giro d’Italia zelf wil fietsen dan kun, een gedetailleerde routebeschrijving vinden op de website TourEtappe.nl. Daar vind je kaarten, hoogtebeschrijvingen en ook exacte beschrijvingen van de genomen route.

Fietsroutes Gelderland; Giro di Berg en Dal

Is het voor jouw benen iets te veel van het goede om de volledige honderdnegentig kilometer tussen Arnhem en Nijmegen te fietsen, zoals de professionals van de Giro d’Italia deden? Dan zijn er ook fietsroutes in Gelderland die een kleiner stukje van de Italiaanse wielerwedstrijd volgen. Zo kan je als niet-professional ook een beetje proeven aan de wielerwedstrijd, maar op een afstand die voor jou leuk is. Bij de VVV van Arnhem en Nijmegen is bij de VVV een kaart te krijgen waarop precies de route van de professionals uitgestippeld, maar daarbij wel gezorgd dat je alleen de fietspaden volgt. De route is bijna dertig kilometer lang en doet alle hoogtepunten uit de Giro d’Italia aan: de Muur van Beek, de Zevenheuvelenweg, een stukje door Duitsland en natuurlijk de gezellige doorkomstplaatsen Beek, Groesbeek en Berg en Dal. Naast de Giro de Berg en dal heeft de VVV ook de Giro in Arnhem en omgeving uitgestippeld (48 kilometer) en Giro Rijk van Nijmegen (49 kilometer). Deze fietsroutes in Gelderland zijn beschikbaar als kaart, maar ook te downloaden als routebeschrijving of GPX bestand. Met dit laatste bestand kun je de route op bijvoorbeeld je telefoon zetten en je positie volgen met GPS. De fietsroutes Gelderland van de Giro d’Italia zijn te vinden op de website van de VVV.

Fietsroutes Gelderland; happen en trappen voor de bourgondische fietser

Wil je Gelderland op de fiets verkennen en hou je ook van een lekker hapje eten? Dan zijn de fietsroutes in Gelderland van happen en trappen wat voor jou. Deze fietsroutes in Gelderland kun je vanaf verschillende startpunten in de regio maken. Zo is er onder andere een fietsroute vanaf Zevenaar (49 kilometer), Wolfheze (44 kilometer), Wageningen (57 kilometer), Hummelo (60 kilometer) en Ravenstein (44 kilometer).Het idee van de fietstocht is dat je tijdens de route verschillende pauzes maakt voor een hapje en drankje. Dus je begint bijvoorbeeld in Zaltbommel waar je bij de Verdraagzaamheid een kopje koffie drinkt met gebak, vervolgens fiets je naar slot Loevestein, eetcafé de Maasstroom, het Wellse Veerhuis en eet je een toetje bij IJs boerderij de Schoonheuvel. Op elke locatie krijg je een hap voorgeschoteld van gebak in de ochtend tot een voorgerechtje, soepje, hoofdgerecht en uiteindelijk dessert. De fietsroutes in Gelderland van Happen en Trappen zijn dus het beste te vergelijken met een soort running dinner op de fiets. Je betaalt vooraf en maakt dan ook meteen een reservering bij alle genoemde locaties. Daarnaast krijg je een fietskaarthouder en uitgebreide routebeschrijving mee voor onderweg. Aan de hand van evaluaties kun je ook zien hoe andere de fietsroutes in Gelderland beoordelen. Zo krijgt “Toeren in het Land van Maas en Waal” een 7,8 op basis van 28 recensies en krijgt “Appetijtelijk Arnhem” een 8,3 op basis van honderd evaluaties. Op de website staan ook de diverse faciliteiten ter plaatse aangegeven. Zo kun je bij de Bourgondische kijk op de Dijk je hond niet meenemen en is het startpunt van “Hemels happen onder de rook van Nijmegen” niet te bereiken met de trein. Een overzicht van de Happen en Trappen fietsroutes in Gelderland vind je hier.

Fietsroutes Gelderland; ontdek de bevrijding vanaf de fiets

Eén van de fietsroutes in Gelderland met een verhaal is de zogenaamde Liberation Route. Hierbij ontdek je wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde in het gebied rond Arnhem, Nijmegen, de achterhoek, Rivierenland en de Veluwe. Onderweg kom je bijvoorbeeld langs het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, kun je een bezoek brengen aan het Airborne Musuem of het informatiecentrum “Slag om Arnhem”. Naast deze drie punten komt de fietsroute langs tachtig luisterpunten. Op deze luisterpunten krijg je historische informatie over de plek waar je staat. Dat kan in de vorm van een ingesproken verhaal zijn, maar er zijn ook filmpjes, foto’s en biografieën beschikbaar. Deze extra informatie over je fietsroute is beschikbaar via je telefoon. Daarvoor download je de Liberation Route Europe App. Vervolgens heb je niet alleen toegang tot de historische informatie, maar zie je ook precies waar je nu bent en waar je heen moet. De app beschikt dus ook over een navigatiefunctie. Het gebruiken van de app kan ook zonder internet. Dat betekent dat je de applicatie thuis kunt downloaden en vervolgens onderweg alle informatie kunt bekijken, zonder dat je een hoge rekening van je telefoonprovider krijgt. De Liberation Route is echter niet een fietsroute die zich beperkt tot Gelderland. Het is een internationale herdenkingsroute die nog altijd wordt uitgebreid. Het doel is om mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar te verbinden. De fietsroutes vormen een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn.