Gezond blijven na je pensioen

Gezond blijven na je pensioen

Wie stopt met werken stopt ook met vaste patronen. Je dagelijkse fietstocht naar je werk of trein wordt ingeruild voor langer slapen. Het is van belang om een nieuwe balans te vinden in o.a. je beweging en voeding.

Gezond blijven na je pensioen

Wat is jouw dagelijkse routine? Hoe laat gaat je wekker? Pak je de fiets of neem je de bus of auto? Iedereen heeft een dagelijkse routine. Met name als je nog werkzaam bent is deze vaak vastomlijnd. Patronen zitten vaak sterk ingebakken en je voelt je er meestal goed bij. Als je met pensioen gaat zal je dagritme veranderen. Ondanks dat stoppen met werken je veel vrijheid oplevert kan het wel degelijk invloed hebben op je gevoel van welzijn of je gezondheid. Wij geven je 5 tips om gezond te blijven na je pensioen.

5 tips voor een gezonde pensioentijd

Hoezeer je patronen ingebakken zitten merk je bijvoorbeeld tijdens je vakantie, een moment dat je uit de routine stapt. Je staat wat later op, eet andere dingen dan thuis en meestal ook wat vaker en meer. Je merkt na deze weken van ontspanning vaak dat je broek wat strakker zit dan voorheen. En dat is niet zo erg, want eenmaal terug in je oude ritme ben je deze kilo’s snel weer kwijt. Als je met pensioen gaat is dit een ander verhaal, want je dagelijkse structuur valt weg. Je zult je beweegpatroon en voedingspatroon dan ook opnieuw onder de loep moeten nemen.

1) Regelmatig bewegen

Dit kun je doen op een manier die bij jou past. Je hoeft niet meteen naar de sportschool te rennen om een abonnement te nemen. Wandel bijvoorbeeld eens wat vaker naar de supermarkt, werk in de tuin of ga een keertje zwemmen. Alle beweging helpt om je gezond te houden. De richtlijn is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Mocht je moeite hebben om uit je stoel te komen, zorg dan voor een stok achter de deur. Zoek iemand uit je omgeving met wie je kunt bewegen. Er zijn ongetwijfeld andere pensionado’s die dezelfde wens hebben. Anders kun je altijd kijken of er sportklasjes in jouw omgeving zijn. Zoals een sportochtend voor 65-plussers of een roeiteam voor ouderen. Ook kun je een oproepje op Leef je Pensioen plaatsen om iemand te vinden om samen iets te ondernemen.

2) Wissel inactieve tijd in voor actieve tijd

Meer bewegen is vaak vooral een verandering in je hoofd en de patronen die je hebt ontwikkeld. Je moet je dus bewust worden van hoe jij je tijd normaal gesproken indeelt en daarbij een deel van je inactieve tijd inwisselen voor actieve tijd. Daarvoor moet je kritisch naar je eigen dagindeling kijken. Kun je in plaats van achter de computer zitten ook naar buiten gaan? Of in ieder geval één uur van de vier uur die je besteed aan een tv-scherm of computerscherm inwisselen voor actieve tijd?

3) Eet voldoende vezels

Het is belangrijk voor je darmflora om voldoende vezels te eten. Je vindt vezels alleen in plantaardige producten. Kies daarom in de supermarkt voor producten met vezels. Neem bijvoorbeeld zilvervliesrijst mee naar huis in plaats van de snel kokende variant of volkoren pasta en niet de gebruikelijke witte pasta. Koop ook volkoren brood. Let daarbij op dat niet al het bruine brood ook daadwerkelijk volkoren is. Het is belangrijk om te kijken of het product daadwerkelijk van volkorenmeel gemaakt is. Daarnaast bevatten ook noten, fruit en groenten veel vezels. Broccoli is bijvoorbeeld een bijzonder vezelrijke groentesoort, net zoals pastinaak, doperwten knolselderij en tuinbonen. Het voordeel van het eten van vezels is niet alleen de gunstige gezondheidseffecten, maar ook het feit dat vezels zorgen voor een langdurig gevuld gevoel in je maag. Ze zorgen er dus voor dat je minder eet. Wil je meer weten over vezelrijke voeding? Bekijk dan eens de vezelmeter van de Maag Lever Darm Stichting.

4) Eet gevarieerd

Net zoals voor je pensionering geldt ook na je pensionering dat gevarieerde voeding van belang is voor je lichaam. Houd de schijf van vijf in je achterhoofd. Hoe beter jij voor je lichaam zorgt, des te gelukkiger zal jij je voelen. Dus laat desserts met veel suiker links liggen, net zoals frisdranken en chips en kies in plaats daarvan voor gezonde alternatieven. Natuurlijk mag je weleens zondigen, maar zorg er voor dat je dagelijkse voedingspatroon gebalanceerd en gevarieerd is.

5) Houd je brein fit

Naast dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen nadat je met pensioen gegaan bent, verdient ook je brein wat aandacht. Ook voor je bovenkamer is het een grote overgang om ineens ‘met pensioen’ te gaan. Zoek daarom een activiteit waarmee jij je hersenen actief kunt houden. Denk daarbij aan iets kleins zoals het maken van een kruiswoordpuzzel. Voor de grotere ‘breinoefeningen’ kun je denken aan het bijwonen van een debatavond, lezing of het volgen van een studie of cursus.

Wat doe jij om fit en gezond te blijven na je pensioen? Laat het weten op onze Facebookpagina.