“Het is een cadeautje dat je op deze leeftijd nog zoveel keuzes kunt maken”

“Het is een cadeautje dat je op deze leeftijd nog zoveel keuzes kunt maken”

Elma (67) geniet samen met haar man van hun welverdiende pensioen. Na 44 jaar in het onderwijs heeft ze een nieuwe roeping gevonden: mensen bijstaan als vrijwilliger bij de Luisterlijn. “Het is een cadeautje dat je op deze leeftijd nog zoveel keuzes kunt maken,” vertelt ze enthousiast.

Onderwijs

Elma’s werkende leven stond in het teken van het onderwijs. Na haar opleiding aan de PA (nu PABO) stond ze 25 jaar voor de klas. Lesgeven en alles wat daarbij kwam kijken heeft ze altijd met plezier gedaan. Ze was zelfs tot 2 keer toe betrokken bij de opzet van een nieuwe school.  “Dat is ontzettend leuk, want dat vraagt dat je over de hele breedte alle taken oppakt. “Je kunt dan echt bepalen wat je voor kinderen belangrijk vindt en wat voor onderwijs daar bij hoort.”

Later specialiseerde Elma zich in leerlingenzorg, waarbij ze leerkrachten begeleidde die te maken hadden met bijzondere leerlingen in de klas. De laatste twintig jaar van haar carrière combineerde ze dit met het opleiden van startende leerkrachten. “Ik had altijd twee banen,” legt ze uit. “Eén in de leerlingenzorg en één in het opleiden van leerkrachten in de praktijk.”

Uitkijken naar een nieuwe fase

De overgang naar pensioen zag Elma met gemengde gevoelens tegemoet. “Ik was wel een beetje huiverig voor het kwijtraken van de structuur,” bekent ze. “Wat zou er gebeuren als ik die agenda die mij altijd gestuurd heeft, als ik die niet meer heb…” Maar ze had er vertrouwen in dat het wel goed zou komen. Met haar brede interesse en ervaring zag ze het pensioen vooral als een periode van nieuwe mogelijkheden.

Een periode waarin je even alles loslaat en de schakeling maakt

Die nieuwe fase begon ze met een bijzondere reis: samen met haar man trok ze zes weken lang met rugzak en tentje langs de Portugese kust. “Dat was een soort markeringspunt,” vertelt ze. “Een periode waarin je even alles loslaat en de schakeling maakt.”

Een nieuwe roeping bij de Luisterlijn

Al voor haar pensioen wist Elma dat ze vrijwilligerswerk wilde gaan doen bij de Luisterlijn. “Veel mensen uit het onderwijs kiezen voor de Kindertelefoon, maar ik wilde juist graag met volwassenen werken.” Ze werd getroffen door de professionaliteit van de organisatie. “De training die je krijgt is heel gedegen. Als oud-leerkracht let ik daar natuurlijk op, en het gaf me veel vertrouwen in de organisatie.”

Nu draait ze maandelijks acht diensten van twee uur, waarvan twee nachtdiensten. Het werk vraagt om een andere aanpak dan ze gewend was in het onderwijs. “In mijn werk was ik altijd heel doelgericht. Bij de Luisterlijn laat je dat helemaal los. Daar ben je aan het luisteren, niet een doel aan het bereiken.”

Bij ons kunnen ze met iemand sparren die alle aandacht voor ze heeft

De gesprekken kunnen over van alles gaan: relaties, opvoeding, ziekte, of gewoon de behoefte aan een luisterend oor. “Sommige mensen zien heel weinig anderen en bellen om gewoon een praatje te maken. Andere mensen hebben wel een netwerk, maar kunnen daar met hun verhaal niet terecht. Bij ons kunnen ze met iemand sparren die alle aandacht voor ze heeft.”

Genieten van de vrijheid

Elma is nu bijna twee jaar met pensioen en geniet volop van haar nieuwe leven. “Het bevalt heel goed. Ik vind het heel fijn om die vrijheid te hebben. Ik was altijd in de haastige modus, maar die haast is gewoon weg.” Ze is veel meer buiten, doet culturele activiteiten met haar man, en geniet ervan dat ze alles in haar eigen tempo kan doen.

Tips voor aanstaande gepensioneerden

Voor mensen die nog met pensioen moeten gaan, heeft Elma enkele waardevolle tips. “Je hebt gemiddeld twaalf gezonde jaren na je pensionering. Kijk goed naar wat je in die gezonde jaren nog zou willen doen.” Ze adviseert om ook iets in reserve te houden voor later, als je mogelijk minder mobiel bent. “Ik moet bijvoorbeeld nog heel veel boeken lezen, maar die bewaar ik voor als het fysiek minder gaat”

Daarnaast benadrukt ze het belang van betekenisvol bezig zijn: “Wat je ook gaat doen, het mes moet altijd aan twee kanten snijden. Het moet én zinvol zijn om het gemotiveerd te blijven doen, én het moet jezelf ook wat bieden en opleveren.”

Vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn

Wil je iets betekenen voor een ander? De Luisterlijn is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die 24/7 een luisterend oor kunnen bieden aan mensen die daar behoefte aan hebben. Je krijgt een goede training én er is veel aandacht voor jou als vrijwilliger. Ook kun je aan de slag als chatvrijwilliger bij de online chat.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn? Op de Luisterlijn vind je meer informatie over de mogelijkheden bij jou in de buurt en/of wat jij nog meer kunt betekenen.