Ik hoop dat ik nog heel lang nieuwsgierig mag blijven

Ik hoop dat ik nog heel lang nieuwsgierig mag blijven

Misja Beijers (65) is gefascineerd door 50-plussers die de straat als catwalk gebruiken. Ze fotografeert deze stijlvolle vijftigplussers voor haar blog en is inmiddels op Instagram zelf ook uitgegroeid tot stijlicoon.

Stijlvol voor de dag komen is niet alleen weggelegd voor jongeren als je het Misja Beijers (65) vraagt. In tegendeel als Misja om zich heen kijkt ziet ze genoeg vijftigplussers die het straatbeeld wat minder “saai” maken en “laten zien dat je er ook leuk uit kunt zien als je ouder bent”. Misja is gefascineerd door deze 50-plussers die de straat als catwalk voor hun eigen en gedurfde mode gebruiken.

Enkele jaren geleden besloot ze daarom te beginnen met een modeblog waarop ze foto’s plaatst van modebewuste leeftijdsgenoten die ze tegenkomt. Wij spraken haar destijds. Vier jaar later inspireert ze via het sociale medium Instagram ook dagelijks ruim vierduizend volgers met foto’s van haar eigen outfits.

Lachend kijkt Misja in de camera terwijl ze nonchalant het tijdschrift Vogue vasthoudt. Ze draagt een knalroze jas, met daaronder een nautisch streepjesshirt, een okergele broek en een paar vlotte gympen. Om het geheel compleet te maken zijn haar nagels knalrood gelakt, heeft ze een ketting met verschillende kleurtjes om en prijkt er op haar neus een cat eye bril.

Wie die opsomming zo hoort denkt wellicht dat het geheel een botsing van kleuren, patronen en materialen moet zijn, maar niets is minder waar. Op de één of andere manier matcht alles bij elkaar en niet zomaar: het is zelfs erg leuk. “Ik hou van jouw stijl en hoe je dingen combineert”, reageert één van haar volgers onder het plaatje op Instagram. “Als ik jou zo zie dan moet ik geloof ik ook maar eens aan de kleuren”, reageert een ander. Waarop een derde schrijft: “Je bent nooit te oud voor een kleurtje”.

“Ik geniet er van als mensen er goed uitzien”

Dat Misja een stijlicoon zou worden had ze niet verwacht toen ze ongeveer zeven jaar geleden begon met het fotograferen van vijftigplussers met een uitgesproken modesmaak. Ze is net weer op pad geweest om mensen te fotograferen als ze begint te vertellen over hoe het allemaal begon: “Mijn beide dochters attendeerden mij op de blog The Satorialist.” Op die website plaatst de Amerikaan Scott foto’s van modieuze mensen die hij tegenkomt in de straat.

“In modeshows zie je allemaal prachtige kleding, maar hij zei: “op straat zie je veel leukere dingen. Dan geven mensen hun eigen draai aan mode en dat is veel interessanter om te zien”. Dat vind ik ook. Ik geniet ervan als mensen er leuk uitzien of bijzonder gekleed gaan. Het is leuk dat je dat soort mensen ziet op straat. Stel je voor dat je nooit een uitschieter zag, maar alleen mensen in beige, wit en zwart. Dat zou toch heel saai zijn?

Ik vind het interessant om te zien hoe mensen dingen hebben gecombineerd, omdat je daar zelf veel inspiratie uit kan halen. Dat je denkt: ik heb ook zo’n jasje in de kast hangen, daar kan ik weleens een keer iets mee doen. Maar mensen die zo mooi of bijzonder gekleed zijn hebben vaak over de hele breedte een hele duidelijke eigen smaak en eigen stijl. Dus ze komen met leuke tips komen voor boeken of voor een expositie. Dus in die zin kun je ook geïnspireerd raken.”

“Maar The Satorialist fotografeert vooral jonge mensen”, vervolgt Misja over de blog die haar dochters haar lieten zien. “Dus toen dacht ik: dan begin ik een blog waarin ik mij op mijn eigen doelgroep richt. Vroeger als mensen vijftig waren dan waren ze bejaard en als je zestig was dan was je diepbejaard, maar ik wil laten zien dat je er ook nog leuk uit kunt zien als je iets ouder wordt. Ik wil laten zien dat het niet ophoudt als je 65 wordt.” Als motto voor haar blog heeft Misja dan ook een uitspraak van Eleanor Roosevelt gekozen: “mooie jonge mensen zijn toevalligheden van de natuur, maar mooie oudere mensen zijn kunstwerken”.

“Je kunt niet denken: dat doe ik over vijf jaar”

Hoewel Misja meteen nadat ze de blog van Scott heeft gezien weet dat ze zoiets ook wil, heeft ze geen idee of ze dat ook kan. Ja, ze heeft een liefde voor kleding, vormgeving en styling. Maar tegelijkertijd heeft ze geen ervaring met fotograferen en ook bloggen is een nieuw terrein. Dus koopt ze een boek over het maken van een website, volgt ze een cursus fotografie en ontwerpt een vriendin visitekaartjes.

