“Ik ben te makkelijk in mijn pensioen gestapt”

“Ik ben te makkelijk in mijn pensioen gestapt”

Het leven van Nicolette (64) nam een aantal onverwachte wendingen toen ze met pensioen ging. Ze verloor niet alleen haar baan, maar ook haar partner en huis. Ze bouwt haar leven weer op, onder andere tussen de dieren van Dierenweide Zonnehoeve in Hilversum.

Nicolette: “Ik heb zo’n 42 jaar bij de NPO gewerkt op de onderzoeksafdeling. Ik onderzocht het kijkgedrag van het Nederlandse televisiepubliek.” De afwisseling in haar taken zorgde ervoor dat ze al die jaren plezier in haar werk behield. 

Maar de laatste jaren waren er grote  veranderingen waar ze zich niet meer prettig bij voelde. “We moesten opeens in kantoortuinen gaan werken. Daar zit je dan bureau aan bureau, zonder een vaste werkplek. Met zo’n 30 tot 40 collega’s bij elkaar in één ruimte. Ik kon er echt niet tegen, dat geouwehoer de hele dag… Ik had een baan waarin ik me juist erg moest concentreren.” De irritaties liepen op, wat leidde tot een besluit;  “Ik ga met vervroegd pensioen.”

Tijd voor de tuin

Nicolette was daarvoor al parttime gaan werken en dat beviel goed. Samen met haar partner had ze een ander huis gekocht mèt een grote tuin. “Ik wilde namelijk wel iets te doen hebben om niet in een gat te vallen, daar was ik me erg van bewust. Ik houd van tuinieren, en dan vooral van de grotere zaken zoals grasmaaien en heggen snoeien.”  In de grote tuin kon ze haar ei kwijt. 

Pensioenfeest in duigen

Maar met haar moment van pensionering viel Nicolette niet bepaald met haar neus in de boter. “Achteraf kun je wel zeggen dat het tijdstip van mijn pensioen ongelukkig viel; covid brak uit. Op donderdag kregen we te horen dat we niet meer naar kantoor mochten. De donderdag daarop zou ik mijn afscheidsreceptie geven.” De vele maatregelen maakten het er niet makkelijker op om afscheid te nemen op het werk. Ook een nieuwe datum sneuvelde. 

Nicolette ging niet bij de pakken neerzitten. “De regels versoepelden op den duur en je mocht 30 mensen buiten ontvangen. Maar wij hadden die grote tuin en heb daarom twee keer een groep collega’s uitgenodigd.” Niet alleen Nicolette vond het fijn om toch afscheid te kunnen nemen, ook haar collega’s waren er blij mee. “Ze vonden het hartstikke leuk om het op deze manier te doen.” Zij hadden elkaar ook al lang niet meer gezien. Het werd een soort reünie. “Ik vond het ontzettend fijn dat mijn afscheid van werk er toch nog van gekomen is.” 

Ineens samen thuis 

Nicolette’s partner stopte een half jaar later ook met werken. “Het idee was dat we samen zouden gaan reizen. We hadden allebei een drukke baan gehad en wilden nu de dingen gaan doen waar we eerder niet aan toe kwamen.” Maar ook voor deze plannen gooide covid roet in het eten voor Nicolette. Met vergaande gevolgen.

“Tijdens ons werkende leven waren we allebei veel van huis. Dan kom je opeens allebei samen te zitten. En dan ook nog eens in een periode waarin je door covid niks kan en niks mag. Dan ga je elkaar ook van een andere kant zien. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat we na 28 jaar uit elkaar zijn gegaan.”

Een nieuwe, eigen start maken

Met het verliezen van de liefde verloor Nicolette ook het huis met de tuin. Die ze nota bene speciaal hadden gekocht voor de tijd die vrij zou komen met hun pensionering. Tuinieren moet nu wachten. “Ik woon nog steeds tijdelijk in een vakantiehuisje. Maar niet voor lang meer… Ik heb een paar weken geleden een huis gekocht. Nu kan ik weer een eigen start maken.” 

