Het belang van een goed afscheid op je werk

Het belang van een goed afscheid op je werk

Vissen, fietsen, puzzelen, je weet nog niet wát je precies gaat doen als je met pensioen bent, maar dat je ervan gaat genieten staat vast. Je hebt zin in rust en zou het liefst met stille trom vertrekken. Voor jou geen afscheidsfeest met ellenlange speeches, kleffe bitterballen en collega’s die je nauwelijks kent. Toch kun je beter wél aandacht besteden aan het afscheid van je werk.   

Het belang van afscheid nemen

Wie vertrekt zonder afscheid of cadeau ondervindt daar namelijk nog jaren na het pensioen schade van blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) onder 2.000 oudere werknemers. Helaas gebeurt het maar al te vaak. Bij een kwart van de ondervraagden is er niet of nauwelijks aandacht besteed aan het afscheid. Een tiende kreeg geen cadeau.

Slecht afscheid maakt ongelukkig

Dat is schadelijk voor het welbevinden van gepensioneerden, blijkt uit het NIDI-onderzoek. Gepensioneerden die geen noemenswaardig afscheid hebben gekregen op hun werk ervaren nog jaren na dato een lager welzijn en rapporteren een lager gelukscijfer dan mensen die wel een waardig afscheid hebben gehad.

Mensen die geen cadeau, toespraak of afscheidsborrel hadden, hebben het gevoel dat hun jarenlange inzet en loyaliteit onvoldoende zijn beloond. Met een wrang gevoel gaan ze weg.

Iemand die kan beamen hoe fijn een goed afscheid voelt, is Liesbeth van Berkel (67). Op Leef je Pensioen vertelt ze:  “Ik had iedereen met wie ik samengewerkt had een bericht gestuurd dat ik afscheid nam. Het was een uitnodiging voor de receptie, maar vooral ook ter informatie dat ze wisten dat iemand anders mijn werkzaamheden had overgenomen.

Uiteindelijk kwamen bijna al mijn externe contacten naar de afscheidsreceptie toe. Dat had ik niet verwacht en vond ik heel bijzonder. Het was een groot feest. Daarom is mijn tip voor anderen: neem afscheid. Sluit je loopbaan goed af. Dat hoeft niet groot, het kan ook met een klein groepje. Maar sta er even bij stil. Geef andere mensen ook de kans geven om afscheid van jou te nemen. Ze hebben wel dertig jaar met jou samengewerkt.”

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

Tips voor een goed afscheid

Maar goed afscheid nemen, hoe doe je dat dan? Niet iedereen zit te wachten op een enorme afscheidsreceptie, een speech van de directeur en urenlang handjes schudden. Dat hoeft natuurlijk ook niet. Je kunt op vele manieren afscheid nemen van je werkende leven. Als collega is het belangrijk om rekening te houden met de wensen van de pensionado in spé. Dit zijn de drie onderdelen van het afscheid waar je over na moet denken als een collega met pensioen gaat.

  1. Pensioen cadeau
    Ga je een hark kopen, zodat hij lekker kan tuinieren? Of toch een windscherm voor bij zijn nieuwe camper? Breek je niet het hoofd over passende, originele afscheidscadeaus. Uit onderzoek blijkt dat geld het meest favoriete pensioen cadeau is. Op de tweede plaats heeft hij graag een activiteit die hij kan ondernemen met zijn partner. Denk aan een weekendje Antwerpen of een kaartjes voor een theatervoorstelling. Daarbij is het leuk om een gepersonaliseerd cadeau te geven. Een boekje waarin iedereen een persoonlijke boodschap schrijft, een tegeltje met een leuk gedichtje of een fotocollage.
  2. Activiteit
    Je hoeft natuurlijk niet met het hele bedrijf te gaan survivallen of karten, maar even een kleine activiteit is wel leuk. Of je nu een boottochtje maakt door de grachten of een borrel organiseert met lekkere hapjes, het gaat erom dat je even tijd neemt om stil te staan bij het afscheid en de mogelijkheid hebt om herinneringen op te halen. Hier lees je meer tips voor afscheidscadeau van je collega.
  3. Afscheidsspeech
    Een goed afscheid kan eigenlijk niet zonder speech. Een paar mooie woorden waarin je je waardering uitspreekt voor je collega blijven hem de rest van zijn leven bij. Pas op met cynische grappen en flauwe anekdotes. Je mag best beginnen over die ene keer dat hij een nat pak haalde bij het zeiluitje, maar die dag waarop hij het hele intranet liet crashen hoef je misschien niet aan te halen. Houd het dus gezellig en houd het kort. Dan wordt het ongetwijfeld een gewelidge afscheidspeech voor je collega.

Gaat jouw collega met pensioen? Nog meer tips lees je op Leef Je Pensioen.