Ik ga met pensioen en ik neem mee….

Ik ga met pensioen en ik neem mee….

De pensioentijd wordt weleens vergeleken met een heerlijk lange vakantie – iets waar je al lang van tevoren naar uitkijkt. Stoppen met werken wordt vaak gezien als een harde ‘knip’ naar een heel nieuw leven, dat zich vanzelf vult met heerlijke dingen.

Maar stoppen met je werk betekent niet meteen dat je andere behoeftes hebt. Je hebt dan wel minder ‘werk’ verplichtingen, maar ook nu zul je op zoek gaan naar voldoening. Alleen zal je er misschien iets meer moeite voor moeten doen om deze te vinden.

Duurzame identiteit

Een belangrijke stap hierin is (liefst als voor je pensioentijd) op zoek te gaan naar wat jou echt kenmerkt. Herken je passies, vaardigheden en dromen. En stel jezelf eens de vraag ‘Wanneer heb ik een fijne dag gehad?’ Zo ga je langzaam op zoek naar wat je echt wilt voor jouw toekomst; je duurzame identiteit. Op deze manier is je pensioentijd meer een vervolg op je werkzame leven dan een ‘knip.’ We geven je een paar tips.

Maak plannen

Het kan soms heel ‘groot’ voelen om met pensioen te gaan, juist omdat de agenda na die datum leeg is. Het is fijn om vooraf al plannen te maken, zodat je houvast hebt op het moment dat je niet meer hoeft te werken. Het helpt je in de overgang van werk naar pensioen. Je werk afbouwen kan daarin ook een voorbeeld zijn. Maar ook om je alvast in te schrijven voor een leuke cursus als je met pensioen bent. Dan heb je iets om naar uit te kijken en weer nieuwe ideeen op te doen.

Wat kenmerkt jou?

Voor je pensioen besteedde je een groot deel van je tijd aan je werk. Bedenk wat je daarin plezier en voldoening gaf en neem die dingen mee je pensioen in. Hield je van de sociale contacten met collega’s, spreek dan nu ook vaker af met vrienden of ga nieuwe vriendschappen aan. Hield je van organiseren, creëren, zorgen of (vul jouw vaardigheid in…), zoek dan een vrijwilligersfunctie waar jouw talenten meer dan welkom zijn. Zo zorg je dat je deze voldoening niet kwijt raakt.

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

Accepteren en nieuwe dingen leren

Accepteer de verandering en sta open voor nieuwe kennis en ervaring. Eén manier kan zijn door een studie of cursus te beginnen. Je houdt je hersenen actief en kunt in contact komen met anderen die dezelfde interesses met je delen! Het is vooral belangrijk om zelf de regie te nemen. Praat met anderen, probeer nieuwe dingen. Je zult merken dat je er energie van krijgt en nieuwe dingen leert. Voor je het weet heb je een hobby of vrijwilligerswerk ontdekt die je nooit van jezelf zou verwachten.

Stel jezelf doelen

Het is vooral belangrijk om je pensioen niet als een grote vakantie te zien, juist omdat je dan een doel zult gaan missen. Dus neem je zelf dingen voor, praat erover met anderen en maak je plannen concreet. Het is heerlijk om vooruit te kijken!