Een avontuur, maar de nieuwsgierige Misja twijfelt geen moment. “Je kunt niet denken: dat doe ik over vijf jaar wel, want dat weet je nou eenmaal niet op deze leeftijd. Als je iets wil, dan moet je het ook doen. Het hoeft niet grootst te zijn, maar begin gewoon. En denk vooral niet: ik ben al 65. Je bent pas 65!”

“Ik weet het nog goed”, vervolgt ze over de eerste keren dat Misja de straat op ging om mensen te fotograferen. “Ik kreeg bij een fotocursus de opdracht om bij het scheiden van de markt op om mensen te fotograferen. Ik ging helemaal los. Er liepen zulke leuke mensen. Ik heb toen een vrouw gefotografeerd met felrood haar die een hele mooie felblauwe outfit aanhad en om haar hoofd had ze een tulband geknoopt. Dat blauw…”, verzucht Misja. “Ik was helemaal begeesterd. Ik kreeg meteen de smaak te pakken. Het is heel spannend omdat je op elk moment, om iedere hoek, een leuk type tegen kan komen.”

“Het is een verrijking dat dit onderdeel is geworden van mij”

“Ik heb ontzettend veel geleerd”, vervolgt Misja over haar blogavontuur. Zo is het “deep down verlegen meisje” een stuk minder verlegen geworden. Tegenwoordig spreekt ze zonder schroom mensen aan om te vragen of ze een foto van ze mag maken. “Het is echt een verrijking dat dat onderdeel is geworden van mij.” Daarnaast durft ze zelf ook steeds uitgesprokener te worden in haar kledingkeuzes. “Ik ga steeds meer kleur dragen.” En hoewel ze tot een paar jaar geleden niet met een camera overweg kon, wordt ze inmiddels regelmatig door (media)bedrijven gevraagd om professionele foto’s te maken.

Ze heeft bijvoorbeeld een rubriek in tijdschrift Zin waarin ze een “uitgesproken man of vrouw” fotografeert en interviewt. Dat laatste is ook iets wat ze moest leren, want toen ze begon met bloggen was het schrijven van pakkende tekst ook nieuw. Maar ook dat heeft ze inmiddels onder de knie en heeft in 2019 haar eigen boek uitgegeven: ‘Oog voor stijl’, boordevol inspiratie, tips en adressen voor die enige echte eigen stijl van- en voor 50-plussers.

“Ik vind het leuk dat ik zo veel geleerd heb”, zegt Misja meermaals tijdens ons gesprek. “Het geeft veel energie dat er nog zoveel mogelijk is.” Terwijl mijn pen over het papier schiet om haar woorden op te schrijven, pakt ze haar mobiel en zegt: “ik maak even een foto van je hand goed? Dan zet ik die op Instagram. Mensen vinden het schijnbaar leuk om te zien waar je mee bezig bent.” Instagram is één van de nieuwste dingen die Misja zich eigen heeft gemaakt.

Op het sociale medium waarop mensen foto’s delen deelt ze foto’s van haar eigen kledingkeuzes. Als je de foto’s bekijkt lijkt het alsof Misja constant op pad is met een fotograaf, maar in werkelijkheid rommelt ze gewoon zelf wat aan met een camera, statief en zelfontspanner. “Dan ren ik een paar keer heen en weer”, vertelt ze lachend.

“Ik hoop dat ik nog heel lang nieuwsgierig mag blijven”

Hoewel Instagram soms geassocieerd wordt met pubermeisjes die een foto plaatsen van elk kopje koffie dat ze drinken, is dat zeker niet het geval volgens Misja. Zij vindt op het medium juist veel gelijkgestemde modeliefhebbers en leeftijdsgenoten. “Dat vind ik zo leuk aan Instagram. Ik heb contact met anderen over de hele wereld en die contacten zijn zo makkelijk.” Zo leidde het contact met een andere blogger bijvoorbeeld tot een tripje naar de fashion week in New York.

“Wij hadden elkaar leren kennen via Instagram en zij zei toen: “goh ik vind het leuk om je een keer te ontmoeten”. Tijdens de ontmoeting vertelde ze dat ze in september naar New York ging en daar voor vier weken een appartement zou huren. Ze zei: “ik heb een slaapbank dus als je zin hebt kun je komen logeren”. Toen ik naar huis liep dacht ik: dat ga ik doen!”

“Ik hoop dat ik nog heel lang nieuwsgierig mag blijven. Niet perse om bij te blijven, maar omdat ik dit oprecht leuk vind om te doen. Laatst zei ik tegen mijn man dat ik hoop dat ik dit heel lang kan blijven doen. En dat kan natuurlijk ook heel lang zolang ik fit blijf en goed ter been. Toen zei hij: “joh anders zet ik je in een rolstoel op het terras en dan komen de mensen wel langs”. Maar eigenlijk denk ik niet vaak na over hoe oud ik ben. Ik zit in een geweldige tijd van mijn leven. De kinderen zijn op hun plek en ik heb de vrijheid om dingen te doen.”

Bijna vier jaar geleden ging een cameraman van Leefjepensioen mee met Misja terwijl zij fotografeerde voor haar blog. Dat interview kun je hier bekijken. De blog van Misja bekijk je hier. Benieuwd naar Misja haar eigen kledingkeuzes, kijk dan op haar Instagram.