Nieuwe contacten

Na het wegvallen van haar werk is Nicolette bewust vrijwilligerswerk gaan doen. “Ik vind het belangrijk om in contact te blijven met andere mensen. Als je niet meer werkt, wordt je wereld kleiner. Je hebt wel vrienden en kennissen, maar ik wilde ook juist contact maken met nieuwe mensen. Zo zorg ik ervoor dat mijn sociale netwerk groter wordt en vooral niet kleiner. Ik heb er zelfs twee goede vriendinnen aan over gehouden.”

Oude (dieren) liefde roest niet

Nu Nicolette niet meer in haar tuin kan werken heeft ze een andere oude liefde opgezocht; dieren. Al toen ze jong was, hielp ze iedere dag mee op de boerderij van de buren. Als tiener bestierde ze de trekker op de Franse landbouwgrond. En die oude liefde voor dieren en het boerderijleven herleeft. Nicolette heeft inmiddels helemaal haar draai gevonden als vrijwilliger bij de lokale kinderboerderij: Dierenweide Zonnehoeve in Hilversum.

“Ik heb zelfs geleerd om een schaap te injecteren”

De kinderboerderij draait volledig op vrijwilligers. Nicolette is er begonnen met het voeren van de dieren en het schoonhouden van de verblijven. Op dit moment is ze bestuurslid en verantwoordelijk voor de technische zaken. “Als er iets kapot is, dan moet ik zorgen dat het gemaakt wordt, maar eigenlijk maak ik het meestal zelf.” 

Ook de zorg voor de dieren valt onder haar verantwoordelijkheid. “Ik houd korte lijntjes met onze dierenarts en heb zelfs geleerd om zelf een schaap te injecteren!” 

Passend vrijwilligerswerk

Omdat Nicolette zo houdt van buiten zijn, met haar handen werken én van dieren  hoefde ze niet lang te zoeken naar vrijwilligerswerk. “Er is in Hilversum een website van de vrijwilligerscentrale  waar alle lokale vrijwilligersfuncties op staan. Ik heb specifiek iets gezocht op dieren, en toen kwam ik bij Dierenweide Zonnehoeve uit.” Op een zaterdagochtend is ze gaan kijken en het voelde goed. 

Er was veel te doen toen Nicolette op de Dierenweide kwam. Ze is blij met wat ze kan doen. “We hebben veel opgeknapt op de boerderij. Waar ik de laatste weken veel voldoening uit haal is dat mensen het opmerken en er positief over zijn.” Naast blijdschap voelt ze ook geluk. “Ik kijk naar de dieren. En als ik zie dat zij blij en gelukkig zijn, dan maakt dat mij dat ook gelukkig.”

In retrospectief

“Mijn pensioentijd heeft me niet meteen gebracht wat ik me er vooraf bij had voorgesteld. Het heeft een heel andere wending gekregen. Je hebt vooraf een beeld van met pensioen zijn, maar je weet op dat moment niet wat het is. Pas als je met pensioen bent, besef je wat er gebeurt. Het was zo abrupt allemaal en in een uitdagende tijd.  Dat heeft alles heel ingewikkeld gemaakt.”

“Achteraf denk ik dat ik het anders had moeten doen. Bij de publieke omroep kon je je inschrijven voor een pensioencursus. Dat heb ik toen niet gedaan. Ik ben eigenlijk te makkelijk in het pensioen gestapt, ik had me er beter op kunnen en moeten voorbereiden.”

Ook vrijwilliger worden?

Woon je in de omgeving van Hilversum? Kom dan vooral eens kijken bij de Dierenweide Zonnehoeve! Naast gezelligheid met elkaar helpen de vrijwilligers bij het voeren van de dieren en het schoonhouden van hun leefomgeving. Sommige vrijwilligers helpen bij groenonderhoud en reparatieklusjes. Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten, kijk dan op de website van Dierenweide Zonnehoeve.

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in jouw regio? Kijk eens bij een lokale vrijwilligerscentrale. Je vindt deze op: https://vrijwilligerswerk.nl/