“Ik combineer leren altijd met enthousiasme”

“Ik combineer leren altijd met enthousiasme”

Hedda van Rozelaar (87) is een ‘early adopter’ als het gaat om computergebruik. In de jaren ‘80 werkte ze er al mee in haar functie voor de financiële directie van Softwarehouse. Ze vond deze uitvinding toen al razend interessant. Haar leergierigheid en enthousiasme bleven niet onopgemerkt bij haar baas. Ze kreeg mooie kansen om nog veel meer te leren over de digitale mogelijkheden. Tot de dag van vandaag profiteert ze hier van. 

“Ik deed mee met de jongens”

In de jaren ‘80 ging Hedda aan de slag voor de financiële directie van Softwarehouse. Een bedrijf dat voorop liep in digitale ontwikkeling. Hedda: “Ik werkte als een van de weinige vrouwen in een technisch bedrijf. “Ik moest alles in orde maken voor de techneuten die van over de hele wereld bij ons kwamen werken. Ik deed echt mee met de jongens en vond die nieuwe technologie geweldig.”

“Ik combineer leren altijd met enthousiasme”

Mijn toenmalige baas vond het mooi om te zien dat ik als 50-jarige zo open stond om nieuwe dingen te leren op digitaal vlak. Daarom mocht ik van hem computercursussen gaan volgen in Utrecht. Ik heb die kans met beide handen aangegrepen en vond het heel interessant. Dit heeft me een geweldige start gegeven in de ontwikkeling van mijn digitale kennis.”

Van tekstverwerken naar internet

In de beginjaren van de pc gebruikte Hedda de computer vooral als tekstverwerker. Om stukken te maken voor haar werk en CV’s uit te typen voor de buitenlandse werknemers. Toen Hedda in de jaren negentig met pensioen ging kwam ook het internet op. Ze kocht een eigen pc en ging weer op ontdekkingstocht hoe het internet werkte. “Het was heel fijn dat het er was, want ondanks dat ik mijn collega’s miste, kon ik nu wel contact onderhouden met de mensen van mijn vrijwilligerswerk. 

Enthousiasme delen

Voor Hedda begon weer een nieuw proces van leren. Ze ontdekte dat je je enthousiasme kunt delen, maar ook dat je met digitaal vaardig zijn anderen kunt helpen (die er minder vaardig in zijn). Ze onderhoudt bijvoorbeeld voor verschillende vrienden contacten met familie in het buitenland. “Ik ben heel dankbaar dat ik altijd interesse heb gehad in de digitale wereld. Het houdt mijn geest jong en zorgt ervoor dat ik nu bij kan blijven. Ik zeg altijd: ‘Geniet van de dingen die je hebt gedaan en cultiveer de dingen die je hebt geleerd.’”

Met een beetje hulp

Omdat de digitale ontwikkelingen toch wel heel snel gaan maakt ze regelmatig gebruik van de services van SeniorWeb. Er is bijvoorbeeld eens een vrijwilliger van SeniorWeb bij haar thuis geweest die alles uitlegde wat ze wilde weten. “Gemiddeld weet ik meer dan de oudere die met internet begint, maar meneer Tim heeft me de fijne kneepjes geleerd. Vooral beeldbellen, Skype en veilig online zijn heeft hij me bijgebracht. Ook heb ik enkele boeken van SeniorWeb aangeschaft over deze onderwerpen, daar verdiep ik me dan weer in. Vroeger las ik romans, nu vooral boeken waar ik nog wat van leer. Dat houdt me fit.”