Nederlanders zijn één van de reislustigste volken van de wereld . Duidelijk is dat leeftijd daarbij helemaal geen rol speelt. Wij zetten de vakantietrends van de pensionado op een rij.
Het reisgedrag van de pensionado onder de loep
Nederlanders zijn ontdekkingsreizigers. Dat zijn we altijd geweest en zullen we ook altijd blijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we één van de reislustigste volken van de wereld zijn. Leeftijd speelt daarbij helemaal geen rol. Ook na ons pensioen zoeken we het avontuur nog op. We blijken na ons pensioen zelfs meer geld uit te geven aan onze vakanties. In dit artikel lees je alles over het reisgedrag van jouzelf en andere gepensioneerden.
Vaker naar het buitenland
Een familieweekend op een vakantiepark in de Veluwe, overwinteren in zonnig Spanje of op een verzorgde reis naar een ver buitenland. Tachtig procent van de Nederlanders gaat weleens op vakantie, dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Toerisme. Niet maar één keer, maar gemiddeld bijna drie keer per jaar maken we een uitje. Opvallend daarbij is dat we verhoudingsgewijs meer naar het buitenland gaan dan we binnen de eigen landsgrenzen blijven. Die verhouding lag vroeger anders, maar sinds 1990 groeit het aantal reizen dat we buiten ons eigen kikkerlandje maken. Daarbij valt op dat we steeds verder gaan. Waar we ons eerst nog gebonden voelden aan de grenzen van Europa, speelt dat inmiddels ook geen rol meer. Vanaf 1990 is het aantal reizen buiten Europa met bijna vijfhonderd procent toegenomen.
Steeds vaker
Hoewel reizen in eerste instantie misschien iets lijkt voor jongeren en gezinnetjes, blijkt dat de inkomsten van de reissector voor twintig procent afhankelijk zijn van de reizen die gepensioneerden maken. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen doen ook de jongere vijftigplussers een flinke duit in het zakje. 65-plussers gaan vaker op vakantie en geven meer uit. Zo zou één op de drie 65-plussers meer zijn gaan uitgeven aan hun vakantie, gaat een groep van dezelfde grote steeds vaker op daguitje en gaat één op de vier ook nog eens vaker op vakantie dan vroeger.
Met de ouders
“Mensen die met pensioen gaan voelen zich meteen acht tot tien jaar jonger”, aldus onderzoek van Stephanie Verwijs van het familie kenniscentrum. Dat resulteert in de reislustige geest die zich meester maakt van gepensioneerden. Een reislust die je overal kan brengen. Hoewel uit het onderzoek ook een aantal favoriete invullingen voor vakantie naar voren komen. Zo kiezen gepensioneerden vaker voor een op de natuur gerichte vakantie, stedentrip, strandverlof, actieve reis, een uitje ter ere van een bijzondere gelegenheid of een reis om even helemaal tot rust te komen. Minder populair onder gepensioneerden zijn de bezoekjes aan evenementen, water gerelateerde tripjes, vakanties met vrienden, rondreizen en wintersport. Daarnaast is opvallend dat meer dan de helft van de 50-plussers de afgelopen jaren een reis heeft gemaakt waarbij hij zijn ouders meenam.
Favoriete vakantielanden
Naast dat het type vakantie meespeelt bij de keuze van een reis, kiezen 50-plussers hun vakantie ook vaak uit op basis van de locatie. In een kwart van de gevallen gaan 50-plussers terug naar een plaats waar ze eerder zijn geweest. Het meest gewaardeerde vakantieland onder Nederlanders is al jaren Oostenrijk. Dit land krijgt qua tevredenheid een ruime acht en wordt op de voet gevolgd door Portugal, Spanje en Griekenland. Ons eigen land staat op een vijfde plaats. Behalve als het om kamperen gaat. Dan zijn we het meeste te spreken over de campings binnen de landsgrenzen. Die krijgen maar liefst een 8,4, terwijl zonnig Spanje het moet doen met een 7,7 en Kroatië zelfs met een 7,6. Een zomers zonnetje kan vieze toiletten dus niet goedmaken.
Wat zijn jouw vakantieplannen voor deze zomer? Of laat je – nu met pensioen bent – het hoogseizoen aan je voorbij gaan en ga je op een ander moment eventjes weg?