Het is heerlijk om in je eigen tempo te kunnen leven

Het is heerlijk om in je eigen tempo te kunnen leven

Toen Myra (70) en Chris (75) met pensioen gingen waren ze op zoek naar vrijwilligerswerk dat ze samen konden doen. Ze vonden het Danspaleis: een organisatie die dansmiddagen voor ouderen organiseert met muziek uit de jaren ’50, ’60 en ’70.

Myra: “Chris werkte bij een bank en ik heb altijd in de verpleging gewerkt. Het werken met mensen is boeiend. Daarom vind ik vrijwilligerswerk dat met mensen te maken heeft ook zo interessant. Via de vacaturebank kwamen we op het idee om ons aan te melden voor het Danspaleis. We zijn dol op dansen en na de eerste kennismaking zijn we nooit meer weggegaan.”

Chris: “Het is mooi dat je een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij en voor de mensen die naar het Danspaleis komen en dat je daar nog wat voor terugkrijgt ook.”

Veel meer dan dansen

Myra: “We komen regelmatig in verzorgingshuizen, daar wonen veel mensen die niet erg zelfstandig meer zijn. Het is geweldig om de bewoners daar een mooie middag te geven met muziek en dans van vroeger. Als ik aan iemand vraag of ze willen dansen, krijg ik vaak als antwoord dat ze een pijntje hebben aan hun heup of knie. Dan zeg ik ‘Ik hou u goed vast hoor’. Je moet ze over een drempel helpen en daarna beleven ze enorm veel plezier. Bovendien is het voor onszelf ook goed om in beweging te blijven. Ook al voelt het misschien niet zo, we worden zelf ook ouder.”

Chris: “Vaak wonen in verzorgingshuizen ook mensen in een rolstoel, maar ook daar dansen we mee. Myrna had er laatst wel een keer spierpijn van, ha ha. Soms zijn mensen verdrietig of vertellen ze dat ze eenzaam zijn. Het is niet onze taak om dat op te lossen, maar ik speel zulke dingen wel altijd door naar de begeleiders of verzorging. Zij kunnen daar wat mee doen. Met het Danspaleis willen we mensen in beweging brengen, dat ze zin krijgen om actief mee te doen. Het dansen wisselen we af met langs de kant zitten voor een praatje. Het is een hele sociale middag.”

Sociaal netwerk

Myra: “Ik mis mijn werkzame leven niet, het is heerlijk om er niet op een bepaalde tijd uit te hoeven en lekker op je eigen tempo te kunnen leven. We genieten van het leven. Zo lang je gezond bent moet je dat waarderen en alles eruit halen wat erin zit.”

Chris: “Ja, genieten dat doen we elke dag. Na je pensioen vraag je je af wat je wilt, hoe vul je je tijd in? Daar moet je over nadenken.”

Myra: “Het is belangrijk om na je pensioen niet in een gat te vallen. Het is raar om je collega’s kwijt te raken. Die zag je eerst nog iedere dag. Het leuke is dat we als vrijwilligers van het Danspaleis onderling elkaar ook opvangen als dat nodig is. Zo ontstaat er op een andere manier weer een sociaal netwerk.”

Laat je meevoeren door het ritme

Myra: “Het danspaleis komt overal. Wij zijn vooral vrijwilliger in Amsterdam, maar we zijn ook weleens mee geweest naar Friesland of Brabant. Hartstikke leuk. Het is mooi als je mensen ziet opbloeien die zijn ingedut. Door een middag dansen krijgen ze ineens weer het gevoel dat ze leven en dat ze blij zijn.”

Chris: “Wanneer mensen lachend naar huis gaan is dat een cadeau voor ons. Een mevrouw komt regelmatig naar het Danspaleis in Amsterdam. Ze is 86 jaar maar danst geweldig. Wanneer ze nog maar net langs de kant zit voor een praatje of een glaasje drinken, staat ze alweer op om weer de dansvloer op te gaan. Niet iedereen die hier vrijwilliger is, danst de sterren van de hemel. Je moet wel in kunnen voelen wat iemand aan kan en het leuk vinden je dienstbaar op te stellen. Verder is het gewoon genieten en je laten meevoeren door het ritme. De rest komt vanzelf.”

Myra: “Een gesprek kunnen en willen voeren is belangrijker. Je moet een beetje sociaal zijn, van mensen houden.”

Het werk van de groep

Chris: “Het gaat hier over de inzet van de hele groep. Er komt veel bij kijken om zo’n middag in elkaar te zetten. Alles moet worden opgebouwd en afgebouwd, de sfeer moet neergezet worden. De muziek die gedraaid wordt komt uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Mensen kunnen plaatjes aanvragen uit de stapels platen die worden meegebracht. Ik denk er over om wat platen uit mijn eigen collectie mee te nemen. Ter afwisseling, anders hoor je wel vaak dezelfde liedjes, ha ha. Veel erger dan de muziek van Bob Schouten kan het niet worden! Maar uiteindelijk gaat het er om dat de mensen een fijne middag hebben, daar doe je het voor.”

Meer weten? Bekijk hier de website van het Danspaleis.

Tekst en foto: Sophie Louise de Groot