Het leukste van een date is dat je je erop verheugt

Het leukste van een date is dat je je erop verheugt

Will Hanssen (70) zijn scheiding vond bijna tegelijk plaats met zijn pensionering. Als pas gescheiden man verhuisde hij naar Amsterdam en ontdekte een nieuwe wereld: de wereld van daten na je 65ste

“In eerste instantie werkte ik onder een baas, maar toen hij aan een hartaanval overleed, mocht ik van zijn weduwe de zaak overnemen. Ineens was ik van een eenvoudige assistent die zijn best deed, de baas over mijn collega’s. Dat was wennen, maar het ging vijftien jaar goed. Toen was het potje vol. Op aanraden van een psycholoog verkocht ik negentien jaar geleden de aandelen in mijn bedrijf. Ik begon overspannen te raken en merkte aan mezelf dat ik niet altijd meer aardig was en mijn relatie liep niet meer goed.

Mijn kinderen uit mijn eerste huwelijk woonden in Amsterdam, dus ik zocht hen op. Ik zou drie dagen blijven, maar dat werd al gauw een week. Toen had ik contact met mijn tweede vrouw: “Misschien is het beter als je daar blijft”, zei ze. Ze had gelijk. Ik was 52 jaar, met vervroegd pensioen, mijn relatie was voorbij en ik verhuisde van Limburg naar Amsterdam.”

Daten na je 65e

“Toen ik daar in de regen op de parkeerplaats stond om mijn weekendtas uit de kofferbak te halen, voelde dat wel raar. Maar dat is bijna twintig jaar geleden, nu kan ik zeggen dat ik op mijn plek zit. Wanneer je niet meer elke ochtend om 08:00 op je werk hoeft te verschijnen, ben je aangewezen op het vertier in je omgeving. In Amsterdam is genoeg te doen. Ik ontdekte dat ik golfen een leuke sport vind en bovendien is het goed om wat af te vallen. Ik hoef me als gepensioneerde niet te vervelen. Maar dingen samen met anderen doen vind ik nog leuker. Daarom besloot ik om me aan te melden voor Relatie Planet, een datingwebsite.

Een vrouw zei dat ik altijd leuke e-mails schreef, dus gaf ze me het idee om te gaan schrijven op www.paradijsvogelsmagazine.nl. Zo ontstond een nieuwe bezigheid: ik schrijf columns over daten na je 65ste. Een deel van de columns is fantasie, om het anoniem te houden. Maar ze zijn wel op waarheid gebaseerd.

Regelmatig spreek ik met vrouwen af. Vaak is dat gewoon voor de gezelligheid. Dan zijn ze te jong of wonen ze te ver weg, dus spreken we in het mailcontact van tevoren al af dat de insteek is om gezellig de stad te bekijken. Niet om een relatie te krijgen. ‘Ik laat je de leuke plekken van de stad zien’, zeg ik dan. En dan bedoel ik niet mijn slaapkamer, ha ha.”

Eerst een kopje koffie

“Je kunt leuke telefoongesprekken hebben en mooie emails naar elkaar sturen, maar als je iemand ziet dan weet je vaak na twee minuten al hoe het ervoor staat. Daarom spreek ik altijd af om koffie te drinken, en niet om gelijk te lunchen. Niet omdat ik de lunch niet wil betalen hoor, maar omdat het anders wel een hele lange middag kan worden.

Daten is erg leuk en om er over schrijven op mijn blog ook. Toch hoop ik wel de ware tegen te komen. Als ik die ontmoet, dan meld ik me af bij de datingwebsite. Ik ben monogaam, ik ben niet opzoek naar een harem, ha ha.

Het leukste van het daten vind ik dat ik me er van te voren enorm op kan verheugen. Dan gaan we een dagje naar de Hortus, het Vondelpark of het Rijksmuseum. Ik hoor fantastische levensverhalen, sommige verhalen zijn verdrietig. Ik denk dat ik door mijn leeftijd soms een steun kan zijn door een luisterend oor te bieden en iets te zeggen.”

Liever een LAT-relatie

“Iedereen kan zich aanmelden voor een datingsite, je moet niet te bang of voorzichtig zijn. Als je vreest dat je door een loverboy op leeftijd zult worden bedrogen, dan zou ik er niet aan beginnen. Met daten is het net als met veel andere dingen in het leven: als je iets graag wilt, dan zal je daar wat voor moeten doen. Ik zou aanraden om je profiel altijd eerlijk in te vullen. Liegen over leeftijd, postuur of waar je naar opzoek bent heeft geen zin, want de waarheid komt wel boven tafel wanneer je met iemand afspreekt.

Ik ben in mijn leven drie keer echt verliefd geweest. Veel vrouwen die ik heb ontmoet waren gezellig. Het is leuk om dingen samen te ondernemen, eens niet alleen op vakantie te hoeven gaan. Maar, ik ben een man voor een LAT-relatie, ik hoef niet alles samen te doen. Het is belangrijk om iemand te vinden die daar hetzelfde over denkt. Ik vind het fijn om op zondag mijn hond uit te laten en daarna Formule 1 te gaan kijken. Een vrouw met wie ik een tijdje aan het daten was, zei dan: ‘Je hoef toch niet elke zondag voor de tv te zitten?’. Je moet iemand vinden die bij je past, zeker op latere leeftijd wanneer je al je eigen gewoontes ontwikkeld hebt.”

Tekst en foto’s: Sophie Louise de Groot