Ik heb nu tijd om uit te zoeken wat ik leuk vind

Ik heb nu tijd om uit te zoeken wat ik leuk vind

Ineke Meijboom – Baggerman van Houweninge (64) ging met vervroegd pensioen nadat ze boventallig werd verklaard. Al was het niet haar eigen keuze, het is het beste wat haar is overkomen. Nu is ze kunstzinnig coach.

“Het klinkt raar om te zeggen dat ik 64 jaar ben, want zo voel ik me helemaal niet! Dankzij mijn pensioen gaat het erg goed met me. Het is geen vetpot, maar ik kan mijn vaste lasten betalen en ben een stuk gelukkiger dan toen ik nog werkte. Ik werkte als activiteitenbegeleidster bij mensen met dementie tot ik boventallig werd verklaard en 1,5 jaar in de WW terecht kwam.

Door de bezuinigingen stond ik als activiteitenbegeleidster op een groep van tien mensen met dementie, terwijl we dat eerst met drie begeleidsters deden. Het voelde niet goed, ik had niet het idee dat ik de bewoners de aandacht kon geven die ze verdienden. Ik had een goede band met de bewoners, maar mijn gezondheid leed onder het werken met te weinig personeel. Ik vond het daarom een uitkomst om met vervroegd pensioen te gaan.”

Iedereen kan zich ontplooien

“Dankzij mijn pensioen kan ik nu doen wat ik altijd al graag deed: het geven van kunstzinnige workshops en coaching sessies. Nog tijdens mijn werkzame leven pendelde ik vier jaar lang tussen mijn huis in Barneveld en mijn opleiding in Breda op en neer. Ik volgde daar een opleiding voor kunstzinnige coaching en innerlijke ontwikkeling. Het werd in de opleiding gestimuleerd om je gevoel uit te drukken met behulp van kleuren en vormen. Ik stond versteld van mezelf, want ik wilde altijd al met verf werken, maar ik dacht dat ik het niet kon. Totdat ik daar mijn eerste doek schilderde en sindsdien zie ik het telkens weer als een cadeautje voor mezelf als ik een schilderij af heb.

Naast verf werk ik ook met andere materialen zoals speksteen, pastelkrijt en kleurpotlood. Schilderen kan tegelijkertijd een soort verwerking zijn. Tijdens de opleiding heb ik mezelf kunnen ontplooien. Dat gevoel gun ik iedereen, en daarom vind ik het zo bijzonder dat ik als kunstzinnig coach andere mensen nu kan helpen met hun eigen ontplooiing. Je geeft vorm aan je eigen leven, dat is mooi.”

Deskundigheid is vereist

“Nu ik met pensioen ben, heb ik alle tijd om uit te zoeken wat ik leuk vind. Ik ben bijvoorbeeld steeds meer gaan fotograferen en heb laatst meegedaan aan ‘Kunst In De Etalage’. Toen heb ik zelfs twee kunstwerken verkocht. Dat is een mooi extraatje om weer nieuwe materialen van te kunnen kopen.

Ik heb een website waarop ik mijn diensten als kunstzinnig coach aanbied. Ik coach kinderen en volwassenen. Bij volwassenen ga ik desgewenst samen met ze opzoek naar hun innerlijke kind. Het gaat er uiteindelijk om dat je je hart volgt, en die weg wordt duidelijk door de beelden die op doek of papier komen.

Daarnaast geef ik samen met een vriendin creatieve workshops op locatie. Onder andere voor mensen met dementie. We gaan dan met ze schilderen. Omdat we beiden in de ouderenzorg hebben gewerkt, weten we dat iemand met dementie veel dingen niet meer begrijpt en daardoor bijvoorbeeld een kwast in zijn mond kan steken. Het is daarom niet ‘zomaar even’ schilderen, er is deskundigheid en goede begeleiding vereist.”

Volg je hart

“Doordat kunst altijd al een hobby van me was en ik tijdens mijn werkzame leven nog een extra opleiding heb gevolgd, heb ik me niet specifiek voorbereid op mijn pensioen. Ik kan anderen daarom vooral aanraden om tijdens hun werkzame leven leuke hobby’s op te pakken zodat je niet in een zwart gat valt.

Het is belangrijk om daarbij je hart te volgen en te doen wat je zelf graag wilt. Om inspiratie op te doen kijk ik veel naar kunstzinnig werk van anderen op websites en Facebook. Daarnaast heeft het volgen van de opleiding tot kunstzinnig coach me enorm veel inspiratie gegeven. Zo kon ik na mijn pensioen doorgaan in de kunst.”

Tekst en foto’s: Sophie Louise de Groot