Ik geloof erin dat er altijd wel weer wat nieuws op je pad komt

Ik geloof erin dat er altijd wel weer wat nieuws op je pad komt

Jan Hart (69) had interesse in techniek, maar weinig verstand van auto’s. Toch besloot hij een Triumph te kopen en ging hij de ultieme uitdaging aan: het in ere herstellen van een klassieker door die helemaal opnieuw op te bouwen.

“Na mijn pensionering wilde ik een Jaguar XK120 kopen, maar na het zien van de prijs besloot ik toch voor een Triumph TR3A te gaan. De auto was een wrak, dus het demonteren van alle onderdelen was niet erg moeilijk. Ik zat op dat moment nog vol goede moed, maar achteraf gezien kan ik zeggen dat ik wel erg optimistisch ben geweest.

Ik leerde al gauw dat ik niet de juiste kennis had, niet het juiste gereedschap had en niet de handigheid had. Gelukkig heb ik vanaf het begin veel foto’s gemaakt, zodat ik wist hoe alles uiteindelijk weer in elkaar moest.

Twee jaar lang liep ik hoofdschuddend door de garage en vroeg ik me af waar ik aan begonnen was. Daarin ben ik niet de enige: er zijn massa’s oude auto’s waar ooit een enthousiasteling aan begonnen is te klussen en die halverwege heeft opgegeven.

Ik besloot verschillende restauratiecursussen te volgen bij een garage in Enschede. Ik woon zelf in Noord-Holland, dus het was een eindje rijden. Maar zonder die ritjes naar het Oosten van het land, had ik mijn project echt opgegeven. De cursussen zijn mijn redding geweest waardoor onder andere mijn motor en versnellingsbak zijn hersteld. ”

Nostalgie rondom de oude auto

“Voor mijn pensionering werkte ik als technisch consultant bij een telefoniebedrijf. Vanwege een reorganisatie ben ik vervroegd met pensioen gegaan. Ik heb niet heel bewust nagedacht over wat ik na mijn pensioen wilde doen. Je kunt niet zomaar een hobby kiezen en je leven daarmee opvullen.

Ik ben mijn huis gaan verbouwen en kwam op het idee om een oude auto op te knappen. Eigenlijk had ik daarvoor niks met auto’s en had ik er geen verstand van. Maar ik heb wel altijd interesse gehad in techniek en mijn vader wilde vroeger automonteur worden. Dat is hem uiteindelijk nooit gelukt, maar rondom het opknappen van auto’s hangt voor mij wel een gevoel van nostalgie, hoe mijn vader vroeger aan onze auto stond te sleutelen.”

Drie keer in elkaar zetten

“Wanneer je wat ouder bent en wilt beginnen met het opknappen van een oldtimer, dan moet je je leeftijd compenseren met voldoende cash. Sommige dingen kun je niet zelf omdat je bijvoorbeeld niet uren op je rug onder de auto kunt liggen. Alles piept en kraakt wat meer aan je lichaam. Je moet dan dingen uitbesteden en dat kost geld. Of je stelt je verwachtingen bij. Dan ga je voor een simpelere auto om lekker mee te rijden. Het uiterlijk hoeft in zo’n geval niet perfect te zijn.

Maar ik ben niet iemand die zomaar ritjes rijdt. De lol zat hem voor mij dan ook niet in het rijden van rally’s of het praten over auto’s maar juist in de techniek. Het opknappen vind ik de mooiste uitdaging. In totaal heb ik mijn auto drie keer in elkaar gezet en uit elkaar gehaald net zo lang tot alles naar mijn zin was.”

Neem de tijd en ruimte

“Je moet de ruimte hebben om te kunnen klussen aan een oldtimer. Ik heb zelf een muur uit mijn garage gehaald zodat ik meer ruimte had. Daarbij wil ik als tip meegeven om jezelf geen tijdslimiet op te leggen. Ik ben ziek geworden en ik weet niet wat de prognose van mijn ziekte gaat zijn. Daarom wilde ik de auto af krijgen en ben ik er na een rustige opstartfase van twee jaar, nog vier jaar non-stop mee bezig geweest.

Wanneer je geen tijdslimiet hebt, kun je prettiger werken aan je auto. Daarbij moet je doorzettingsvermogen hebben omdat de situatie soms uitzichtloos lijkt als je al die oude en vieze onderdelen bij elkaar ziet. En vergis je niet in de kosten. Het herstellen van een oude motor kost bijvoorbeeld zo 3000 euro.”

Vul je eigen leven in

“Ik heb de deur op mijn werk dichtgetrokken en ben niet meer teruggekomen. Zo ben ik altijd geweest, want ik geloof erin dat er altijd wel weer wat nieuws op je pad komt. Het klinkt misschien niet aardig, maar je moet ook niet denken dat het bedrijf waar je vandaan komt je mist. Het heeft geen zin om in je vorige leven te blijven hangen als je met pensioen bent. Je collega’s krijgen nieuwe collega’s.

Wees daarom niet bang om te beginnen aan iets nieuws. Wanneer je een partner hebt is het belangrijk om daar rekening mee te houden, maar je hebt wel beiden je eigen leven en dat moet je zelf invullen. Wanneer je met pensioen bent moet je om je heen kijken en dingen gaan doen.”

Nieuwe mensen ontmoeten

“Toen ik begon met het opknappen van een oude auto was ik optimistisch. Het heeft me veel meer tijd en geld gekost dan ik dacht. Maar het hield me wel bezig en ik bleef in beweging. Ik reed door heel Nederland langs allerlei garages, ontmoette een hoop nieuwe mensen en kreeg veel nieuwe kennis. Dat is heel wat waard.

Mijn auto is af en daar ben ik trots op. Ik heb besloten hem nu te verkopen. Het project is af en ik vind het rijden erg vermoeiend door het geluid dat je de hele tijd hoort en omdat je in de buitenlucht zit. De voldoening zat in de opbouw. Nu loop ik er niet meer met een poetsdoek omheen. Het was leuk om er ritjes mee te maken, maar het is weer tijd voor een nieuw hoofdstuk.”

Tekst en foto’s: Sophie Louise de Groot