Hoe maak je jouw pensionering tot een succes?

Hoe maak je jouw pensionering tot een succes?

Om van jouw pensioentijd een succesvolle tijd te maken is niet veel nodig. Toch vinden sommigen het lastig. In dit artikel geven we je tips en trucks zodat ook jouw pensionering een groot succes wordt. Een succesvol pensioen hebben is niet moeilijk, zolang je er maar zelf voor open staat.

Hoe maak je jouw pensionering tot een succes?

Veel mensen die nog lang niet aan hun pensioen toe zijn, zien het pensioen als een verademing. Want in deze periode hebben ze tijd voor de klusjes die nu niet af komen, krijgen ze meer tijd voor de kleinkinderen, is er tijd om te reizen en ga zo nog maar even door. Kortom, ze zien het pensioen als een positieve tijd. Voor diegene die op het punt staan met pensioen te gaan of misschien al met pensioen zijn, ervaren hun pensioen soms anders, vooral in het begin. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met structuur, ze missen de sociale contacten en missen een doel. Gelukkig zijn er legio tips en trucks om jouw pensionering tot een succes te maken.

Maak je pensioen bespreekbaar

De pensioentijd is voor sommigen in het begin een beetje wennen, een zoektocht naar structuur en nieuwe bezigheden. Het lijkt bij anderen allemaal zo vanzelf te gaan. Het geheim? Je moet er zelf iets van maken! Na een werkzaam leven is het soms moeilijk om in het ‘pensioenritme’ te komen. Toch is het makkelijker dan dat je soms denkt. Er zijn legio tips en trucks om te voorkomen dat je, na je drukke werkzame leven, in het welbekende ‘zwarte gat’ valt. Helaas bestaat de gouden tip die succes garandeert niet. Maar, onze ervaring leert wel dat een combinatie van bepaalde dingen een positieve uitwerking heeft.

Een van de tips is om geruime tijd voor je pensioen al bewust met deze periode bezig te zijn. Zowel met de postieve dingen als de minder positieve dingen. Geniet van alle voorpret die je hebt bij het fantaseren over je pensioentijd. Maar sta daarnaast juist ook stil bij de dingen waar je tegenop ziet. Alle positieve, maar ook negatieve dingen, helpen je om beter voorbereid te zijn op je pensioen.

Maak je pensioen dus bespreekbaar. Heb het met je naasten over dingen zoals: waar zie je tegen op, waar kijk je naar uit en wat verwachten je naasten van jouw pensioen etc. Door alles bespreekbaar te maken, zul je merken dat het onderwerp pensioen makkelijker wordt om over te praten. Verder is het een leuk idee om bijvoorbeeld een bucketlist te maken. In een bucketlist beschrijf je (sterk uiteenlopende) dingen wat je allemaal nog wilt doen. In ons artikel ‘bucketlist maken‘ kun je lezen hoe je een bucketlist maakt. Deze lijst zorgt ervoor dat je naar bepaalde momenten toe kunt werken en op die manier naar doelen toewerkt tussen je dagelijkse pensioeninvulling door.

Blijf dicht bij jezelf

Belangrijk bij de weg naar succes is goed voor jezelf te bepalen wat je wel en niet wilt. De één wil bijvoorbeeld deels blijven werken, een ander genieten van de kleinkinderen en weer een ander wil plaats maken voor hun hobby. Ook vrijwilligerswerk behoort tot de mogelijkheid. Bedenk of je dan vrijwilligerswerk zou willen doen in het verlengde van je eigen kunde en kennis of juist totaal iets anders. Kortom neem al je wensen en plannen door en kijk of en hoe je deze gaat waarmaken.

Blijf dicht bij jezelf, geniet van alle dagen en onderneem leuke dingen. Zo wordt ook jouw pensionering een succes. Want een ding is zeker: Je pensioen is een groot feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen!