Geen moment dacht ik: wat moet ik nu gaan doen?

Geen moment dacht ik: wat moet ik nu gaan doen?

Toen de Tilburger Frits Haen (71) met pensioen ging, had hij eindelijk tijd voor zijn vele hobby’s. Zijn grootste passie is bierbrouwen.

“Ik brouw al 25 jaar bier, maar het verveelt nog steeds niet. Alleen al de geur die vrijkomt, heerlijk. Ik houd van variatie in bier. Thuis bij de open haard past een donker biertje, op een terrasje onder de zon heb je juist zin in een wit biertje. Het leuke is dat ik voor elke situatie mijn eigen biersoort kan brouwen.”

Voldoening

“Ik houd wel van een biertje of twee, maar ben geen alcoholist hoor,” zegt Haen lachend. “Dan moet je geen bier brouwen. Daarvoor duurt het proces veel te lang. Je doet het voor de smaak.”

“Eerst gooi ik mout in een ketel met water, gewoon thuis op mijn gasfornuis. De tijd waarop het brouwsel op bepaalde temperaturen wordt verwarmd, is bepalend voor de smaak. Daarna wordt het bier gefilterd en gekookt met hop, zodat het bitterder en houdbaar wordt. Door de toevoeging van gist wordt de alcohol en het koolzuur gevormd. Pas nadat het brouwsel een aantal weken in een vat en een tijd in het flesje heeft gezeten, is het klaar om te drinken. Het duurt even, maar de voldoening is groot als het dan een lekker biertje is.”

Samen aan de slag

“Vaak neem ik mijn bier mee naar mijn amateurbrouwvereniging De Roerstok. Dan proeven we bier van elkaar, geven elkaar tips om de brouwsels te verbeteren of maken we samen bier. Ook ben ik hoofdredacteur van het clubblad dat we maandelijks uitgeven. Zo lees en leer ik veel over bier. Dat mijn lezers zo beter leren bierbrouwen is mooi meegenomen.”

Beginnen met brouwen

“Wie het brouwen wel eens wil uitproberen, raad ik aan om een cursus te volgen bij een bierbrouwvereniging of in de leer te gaan bij iemand met ervaring. Het loopt waarschijnlijk uit op een fiasco als je in de wilde weg begint, al is het gemakkelijk te leren.”

Bezig blijven

“Het is erg fijn dat ik zo met een hobby bezig kan zijn. Het houdt me bezig en zo blijf ik met mensen in contact. Ik heb veel interesses, waardoor ik ondanks mijn pensioen wel een druk leven heb. Ik kook graag, heb een modeltrein op zolder staan, los bijna dagelijks een cryptogram op, heb een postzegelverzameling en ben beheerder van een multireligieus centrum in de buurt van mijn huis in Tilburg.”

Heerlijk om te stoppen

“Voor ik in 2003 met pensioen ging, was ik elektrotechnisch adviseur bij het bedrijf waarbij ik 37 jaar heb gewerkt. Als gevolg van een reorganisatie ben ik met een goede regeling vertrokken. Hoewel ik altijd met plezier heb gewerkt, vond ik het heerlijk om met pensioen te gaan. Eindelijk had ik alle tijd voor mijn hobby’s. Geen moment dacht ik: wat moet ik nu gaan doen?”

Actief op zoek naar hobby’s

“Mijn advies aan andere (bijna-)gepensioneerden is dus ook: zoek een leuke hobby. Er is namelijk genoeg te doen. Een hobby vind je niet van de ene op de andere dag. Dus ga er al naar op zoek als je werkt. Volg je interesses en probeer vooral nieuwe dingen uit. Want op de bank zitten kan altijd nog.”