Ik ga op vakantie en neem mee….. Hollandse piepers?

Ik ga op vakantie en neem mee….. Hollandse piepers?

Eén op de vier Nederlandse senioren gooit echte Hollandse piepers in de koffer als ze op vakantie gaan, zo blijkt uit onderzoek. Wat gooi jij in je koffer?

Ik ga op vakantie en neem mee….. Hollandse piepers?

Wat denk je dat één op de vier Nederlandse senioren in de koffer gooit als hij of zij op vakantie gaat? Hollandse piepers, zo blijkt uit onderzoek van Checkandpack. Bij drie op de vier vijftigplussers ontbreekt ook drop niet in de vakantiebagage. “Voor ouderen is het thuisgevoel belangrijk”, zo concludeert het bedrijf na het onderzoeken van bijna tweehonderdduizend paklijstjes van 50-plussers. “Checkandpack weet waarom de Nederlandse senioren bij voorkeur met de caravan of camper op vakantie gaan: dan kunnen de aardappels mee.”

Piepers, drop en de smartphone

Hoewel de zomervakantie een periode lijkt waarin vooral gezinnen met schoolgaande kinderen hun koffers pakken en er even tussenuit gaan, zijn er ook wel degelijk heel wat 50-plussers in Nederland die tijdens de zomermaanden op vakantie gaan. Jan en Ria Bouwman vertelden op Leefjepensioen bijvoorbeeld dat zij juist in de schoolvakanties naar de camping vertrekken omdat er dan lekker veel levendigheid is door de aanwezige kinderen. “Ik wil niet in het voor- of naseizoen op vakantie.” vertelt Jan in reactie op het feit dat veel gepensioneerden dit doen. Nee, ik wil juist kinderen om mij heen. Leven in de brouwerij. Ik leer van kinderen om plezier te hebben in de dingen die je doet.

Veel van die gepensioneerden maken ook een paklijstje. De afgelopen maanden maakten er maar liefst tweehonderdduizend 50-plussers een inpaklijst via de website Checkandpack. Het bedrijf bekeek de lijstjes en kwam met wat grappige conclusies. Zo blijkt dus dat één op de vier vakantiegangers van vijftig jaar of ouder Hollandse piepers in de tas gooit, drie op de vier drop meeneemt op vakantie en ruim dertig procent inmiddels ook niet meer zonder smartphone weggaat. “Dit laatste vooral om contact met de kinderen en kleinkinderen te onderhouden.

Favoriete vakantiebestemming

50-plussers eten hun dropjes over het algemeen in Frankrijk. Gevolgd door Italië, Portugal en Duitsland. Een andere opvallende populaire vakantiebestemming is Indonesië. Volgens het onderzoek staat deze op nummer vijf van meest genoemde vakantielanden van senioren. Een verklaring hiervoor geven de onderzoekers niet. Maar het land biedt wel een zogenaamd “seniorenvisum” voor Nederlanders van 55 jaar of ouder. Zij krijgen dan een verblijfsvergunning van een jaar om in Indonesië van hun oude dag te genieten met behoud van de Nederlandse nationaliteit en inkomsten.

Een groot deel van de 50-plussers (42%) gaat zoekt het echter dichterbij huis en gaat op vakantie met de camper of caravan. 19% rijdt met een auto naar de vakantiebestemming en zet daar een tentje op. Slechts negen procent kiest voor het vliegtuig. De onderzoekers concluderen daarover: “Misschien wel omdat aardappels meenemen dan wel heel lastig wordt.”

Wat is onmisbaar in jouw koffer als je op vakantie gaat?