Het belang van een goed netwerk na je pensionering

Het belang van een goed netwerk na je pensionering

Het gebeurt vaker dan je denkt; mensen die net met pensioen zijn kunnen toch niet helemaal hun draai vinden en voelen zich eenzaam. En dat is niet zo vreemd als je er goed naar kijkt. Dagelijkse routines en contacten vallen weg en er blijft een zee van tijd over om zelf in te vullen. Niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Vooral niet als je niet de juiste mensen om je heen hebt om je tijd mee door te brengen. Of als je zelf niet durft om nieuwe contacten te leggen.

Vooral het wegvallen van contacten en een gebrek aan een goed sociaal netwerk hebben vaak een rol in dit gevoel. Dat is ook niet zo vreemd, je neemt ineens afscheid van je collega’s en ziet je partner ineens de hele dag. Daarnaast merk je misschien dat je huidige netwerk niet voorziet in andere behoeften die je krijgt. Zoals het opdoen van nieuwe interesses of hobby’s. Het is dan ook belangrijk om wanneer je met pensioen gaat of met pensioen bent je netwerk eens onder de loep te nemen.

Dag collega’s, hallo partner

De dag dat je afscheid neemt van je werk, zeg je ook dag tegen je collega’s. Of je nu veel collega’s had of slechts een handvol. Of je samen op kantoor werkte of op afstand in een team; nu je met pensioen gaat valt er een bepaalde vanzelfsprekendheid in je dagelijkse contacten weg. Waar je met de ene collega elke dag lunchte of een rondje wandelde. Zo had je met die ene leuke collega misschien zelfs contact buiten werktijd om. En zelfs die collega op afstand was voor jou dat vertrouwde adviespunt.

Nu je met pensioen gaat vallen deze vanzelfsprekende dagelijkse contacten weg. Terwijl je je partner daarentegen steeds meer ziet. Je ziet elkaar niet alleen vaker, ook besteed je je tijd anders met elkaar. Je deelt niet meer wat je meemaakt op je werk en bakkeleit misschien ook wat vaker over het huishouden. Kortom, je zult bij jezelf te rade gaan wat voor nieuwe contacten je wilt opdoen en of welke je wilt verdiepen en onderhouden.

Levensfase en contact

netwerk pensioen

Elke levensfase kenmerkt zich door het leren kennen van nieuwe mensen. Je jeugdvriend of vriendin ken je al vanaf de basisschool of je lag er zelfs mee in de wieg. Je studententijd staat vervolgens bol staat van het leren kennen van nieuwe mensen en gelijkgestemden. Vanuit je studie, je jaarclub dispuut en wie weet heb je zelfs je partner in die periode leren kennen. Dit zijn de jaren waarin je veel vriendschappen maakt en onderhoudt. Vaak voor het leven.

Het opdoen van nieuwe contacten verdwijnt wat meer naar de achtergrond wanneer we een gezin gaan starten. Je bent druk met je partner en kinderen en gaat je misschien settelen in een nieuwe woonplaats, dichter bij ouders. De ouders van vriendjes van de kinderen op school staan die fase soms zelfs dichterbij dan de vriendschappen van oudsher.

Als de kinderen uit huis zijn richten we ons weer op ons werk en partner. We gaan naar verjaardagen van gezin en familie en maken een praatje met de buren. En waar je eerst het gevoel had je vrienden nooit te kunnen zien door jullie drukke werklevens, blijkt nu dat er te veel tijd is om met alleen dat beperkte groepje vrienden door te brengen.

Nieuwe contacten opdoen

Uit onderzoek blijkt dat we gelukkig worden van participeren. Meedoen in de maatschappij en nieuwe contacten opdoen. Zo heeft het doen van vrijwilligerswerk bijvoorbeeld een positieve gevolgen voor je levensvoldoening, je geluksgevoel en gezondheid. Het hebben van sociaal contact is dus niet te onderschatten, net zoals het wegvallen van sociale contacten doordat je met pensioen gaat.

Het is dan ook verstandig om al voordat je met pensioen gaat te kijken naar hoe je deze nieuwe levensfase op sociaal gebied wil invullen. Dat kan bijvoorbeeld door je netwerk uit te breiden door je aan te sluiten bij een sportvereniging, hobbyclub of je in te zetten bij goede doel dat je en warm hart toedraagt. Of door nieuwe vrienden (informeel netwerk) uit te breiden. Iets waar alle verenigingen en clubjes een perfecte ontmoetingsplaats voor vormen.

Lees onze tips hoe je nieuwe contacten op kunt doen.

  1. Ga vrijwilligerswerk doen
    Het geeft voldoening, structuur en je doet bovendien veel nieuwe contact op. Een extra voordeel is dat het vaak bij je in de buurt is en je dus meteen mensen in je eigen omgeving leert kennen.
  2. Zoek een hobby / passie die je met anderen kunt delen
    Een gezamenlijke passie helpt hierbij. Neem het voorbeeld van Wim, die ging beeldhouwen. Wim: “Door het beeldhouwen kom je in de kunstwereld terecht en daar ontmoet je weer nieuwe mensen die anders in het leven staan dan je gewend was. Je krijgt er weer een heel nieuw netwerk bij. Een gedeelde interesse maakt het een stuk gemakkelijker om in contact te komen met mensen.”
  3. Blijven werken
    Als je het toch fijn vindt om ergens verwacht te worden, collega’s te hebben en bovendien iets te verdienen, kun je ook voor enkele uren per week blijven werken.
  4. Eigen vrienden
    Kijk eens op een ander manier naar je bestaande netwerk. Is er iemand die een leuke hobby heeft waar je eens mee naar toe kan? Vraag anderen in je netwerk eens hoe zijn hun pensioentijd zijn gaan invullen. Het kan leiden tot verrassende gesprekken en wie weet, vriendschappen.
  5. Zelf aan zet
    Het belangrijkste om te beseffen is dat je nu zelf aan het roer staat. En zelf initiatief neemt om mensen te onmoeten of dingen te doen. Wilma erkent dit “Kruip niet in je schulp, maar blijven dingen ondernemen.”