Hardlopen: vijf redenen om na je pensioen in actie te komen

Hardlopen: vijf redenen om na je pensioen in actie te komen

Steeds meer 50-plussers houden er een actieve levensstijl op na. Wat bovenal belangrijk is om te benoemen, is dat hardlopen enorm goed is voor je gezondheid. Wij geven je vijf voorbeelden waarom dit zo is.

Hardlopen: vijf redenen om na je pensioen in actie te komen

Meedoen aan de Dam tot Damloop, de Zevenheuvelenloop of een hardloopwedstrijd voor een goed doel is zo gek nog niet. Steeds meer 50-plussers houden er een actieve levensstijl op na. Sommigen schrijven zich als kers op de taart in voor een marathon, anderen houden het liever op één uur recreatief sporten per week. Maar waarom zou je na je pensioen willen hardlopen? In dit artikel geven we je vijf redenen.

“Ik wil weer aan de slag”

De 80­jarige Jan Tamis is al een tijdje met pensioen en heeft de Dam tot Damloop al 21 keer gelopen. In 2015 was hij één van de oudste deelnemers. En hij is niet de enige deelnemer boven de 55 die zich jaarlijks inschrijft. Veel 55­plussers vinden in hardlopen een makkelijke en goedkope manier om het sporten weer op te pakken. “Deze mensen hadden het als dertiger te druk, maar denken op hun vijftigste opeens: ho, ik wil weer aan de slag’’, vertelt Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Er is geen gemakkelijkere vorm van sporten dan hardlopen. Alles wat je nodig hebt is tijd, een goed paar hardloopschoenen en natuurlijk motivatie. Waar, wanneer en hoe lang je er op uit gaat, bepaal je zelf.

Goed medicijn

Hardlopen is voor veel mensen niet alleen ontspannend of uitdagend, maar ook goed tegen verschillende kwalen. Zo is het een uitstekende remedie tegen een te hoog cholesterol. Zodra je in beweging komt, gaat de hartslag omhoog en komt er een betere doorbloeding tot stand. Door elke dag twee uur stevig door te wandelen of te joggen, verklein je bovendien de kans op de diabetes type 2 met maar liefst dertig procent. Het activeren van de spieren zorgt voor een betere werking van insuline en opname van glucose.

Depressiviteit

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat hardlopen een goed medicijn is tegen depressiviteit en sommige angststoornissen. Tijdens het rennen komen hormonen als endorfine vrij. Die zorgen ervoor dat je vrolijk wordt. Endorfine wordt niet voor niets ook wel het gelukshormoon genoemd. En mocht hardlopen niet je favoriete bezigheid zijns, dan zorgen de frisse buitenlucht en het zonnetje er vanzelf wel voor dat je van de bank komt. En als je eenmaal op gang bent, dan kan de behoefte aan endorfine er voor zorgen dat je snel weer wil hardlopen, je bent dan als het ware een beetje verslaafd aan het stofje Endorfine. Bij hardlopers heet dit de runners-high.

Hogere levensverwachting

Mensen die hardlopen leven gemiddeld drie jaar langer dan mensen die dat niet doen. Dat stelt onderzoeker Duck-chul Lee van de Iowa State University. Binnen een tijdsbestek van vijftien jaar onderzocht hij 3413 sterfgevallen. Van de mensen die zijn overleden, liep 24 procent hard. In vergelijking met niet-hardlopers, liepen zij aanzienlijk minder vaak een hart- of vaatziekte op. “Je hoeft geen fanatieke hardloper te zijn. Wekelijks een uurtje lopen, verlaagt het risico net zo goed’’, alduc Duck-chul Lee. Volgens de onderzoeker moet iedereen wel 5 tot 10 minuten per dag vinden om te rennen. Dat is een haalbare eerste stap om te beginnen met hardlopen.

Uithoudingsvermogen

Hardlopen en andere vormen van sport hebben geen zin als je het één keer in de maand doet. Je uithoudingsvermogen zal pas verbeteren als je regelmatig je hardloopschoenen aantrekt en op pad gaat. Dit heeft ermee te maken dat je lichaam na het hardlopen even terugvalt (het moet herstellen van de inspanning), maar dat daarna compenseert naar een hoger niveau dan voordat je bent gaan hardlopen (supercompensatie). Als je vervolgens te lang wacht met een nieuw hardloopsessie is de winst al weer verloren gegaan en kun je opnieuw beginnen. Als je meerdere keren per week gaat, zul je steeds een stapje vooruit maken in je conditie. Bij drie keer in de week hardlopen, gaat je conditie er in sprongen op vooruit. Heb je wat minder tijd? Loop dan twee keer per week. Daarmee behoud je het niveau dat je hebt opgebouwd

Cognitief vermogen

Sta je in de supermarkt en ben je vergeten wat je vanavond ook alweer wilde eten? Wellicht komt dit sinds je pensionering vaker voor? Ga ook dan hardlopen. Neurowetenschappers aan de Universiteit van Cambridge kwamen tot de ontdekking dat hardlopen niet alleen goed is voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor het brein. Het zorgt voor een betere werking van het geheugen, stimuleert de aanmaak van grijze massa en zorgt voor meer mentale scherpte.

Niet te fanatiek

Erg gezond dus, zo’n rondje hardlopen. “Maar’’, zeggen critici, “word niet té fanatiek.’’ Hardlopers moeten, zeker op latere leeftijd, rekening houden met een bovengrens. Een half uurtje rennen per dag is meer dan genoeg. Én bouw het altijd rustig op, want bijvoorbeeld je knieën zijn niet gewend aan hardlopen. Wie eerder een hartprobleem heeft gehad en zich toch 6 uur per week inspant, loopt zelfs een verhoogde kans op een hartaanval. Wees dus altijd voorzichtig. Extremen opzoeken, is nergens voor nodig, vindt Maarten van Bottenburg, hoogleraar sportontwikkeling. “Stel jezelf geen marathon als doel. Je kunt ook gewoon vijf kilometer lopen. Als het goed gaat, kun je altijd nog besluiten jezelf in te schrijven voor de Dam tot Dam.’’


Wat is jouw hardloopdoel? Train je voor de marathon of behoor jij tot de groep recreatieve sporters?