Gelukkig na je pensioen: 7 tips

Gelukkig na je pensioen: 7 tips

Met pensioen gaan doet iets met je. Het ervaren van een ultiem gevoel van vrijheid tot onzeker zijn over de invulling van deze zee van tijd. Wat kun je doen om je gelukkig te voelen na je pensioen? We hebben de beste tips voor je op een rij gezet; van dingen te ondernemen tot nuttige inzichten.

1. Blijf sociaal actief na je pensioen

Een van de grootste veranderingen die komt kijken na je pensioen is het wegvallen van je contact met collega’s. Geen spontane ontmoetingen meer bij de koffie-automaat, het gemis van kantoorgrappen en de gezellige lunchwandeling. De tijd met je collega’s maakt plaats voor meer tijd thuis spenderen, met je partner of alleen.

Onderschat het wegvallen van deze werkcontacten niet. Sociaal contact blijkt één van de belangrijkste pijlers te zijn in het geluksgevoel als je ouder wordt. Dus zorg dat je actief blijft in investeren in bestaande en nieuwe contacten. Zoek mensen op in een gedeelde hobby of passie of probeer juist eens iets heel anders uit, waarvan je weet dat er leuke mensen actief zijn.  

2. Gun jezelf de tijd

Het is niet raar als je even moet wennen aan je ‘nieuwe leven’. Gun jezelf de tijd om de situatie en de gevoelens die daarbij komen een plek te geven. Ga jezelf niet op 5 verschillende vrijwilligersfuncties storten om maar wat te doen te hebben. Probeer te ervaren wat het hebben van vrije tijd met je doet . Ontdek of er ruimte komt voor nieuwe interesses, behoeften. Dit kan je ‘nieuwe leven’ erg verrijken.

3. Gezonde gewoontes

Optimaal genieten na je pensioen kun je vooral als je gezond bent of je je fit voelt. Juist nu je met pensioen bent ligt daar een uitdaging of een kans. Zorgt deze extra tijd dat je meer tijd gaat besteden aan je gezondheid of ben je een persoon waarbij het leiden van een inactiever op de loer ligt? Zorg dat je van je pensionering een kans maakt. Juist door te gaan werken aan je gezondheid. Elke dag een stevige wandeling door weer en wind. Met een stappenteller maak je dit een uitdagend doel voor elke dag. Blijf voor jezelf koken (en/of voor de buren), vers en gevarieerd en werk aan dingen waar je energie van krijgt.

4. Onderhoud je geest

Op het werk wordt je geest regelmatig uitgedaagd. Het volgen van een cursus, het bijspijkeren van je bestaande kennis. Of überhaupt de inhoudelijke gesprekken die je voert met cliënten of collega’s. Het onderhouden van je kennis en de omgang met anderen geeft inspiratie, wat van onschatbare waarde is voor onze geest. Zorg dus dat je dit na je pensionering blijft doen.

Zoek daarin de manier die bij jou past; van puzzelen tot het volgen van een cursus. Op Leef Je Pensioen interviews lezen van mensen die hier invulling aan geven: zoals Peter die al aan zijn 12e cursus is begonnen en Jeannette en Matthijs die als bijzondere hobby alfabet reizen maken.

5. Zoek de natuur op

Pak de fiets, trein of auto en zoek regelmatig een prachtig stuk natuur op om een lange wandeling te maken. Naast het krijgen van je dagelijkse portie beweging is de buitenlucht heerlijk gezond en geeft het je brein de ruimte en rust om weer op te laden. Terug naar de basis en thuiskomen met bakken energie en nieuwe ideeën.

6. Ervaar de vrijheid na je pensioen

Een van de fijnste dingen van met pensioen zijn is dat de tijd van jou is. Houd in ieder geval een paar dagen in de week vrij voor spontane ideeën. Schijnt de zon en heb je zin om naar het strand te gaan? Doe dat! Belt een vriendin voor een spontaan museumbezoek of lunch op het terras? Ja, dat kan! Het is een heerlijk gevoel dat je nu echt kunt doen wat je wilt.

7. Maak een bucketlist

Wie heeft er niet vaak genoeg gedacht: ‘Als ik met pensioen ben, dan ga ik…’ om vervolgens groot te denken en te dromen. Het belangrijkste advies is natuurlijk om niet met alle dromen te wachten tot de start van je pensioen, maar je pensionering maakt het soms wel een stuk makkelijker.

Maak een lijst van alles waar je nog van droomt. Van kleine tot grote wensen en van de wensen die op korte termijn wilt vervullen tot de langere termijn. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken en zorg je dat je wensen niet beperkt blijven tot je gedachten.

Wat is jouw ultieme tip voor een gelukkig pensioen?

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

eZine geluk