
Peter de Jonge (72) heeft een bijzondere carrière achter de rug in het openbaar bestuur. Als wethouder in Almere en later als burgemeester in verschillende gemeenten, heeft hij een rijk werkzaam leven gehad. Inmiddels is hij zeven jaar met pensioen en deelt hij zijn ervaringen over de overgang van een 24/7 beschikbaar bestuurder naar het leven als pensionado.
Een leven in dienst van het openbaar bestuur
“De verscheidenheid maakte het werk zo boeiend,” vertelt Peter. “Er was geen dag hetzelfde en je ontmoette constant nieuwe mensen. Mensen met ideeën en initiatieven, maar natuurlijk ook met klachten. Die diversiteit maakte het werk fascinerend.” Het 24/7 beschikbaar zijn was tegelijkertijd ook een belasting. “Je kon bij nacht en ontij gebeld worden, meestal voor vervelende zaken.”
“Het eerste jaar was wat rommelig”
In 2018 ging Peter met pensioen. “Het eerste jaar was wat rommelig,” geeft hij toe. “Je moet wennen aan de nieuwe situatie.” Ter voorbereiding op zijn pensioen volgde hij samen met zijn vrouw Pensioen in Zicht cursussen. “Die cursussen waren nuttig, vooral omdat je ze samen met je partner deed. Want als je ineens samen thuis bent, is dat toch een andere dynamiek.”
Een nieuwe dagindeling
Peters dagen zijn nu gevuld met verschillende activiteiten. “’s Ochtends lees ik grondig drie kranten. Op donderdagochtend geef ik Nederlandse les aan vrouwen uit Syrië en de Arabische wereld. “Ik probeer twee à drie keer per week te fietsen, en ’s zomers roei ik één avond per week met een groepje in een sloep.” Daarnaast is hij voorzitter van een bestuur waar o.a. Museum Joure onder valt.
Dingen met elkaar bereiken
Een van de dingen die Peter wel mist is het hebben van plannen en projecten om naartoe te leven. “Op je werk heb je altijd wel projecten die moeten gebeuren, en als het lukt bereik je wat met elkaar, dat mis ik soms wel.” Gelukkig vindt hij nieuwe uitdagingen, zoals zijn betrokkenheid bij Knarrenhof en zijn fietstochten. Met vrienden fietste hij al van Winterswijk naar Berlijn en van de Franse westkust naar Maastricht.
Sociale contacten en nieuwe uitdagingen
Over zijn sociale leven is Peter positief. “Er is eigenlijk niet zoveel veranderd. De werkcontacten had ik altijd al wat op afstand, op een paar uitzonderingen na. Via nieuwe activiteiten, zoals het sloeproeien, ontmoet ik weer andere mensen uit heel andere werelden, wat erg verfrissend is.”
Tips voor aanstaande gepensioneerden
Peter heeft enkele waardevolle tips voor mensen die richting hun pensioen gaan:
- “Als het mogelijk is in je werk, probeer dan geleidelijk met pensioen te gaan. Twee of drie dagen blijven werken kan een mooie overgang zijn.”
- “Neem de tijd om rustig de kat uit de boom te kijken. Denk na over wat er op je afkomt en wat je zelf nog wilt.”
- “Spring niet direct in nieuwe bestuursfuncties. Dat deed ik wel, en dat was achteraf gezien niet wat ik wilde.”
Laatste advies
“Het is belangrijk om de betrekkelijkheid van je werk in te zien,” benadrukt Peter. “Als je werk je alles is, moet je daar mee oppassen. Er zijn andere dingen in het leven.” Ook adviseert hij om actief te blijven plannen, ook al zijn het kleine dingen. “Je moet wel ruimte maken voor leuke activiteiten, want anders is er altijd wel iets anders en kom je nergens meer aan toe.”